Karar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Karar yorgunluğu nasıl tedavi edilir?

Gün içinde gerek iş hayatı gerekse evde çok fazla konuyla ilgili karar alırız. Bu durum çoğu zaman sancılı süreçleri de beraberinde getirir. Günün sonunda kendinizi tükenmiş ve yorgun hissediyorsanız bunun tıp dilindeki ismi karar yorgunluğu. Peki karar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Karar yorgunluğu nasıl tedavi edilir?

“Bugün ne yesek!” gibi sıradan soruların yanında daha büyük kararlar vermemiz gerektiğinde bizi olumsuz etkileyen karar yorgunluğu, modern dünyanın getirdiği zorunlu yaşanan durumlarla beraber bunalıma kadar giden sonuçları doğurabiliyor. Karar alma süreci tekrarlandıkça baskı altında hisseden kişinin bu durumu yönetme biçimi de olumsuz etkilenebiliyor. Freud’un zihinsel enerji modeline dayanan karar yorgunluğu terimi ilk olarak sosyal psikolog Roy F. Baumeister tarafından seçim yapma yükünden kaynaklanan zihinsel ve duygusal gerilimi tanımlar. Karar yorgunluğu, ek seçimler yaptıkça ve bilişsel yeteneklerimiz yıprandıkça karar vermemizin nasıl kötüleştiğini anlatmak için de kullanılır.

Roy Baumeister: “En iyi karar vericiler, kendilerine ne zaman güvenmemeleri gerektiğini iyi bilenlerdir.”

KARAR YORGUNLUĞUNDAN KURTULMANIN YOLLARI NELERDİR?

Günlük yaşamınızdaki seçenekleri azaltmak: Her gün ne yesem sorusu yerine haftada bir defa bu hafta ne yesem sorusu enerjinizi yönetmenizi sağlar.

Rutin oluşturmak: Her gün süt ve süt grubu, kuru-baklagiller ve et grubu, kuru yemişler, tohumlar, tam tahıllar, sebze ve meyveler olmak üzere bu beş gruba beslenmemizde yer vermek hem kararlarımızı olumlu yönde etkiler hem de uzun süreli sağlığımıza katkı sağlar.

Glikoz seviyelerini yönetmek: Karar verme konusunda Roy Baumestier, çikolata parçacıklı kurabiyeden kaçınmaya çalıştığımızda daha kötü karar verdiğimizi söylüyor.

Zor kararları sabah saatlerinde vermek: Çözüm odaklı insanların başarılı olması kendilerini zorlayarak bunu kendilerine öğretmelerinden kaynaklanır. Sabah saatlerinde hayatınızı şekillendirecek veya ileriye dönük bir kariyer planınız için ayırabilirsiniz.

Bebeklerde damak düşmesi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi...

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde damak düşmesi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi...
En etkili iltihap kurutucu antibiyotik kremler 2023

İLİŞKİLİ HABER

En etkili iltihap kurutucu antibiyotik kremler 2023
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0