Akciğer kanseri riski için basit parmak testi: Schamroth Testi nasıl yapılır?

Akciğer kanseri belirtileri yalnızca kuru ve şiddetli öksürük, nefes darlığı gibi hastalığın ilerleyen zamanlarında görülen semptomlarla oluşmuyor. Yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalara göre henüz bu semptomlarla karşılaşmadan da Schamroth testi ile akciğer kanserine yakalanma riskinizi tespit edebilirsiniz.. Peki Schamroth testi nasıl yapılır, akciğer kanserinin belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

4 Şubat Dünya Kanser Günü...

Bu kapsamda Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dernek genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kutluk basın toplantısında, bu yılın ana temasının "kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye" olarak belirlendiğini söyledi.Dünyada her yıl ortalama 20 milyon insanın kansere yakalandığına, 10 milyon kişinin de bu nedenle yaşamını kaybettiğine dikkati çeken Kutluk, "Türkiye'de ise erişkin kanserleri görülme oranı yılda 230 binden fazla, çocuk kanserleri de 3-4 bin civarında." bilgisini paylaştı.

İLGİNÇ ARAŞTIRMA ORTAYA ÇIKTI!

İngiltere'de yapılan araştırmalara göre "elmas aralığı testi" olarak da bilinen Schamroth testi akciğer kanserini önceden tespit edebilmenin bir yöntemi. Teste göre eğer iki tırnak birleştirildiğinde arada elmas şeklinde bir boşluk oluşmuyorsa kişi çomak parmaklara sahiptir ve akciğer kanseri riskinden şüphelenilmesi gerekir. İngiltere'de araştırmacılar, "Schamroth Testi" olarak da bilinen “elmas aralığı parmak testi"ni yapmanın akciğer kanserini için uyarıcı olabileceğini söyledi. Test, tırnak etleri arasında elmas şeklinde bir boşluk olup olmadığını görmeyi amaçlıyor. Eğer  boşluk yoksa, bu durum çomak parmaklara sahip olduğunu gösteriyor. Çomak parmak ise ciddi bir problemin habercisi olabilir.

Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri tedavisi var mıdır?İLİŞKİLİ HABERAkciğer kanserinin belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri tedavisi var mıdır?

SCHAMROTH TESTİ NASIL YAPILIR?

Her iki elinizin de işaret parmaklarının kütiküllerini birbirine değdirin. Eğer aralarında elmas şeklinde bir boşluk oluşuyorsa çomak tırnaklara sahip değilsiniz ve endişe etmenize gerek yok. Fakat çomak tırnak olsanız bile hemen paniğe kapılmaya gerek yok. Çünkü uzmanlar çomak parmaklara sahip olmanın direkt olarak akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmediğini ve bunun birçok nedeni olabileceğini belirtiyor.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer kanserine sahip olan bireyler bu durumu hemen fark edemeyebilir. Çünkü hastalığa sahip olunduğunda oluşan semptomlar hastalık ileri bir aşamaya gelmeden kendini belli etmez. 

Birleşik Krallık Kanser Araştırma Derneği uzmanlarına göre en yaygı kanser teşhisleri şunlardır?

  • Öksürük
  • Kanlı balgam
  • Nefes kesilmesi
  • Uzun süredir devam eden öksürükte değişiklik olması 
  • Göğüste veya omuzda ağrı
  • İyileşmeyen göğüs enfeksiyonları
  • İştah kaybı
  • Sürekli yorgun hissetme durumu
  • Kilo kaybı

Belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir doktora danışın.

En kolay poğaça tarifi hangisi? Yumuşacık, bayatlamayan pratik poğaça tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

En kolay poğaça tarifi hangisi? Yumuşacık, bayatlamayan pratik poğaça tarifleri
2024'ün trend saç modelleri neler? 2024'ün en iyi saç modelleri

İLİŞKİLİ HABER

2024'ün trend saç modelleri neler? 2024'ün en iyi saç modelleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

İsm 8 ay önce

Pet e biyopsiye falan gerek yok yani.

Toplam 2 beğeni