Ramsay Hunt Sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Ramsay hunt sendromu tedavisi var mı?

2 aydır birçok hastane ve doktor muayeneleriyle uğraşan İlyas Yalçıntaş'ın rahatsızlığına nihayet bir teşhis kondu. Ünlü şarkıcının Ramsay Hunt Sendromu denilen aslında oldukça nadir görülen bir hastalığa yakalandığı ortaya çıktı. Peki Ramsay Hunt Sendromu nedir? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mazhar Çelikoyar konuyla ilgili merak edilenleri Yasemin.com'a aktardı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

'Ramsay Hunt Sendromu' Herpes Zoster isimli virüsün yaptığı bir hastalıktır. Bu virüs öncelikle sinirleri çok seviyor. Sinirlerin kavşak noktalarında yerleşmeyi çok seviyor. Kavşak noktasında hem yüz siniri geçiyor hem işitme siniri geçiyor bazen de duyu sinirleri geçiyor. Bu durum yüz felci yapabiliyor, işitme, duyu kaybı yapabiliyor ve tipik bir belirti kulak kepçesinde ve çevresinde suçiçeği gibi küçük su kabuklanmaları yapıyor. Bu bir anlamda kulak suçiçeği diye de düşünülebilir.

İŞİTME KAYBINA DİKKAT!

Bulunduğu bölgede saydığımız sinirlerin hangisinin ne kadar tutulduğuna bağlı olarak o sinirlerle ilgili felç durumu ortaya çıkar. Eğer işitme veya denge siniri tutulmuşsa o zaman işitme kaybı veya bir baş dönmesi denge kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalar kimi zaman baş dönmesi ile başvurur kimi zaman yüz felci ile başvurur. Bakarsınız hiçbir şey yok bir anda yüz felci olmuşsunuzdur. Muayene eden hekim dikkatli olursa kulak kepçesindeki küçük birkaç su kabarcığını kabuklanmayı fark eder o zaman bu anlamda kulak suçiçeği veya Ramsay Hunt Sendromu olduğunu anlar. Bunun yanı sıra işitme kaybı başlamış olabilir ve muayene sırasında fark edilecek yüz yarası ve üst dudak-alt dudakta his kaybı belirgindir. Öncelikle hastanın bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olmak üzere yüz bölgesinde suçiçeği kabarıklıkları çok daha yaygın olabilir. Tek gözünü kapatamama, gülümsediği zaman ağız köşesini çekememe, ağzını tam kapatamama o yüzden su içerken ağızdan su kaçması gibi yüz felcine bağlı belirtiler ortaya çıkabilir. 

NASIL BİR TEDAVİ SÜRECİ İZLENİYOR?

Öncelikle hastadan kan tahlili istiyoruz. Kabuklanmış yaralardan PCR dediğimiz bazı incelemelerle bu virüsün varlığını ortaya koymaya çalışıyoruz. Kimi zaman MR'da ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu hastalığın teşhisini doğrulamak ve başka bir problem olmadığını anlamak adına yapılan incelemelerdir. Akabinde eğer viral hastalık olduğundan eminsek o zaman antiviral ilaçlar kullanabiliyoruz. Kulak kepçesindeki yaralar biraz problem yaratacak boyuttaysa onlara merhem vermek gerekir. Ağızdan verdiğimiz veya damardan verdiğimiz virüs için etkili olan ilaçların yanı sıra bu merhemi kullanıyoruz kimi zaman virüs hastalığı olsa da yüz sinirinin tutumuna bağlı olarak veya denge sinirinin, işitme sinirinin tutumuna bağlı olarak kortizon tedavisi ekleyebiliyoruz. Hiperbarik Oksijen dediğimiz tedavi yöntemi de uygulanabilir.

HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER?

Ülkemizde çok sigara içiliyor. Muazzam bir bağışıklık bozucu, sağlığı bozucudur. Yaşam tarzına çeki düzen vermek lazım, düzenli uyku süresi almaya çalışmak lazım düzenli uyumak lazım ve iyi beslenmek lazım. Ekmek yemeği azaltıp protein, sebze ve meyveyi arttırmamız lazım. Eğer kişi herhangi bir kemoterapi görüyorsa veya bağışıklığını bozabilecek virüs hastalığı varsa veya ağır başka bir hastalığı, organ nakli yapılmış kişi ise onlar açısından bu sadece beslenme gibi önlemler yeterli olmayacaktır. 

Altın süt zayıflatır mı? Altın süt kaç kalori? Zayıflatan altın süt tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Altın süt zayıflatır mı? Altın süt kaç kalori? Zayıflatan altın süt tarifi
Ihlamuru demlerken yapılan hata zehre dönüştürüyor! Ihlamuru sakın böyle demlemeyin!

İLİŞKİLİ HABER

Ihlamuru demlerken yapılan hata zehre dönüştürüyor! Ihlamuru sakın böyle demlemeyin!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0