Taşıt tutması (Hareket Hastalığı) neden olur? Araba tutmasına ne iyi gelir?

Çoğu kişinin araca bindiğinde yaşadığı mide bulantısı, seyahati çekilmez bir eziyete dönüştürüyor. Buna neden olan şey de aslında vücuttaki denge sistemi. Araba neden tutar? Araba tutması nasıl geçer? Araba tutmasına ne iyi gelir? İşte, araba tutmasına iyi gelen çözüm önerileri:

Hareket hastalığı; iç kulağın oldukça sık görülen bir bozukluğudur. Dalgalı deniz, uçak ya da otobüs gibi taşıt hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Araç tutması, hafif mide bulantısından baş dönmesi, terleme ve kusmaya kadar değişen semptomlara neden olabilir. Aslında sadece otomobil içerisinde değil, her türlü ulaşım aracında; uçak, gemi ve trende de sizi yakalayabilir. Siz de bu durumdan mustaripseniz hareket halindeyken yolu seyretmek gibi bilindik çözümlerden, aromaterapiden faydalanmak kadar yapabileceğiniz birçok şey var...

PEKİ TAŞIT TUTMASI NEDEN OLUR?

  • Temelde hareket beyin tarafından algılanırken üç farklı sinirsel yol kullanılır;
  • İç kulaktan gelen uyarılar,
  • Gözlerden gönderilen uyarılar,
  • Vücut derin dokularından "proprioseptör" adı ile bilinen yapılardan gelen uyarılar.

ARAÇ TUTMASINA NE İYİ GELİR?

Not: Aşağıdaki yöntemler, araba tutması için kesin tedavi değildir. Yalnızca belirtileri hafifletecek önerilerden oluşmaktadır. En doğru tedavi için, mutlaka bir uzmandan yardım alın.

  • Temiz Hava

Araba tutmasına en iyi gelen şey, temiz hava almaktır. Yolculuğa başlamadan 15 dakika önce temiz hava alın. Yolculuk esnasında, hava çok rüzgarlı değilse camınızı hafif aralayın. Mide bulantınız çok şiddetlenirse, bir kenarda durup temiz havaya çıkın. Böylece vücudunuzun dengesi yerine gelecektir.

  • Tuzlu Kraker

Mide bulantısı konusunda tuzlu krakerin çok etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca bu krakerler, midedeki aşırı asitlenmeyi de engeller. Açlığı bastırma konusunda da son derece etkilidir.

  • Güneş Gözlüğü

Eğer arabayı siz kullanıyorsanız veya şoförün yanındaki koltukta oturuyorsanız, güneş gözlüğü takın. Bu sayede gözlerin maruz kaldığı yorucu nesnelerden kurtulabilirsiniz. 

  • Limon Suyu

Araba yolculuğuna çıkmadan önce deneyebileceğiniz yöntemlerden biri de, limon suyudur. Limon suyu, bağırsak ve mide sağlığını olumlu etkiler ve bulantının önüne geçebilir.

  • Hareket Kontrolü

Denge sisteminin bozulmasını önlemek için, ani hareketlerden kaçının. Dik oturarak camdan dışarıyı izleyin. 

Scrub nedir ve ne işe yarar? Scrub çeşitleri nelerdir? Ev yapımı Scrub tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Scrub nedir ve ne işe yarar? Scrub çeşitleri nelerdir? Ev yapımı Scrub tarifi
Hamilelikte kırmızı et tüketilir mi? Hamileler az pişmiş et yiyebilir mi? Eti nasıl pişirmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte kırmızı et tüketilir mi? Hamileler az pişmiş et yiyebilir mi? Eti nasıl pişirmeli?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0