Pire ısırığı nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Pire ısırığı hemen nasıl geçer?

Yaz mevsimiyle birlikte sık sık gittiğimiz piknikler, doğa yürüyüşleri veya açık alan aktiviteleri bazen pire ısırıklarıyla sonuçlanabiliyor. Özellikle sıcak havalarda çoğalan ve yayılan pireler insanlara ve hayvanlara zarar veriyor. Peki pire ısırığı neden olur, belirtileri nelerdir, pire ısırığına ne iyi gelir? Tüm detaylar haberimizde.

Evcil bir hayvana sahipseniz evinizde pire olma olasılığı çok daha yüksek. Çünkü pireler hayvanların bulunduğu ortamlarda çok daha hızlı üreyip çoğalabilme eğiliminde olan hayvanlardır. Fakat evcil hayvan olmasa bile halı, kumaş, kıyafet gibi taşınabilir eşyalarla eve taşınabilmesi çok kolaydır. Evden uzaklaştırması ise bir hayli zor ve meşakkatlidir. Gözle görülür etkisi oldukça küçük olsa da vücutta oluşturduğu etkileri bir hayli rahatsız edicidir. Bu durum çocuklar ve yaşlılar için daha zararlı olabilmektedir. Görünüş bakımından renkleri açık-koyu kahverengidir ve kafa yapıları vücutlarına göre daha küçüktür.

PİRE ISIRIĞI NEDEN OLUR?

Kanla beslenen ve parazitik böcek türü olan pireler sıcak havalarda toprak alanlarda yayılmaya başlayarak hayvanlara ve insanlara zarar verir. Kısa süre içinde çoğalıp bulundukları alan dışına da yayılmaya başlarlar. İnsanlar pireler için aslında ikincil seçenektir fakat iyi bir konakçı bulamadıkları durumlarda hedefleri insanlar olmaktadır. Çünkü beslenmelerini kanla gerçekleştirirler.

Hangi böcek ısırığı nasıl olur? Böcek ısırmaları belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERHangi böcek ısırığı nasıl olur? Böcek ısırmaları belirtileri nelerdir?

PİRE ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Isırık olan bölgede,

  • Kaşıntı
  • Yanma
  • Kızarıklık
  • Isırık çevresinde şişlik görülebilir.

Isırıkların ayırt edilmesi oldukça kolaydır. Kümeler halinde dairesel ya da düz bir çizgi şeklinde küçük, kırmızı cilt lezyonları olarak ifade edilir. Sivrisinek ısırıklarına göre daha küçük boyuttadır. Isırıklar, çoğunlukla ayaklarda ve bacaklarda görülür.

PİRE ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

Isırık olan bölgede enfeksiyon olmadığı durumlarda uygun bakım ile 4-9 günde tamamen iyileştiği söyleniyor. Pire ısırığını iyileştirmeye yönelik uygulamalar ise şunlardır:

  • Buz uygulaması: Şişliği önlemek için ısırığın olduğu bölgeye buz ile soğuk kompres yapılabilir.
  • Poşet çay: Çay kullanıldıktan sonra kalan çay poşetleri dondurulup etkilenen bölgeye uygulanabilir.
  • Aloe vera jel: Pire ısırığına bağlı olarak oluşan kaşıntıyı önlemek ya da aza indirmek için aloe vera jel kullanılabilir.
  • Çay ağacı yağı: Taşıyıcı bir yağ ile seyreltilerek kullanılması önerilir.
  • Beyaz sirke: 1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karıştırılarak pamuk yardımıyla ısırığın olduğu bölgeye sürülür.
Çocukların inatlaşması ile nasıl baş edebiliriz?

İLİŞKİLİ HABER

Çocukların inatlaşması ile nasıl baş edebiliriz?
Buz makinesi kullanışlı mı? Buz makinelerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Buz makinesi kullanışlı mı? Buz makinelerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0