Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın zararları neler?

Son yıllarda alınan ‘reçetesiz antibiyotik alınamaması’, ‘bilinçli antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması’ gibi tedbirlerle ülkemizde antibiyotik kullanımı yılda 250 milyon kutudan, 170 milyon kutuya düştü. Ancak uzmanlar bilinçsiz antibiyotik kullanmanın zararları konusunda uyardı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Antibiyotikler günümüzde sıvı, tablet veya kapsül olarak ağızdan alınabilir veya vücuda enjeksiyonla verilebilir. Genellikle enjeksiyon yoluyla antibiyotiğe ihtiyaç duyan bireyler ağır enfeksiyon geçirdikleri için hastaneye kaldırılmış olan bireylerdir. Bunlara ek olarak belirli cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için cilde uygulanacak tarzda hazırlanmış antibiyotik kremler, merhemler veya losyonlar olarak da mevcuttur. Eczanelerde sadece reçeteli bir şekilde satılan antibiyotikler en fazla suiistimal edilen ilaçlar arasında yer alıyor. Türkiye, Avrupa’da en fazla antibiyotik kullanan ülkelerden biri. Son yıllarda bilinçli antibiyotik kullanımı konusundaki farkındalık çalışmaları ve reçetesiz antibiyotik alınamaması gibi tedbirlere rağmen rakamlar hala yüksek seyrediyor.

Kış mevsiminin kapıdan bakmasıyla hastalıklar da bir bir kendini göstermeye başladı. Bu dönemlerde en çok rağbet gören şey ise şüphesiz ilaçlar oluyor. Özellikle ağır grip, nezle vb. enfeksiyon hastalıkları yaşayan bireylerin bu dönemde sıklıkla kullandığı ilaçlardan biri de antibiyotikler oluyor. Peki antibiyotik nedir? Fazla antibiyotik kullanımının zararları nelerdir? İç Hastalıkları Uzmanı Khatıra Abbasova merak edilenleri Yasemin.com'a özel olarak açıkladı.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı;

  • Karaciğer ve böbreklerde harabiyet gelişmesine,
  • Antibiyotiklere karşı direnç gelişimine,
  • Mantar enfeksiyonlarının oluşumuna,
  • Mali kayıplara,
  • Bağırsaktaki probiyotiklerin kaybedilmesine neden olmaktadır.

DOĞRU ANTİBİYOTİK KULLANIMI İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 5 HAYATİ FAKTÖR

Bilinçli ve akılcı antibiyotik kullanımına doktor kontrolünde başlanmalıdır.

Sadece bakteriyel olduğu kanıtlanan hastalıklarda kullanılmalıdır.

Mecbur kalınmadıkça geniş etkili antibiyotiklerden kaçınılmalıdır.

Bağırsak probiyotiklerini koruma amacıyla probiyotik-probiyotik kombinasyonu ile birlikte kullanılmalıdır.

Zamanından önce bırakılmamalıdır.

Kestane kilo aldırır mı? Çiğ kestane zayıflatır mı? Günde 100 gram kestane yerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Kestane kilo aldırır mı? Çiğ kestane zayıflatır mı? Günde 100 gram kestane yerseniz...
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce Haber Editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0