Kalp hastaları Ramazan bayramında nelere dikkat etmeli? Stent taktıranlara bayram uyarısı

Ramazan’da uzun süren açlıkların ardından bayramın ilk günüyle birlikte vücut yeniden 3 öğünlük sisteme dönüş yapmaktadır. Bu yüzden özellikle kalp ve böbrek hastaları bu süreçte çok dikkat etmesi gereken bazı adımlar var. Uzmanlar kalp damarlarında problemi olan, kalp krizi geçirmiş veya öncesinde anjiyo, balon, stent gibi uygulamaların yapıldığı hastaların Ramazan Bayramı’nda konusunda açıklamalarda bulundu.

Ramazan Ayı süresince metabolizmamız; açlığa, susuzluğa ve daha az uykuya uyum sağlayacak bir dönüşüm yaşadı. Tüm bu kısıtlamaları anlayan sistem, metabolizma hızını düşürdü ve daha az enerji harcamaya adapte oldu. Bayramla birlikte tekrar eski ritmine dönecek olan metabolizmamız için, bayram süresince bilinçli beslenmek ve doğru adımlarla ramazan sonrasına vücudumuzu alıştırmak kalp sağlığı açısından da oldukça önemli. Özellikle Ramazan Bayramı’nda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında uzmanlar uyarılarda bulundu. 

Ramazan bayramında şeker hastaları nelere dikkat etmeli? Diyabet hastalarına bayram uyarısıİLİŞKİLİ HABERRamazan bayramında şeker hastaları nelere dikkat etmeli? Diyabet hastalarına bayram uyarısı

PEKİ KALP HASTALARI BAYRAMDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Uzun açlık sürelerinden yeni çıktığımız Ramazan Bayramında özellikle bayramın ilk
günü kahvaltı ve öğünlerde daha hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Kahvaltılarda kızartılarak yapılmış hamur işleri ve kızartılmış şarküteri ve et ürünleri yerine sağlıklı kahvaltılık seçeneklerinin yanına az yağlı tostlar, az yağlı fırın börekleri, bol mevsim sebzelerinde oluşan alternatifleri tercih edilmelidir.

Öğle veya akşam yemeklerinde ise hazırlanacak et yemekleri, hamur işleri kızartılmadan ve kavrulmadan daha sağlıklı olarak pişirilmelidir. Et veya etli yemeklerin yanında çorba, mevsim sebzelerinden yapılmış salatalar, yoğurt, ayran, cacık gibi daha düşük kalorili ve daha sağlıklı yiyecekler sunulmalıdır.

Ramazan ayı boyunca değişen beslenme sistemi nedeniyle mide ve bağırsak sisteminin tekrar normal yemek düzenine adapte olabilmesi için yiyecekler iyi çiğnenerek ve yavaş yavaş yenilmelidir. Yine Ramazan Ayı boyunca azalan metabolizma hızının arttırılması için daha küçük öğünlerde ve daha sık aralıklarla yemek yenilmeli ve Ramazan Ayı boyunca kısıtlanan fiziksel aktivite düzeyi de arttırılmalıdır.

Dengeli beslenmenin en önemli mihenk taşı bol su içilmesidir. Su alımı metabolizmayı hızlandıracaktır. Ancak kalp yetersizliği olan hastaların sıvı kısıtlaması gerekmektedir. Bu hastalar su dışındaki sıvıları en aza indirerek sıvı alımı miktarını suya saklamalıdır. Öğünlerde az kalorili, az tuz, az yağ içeren, glisemik indeksi düşük yiyecekler tercih edilmelidir. Porsiyonlar küçük olmalı. Lif açısından taze sebze ve meyve tüketimi
önemsenmelidir.


Bayram geleneğimizin olmazsa olmazı olarak ikram edilen şeker, çikolata, hamur
tatlıları yüksek kalori içeriklerinden dolayı sınırlandırılmalı ya da daha küçük porsiyonlarda ve az tüketilmelidir. Şerbetli hamur tatlıları yerine daha hafif ve kalorileri daha düşük olan  sütlü tatlıların yenilmesi daha sağlıklı tercihler olup kilo kontrolüne de yardımcı olur.

Kronik hastaların kendilerine düşen görevler kadar yakınlarına ve bu hastaları
misafirlikte ağırlayan kişilere de görevler düşmektedir; ikramlar hastalara göre ayarlanmalı ve ‘bugün ye bir şey olmaz’ şeklinde ısrarlardan kaçınılmalıdır.

STENT TAKTIRANLAR İÇİN UYARI!

Yüksek tansiyonu olan, kalp damarlarında problem yaşamış, bypass veya kalp krizi geçirmiş, stent ve balon gibi uygulamaların yapıldığı hastaların tüketimlerini kontrollü bir şekilde yapmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar “Şeker hastalarının da diyetlerini mutlaka bozmamaları gerekiyor. Önceden herhangi bir kalp hastası olmayan kişilerin de Ramazan süresince dinlenmiş bir vücuda ağır yiyeceklerle yüklenmenin kalp krizini tetikleyebileceğini unutmamaları gerekir. İster hasta olsun, ister sağlıklı kişi olsun yiyecekleri kontrollü tüketmek, aşırıya kaçmamak lazım” şeklinde vurgulayıcı açıklamalarda bulundular.

Ramazan Bayramı kahvaltısı sofralarına özel sunum önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan Bayramı kahvaltısı sofralarına özel sunum önerileri
Ramazan Bayramında yapılması gereken ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramının yeri ve önemi

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan Bayramında yapılması gereken ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramının yeri ve önemi
Bakanlık sağlıklı bayram sofraları için 12 öneride bulundu! Bayramda yenilmesi gereken besinler

İLİŞKİLİ HABER

Bakanlık sağlıklı bayram sofraları için 12 öneride bulundu! Bayramda yenilmesi gereken besinler
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0