Eski yün yorganların mucizevi faydaları neler? Evinizdeki yün yorganları sakın atmayın

Yün evimizin her köşesinde denenmiş ve uzmanlar tarafından onaylanmış bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Hem dayanıklı ve güvenilir hem de lüks ve kaliteli bir duruşu söz konusu. Yapılan araştırmalar, eski yün yorganların sağlığa faydalı olduğunu ortaya çıkardı. İşte eski yün yorganların mucizevi faydaları...

İyi bir uyku, beden ve ruh sağlığı için insan vücudunun olmazsa olmaz ihtiyaçlarından. Gece yeterli ve kaliteli bir uyku ile tüm günün yorgunluğunu ve stresini atmak mümkün. Kaliteli uyku ise elbette doğru seçilmiş uyku malzemeleri ile elde edilebiliyor. Uyku malzemeleri deyince akla gelen yatak, yorgan ve yastıkların sayısız çeşidi bulunuyor.  Anneannelerimizden bize kalan bir gelenek: Yün yorgan. Yün yoganlar, genelde koyun tüylerinden elde edilen ve bu sebeple de organik olarak kabul edilen yorgan çeşitlerinden biridir. Yorgan sanayisinde pamuk ve diğer tüm yorgan türleri çıkmadan evvel insanoğlunun kullandığı ilk yorgan çeşitlerinden biri olan yün yorganlar, ısıyı eşit şekilde dağıtmaları ve sıcak tutmaları ile bilinirler. 

Özellikle köylerde son derece yaygın olarak kullanılan yün yorganların insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı. Ağır yün yorganlar melatonin salınımını büyük oranda artırmaktadır. Uyku problemi yaşayanlar bu yorganlar ile bu sorundan kurtulabilir.

YÜN YORGANIN MUCİZEVİ FAYDALARI NELER?

Yapılan araştırmalara göre yün yorganlar mutluluk hormonu serotoninin ve uyku kalitesini artıran melatoninin seviyesini yükseltiyor.

Yün yorganlar ayrıca stres hormonu kortizolün seviyesini düşürerek kaygıyı azaltıyor.

Bu yorganlar ayrıca kalp hızını düşürür, sakinleştirir, anksiyete, uyku bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi hastalıklarda şikayetleri azaltır.

%100 yünden elde edilen türleri, ısıyı dengeler ve eşit şekilde dağıtır. Özellikle kış şartlarının çetin geçtiği bölgelerde mükemmel bir ısıtma görevi görür. Ayrıca yaz aylarında da vücudu terletmeme özelliğine sahiptir.

İçerisinde herhangi bir toksik madde ya da kimyasal barındırmaz.

Yün içerisindeki minik kıllar ve lanolin denilen madde sayesinde herhangi bir mikrop oluşumunu engeller. Böylece son derece sağlıklı ve hijyenik bir kullanım sunar.

 

Birbirinden bağımsız olarak yapılan araştırmalara göre vücut ağırlığının yüzde onu kadar ağırlıktaki bir yorganla yatmak gerçek manada parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek güvenlik ve sakinlik hissi vererek stres, korku, sinir gibi duyguları azaltıyor.

Yani ortalama 60 kilo ağırlığında bir kişinin 6 kiloluk bir yorganla yatması depresyonu azaltıp sinir sistemine fayda sağlayacak etkiler ortaya çıkartabiliyor.

Bebekleri tuzla yıkamak zararlı mı? Yeni doğan bebek tuzlama adeti nereden geliyor?

İLİŞKİLİ HABER

Bebekleri tuzla yıkamak zararlı mı? Yeni doğan bebek tuzlama adeti nereden geliyor?
PVC yaz-kış ayarı nasıl yapılır Pencere kış ayarı ne işe yarar? Çift açılımlı pvc pencere ayarı

İLİŞKİLİ HABER

PVC yaz-kış ayarı nasıl yapılır Pencere kış ayarı ne işe yarar? Çift açılımlı pvc pencere ayarı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0