Ramazan bayramında şeker hastaları nelere dikkat etmeli? Diyabet hastalarına bayram uyarısı

Oruç sürecini atlatmış şeker yani diyabet hastaları mutlaka bayramda da dikkat etmesi gerekenler bulunuyor. Milletimizin misafirperverliği ve bayram coşkusu tartışılmaz bir gerçek ancak bu bayramda uzun süren ramazandan sonra aniden aşırı yemeye geçmek sağlığımızı tehlikeye atabilir. Peki diyabet hastaları bayramda ne yemeli, nelerdir uzak durmalı?

Ramazan ayının bitişinin ardından özellikle oruç tutanların bayramda öğünlerinin arttığına ve tatlılar başta olmak üzere, ziyaretlerde ikram edilen yiyeceklerde aşırıya kaçılması diyabet hastaları için hayati bir risk oluşturabileceğini söyleyen uzmanlar özellikle Ramazan bayramına özel uyarılarda bulundu.

Diyabetli bireyler, bayramda da günlük yaşamlarında uyguladıkları özel beslenme programına devam etmelidir. Öğünlerde basit karbonhidrat (şeker, bal, pekmez vb.) yerine kompleks karbonhidratlar (kuru baklagil, tam tahıl vb.) tercih edilmelidir. Protein, karbonhidrat ve yağlar kombine edilmelidir.

  • Kan şekerinin dengelenmesini, yavaşça yükselmesini sağlayacaktır ve tokluk süresini uzatacaktır.
  • Et, peynir, yumurta, süt, yoğurt gibi protein kaynakları diyabeti olan bireylerin beslenmesinde önemli yere sahiptir.
  • Doyurucu yumurtalı peynirli bir kahvaltıyla güne başlamalarını öneririm.
  • Sofralarda çok yağlı, kızartma, kavurma, soslu et yemekleri, yağlı börekler yerine ızgarada veya fırında veya buharda pişmiş et grubu veya zeytinyağlı yemekler veya yoğurtlu mezeler veya kuru baklagil yemekleri tercih edebilirler.
  • Sebze, meyve, kuru baklagiller, tam taneli tahıl gibi lif içeriği yüksek besinler de sindirimi geciktirerek, kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Yeterli posa alımı sağlanmalıdır.
  • İnsülin kullanan hastalar tedavilerini aksatmamalı, kullandıkları ilaçlarını düzenli almalı ve bayram süresince düzenli egzersizlerini ihmal etmemelidirler.
  • İnsülin tedavisi alan diyabetli bireyler aksatmamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.
  • Egzersiz yapmak kan şekerini dengeleyecektir, düzenli egzersiz yapılmalıdır.
  • Çay kahve tüketiminde şekersiz olmasına dikkat etmelidir. Her kahve ve çay sonrası su içmeyi ihmal etmemelidir.
  • Günlük 2 Litre su içmeye özen göstermelidir.

DİYBET HASTALARI BAYRAMDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Diyabet hastaları bayramda baklava gibi ağır şerbetli, hamur gibi tatlılardan uzak durmalıdır. Tatlı yerine meyve tüketimi veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Meyve tüketecekse yanında protein kaynağı (süt, yoğurt, peynir gibi) tüketmesi kan şekerini dengelemesini sağlar. Daha uzun süre tokluk sağlar.

Ramazan Bayramı

Ramazan Bayramı


Çok yağlı, kızartma, kavurma, soslu et yemekleri, yağlı börekleri tercih etmeyin.
Şeker, reçel, bal, pekmez ve çikolata tüketiminden de uzak durulmalıdır.

Hazır çorbalar, tereyağı, margarin, şarküteri (salam, sosis, sucuk vb.) ürünleri ve yüksek yağlı süt ürünlerinden uzak durmalıdır.

Gıdı sarkması neden olur? Gıdı eritmenin kolay yolları

İLİŞKİLİ HABER

Gıdı sarkması neden olur? Gıdı eritmenin kolay yolları
Ramazan bayramında nasıl beslenmeliyiz? Uzman Diyetisyen uyardı: Bu besinlerden uzak durun!

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan bayramında nasıl beslenmeliyiz? Uzman Diyetisyen uyardı: Bu besinlerden uzak durun!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Ugur 1 yıl önce

Bu UZMANLARDAN BIKTIK hersey e birseyler birseyler hadi ordan