X Hastalığı nedir? X hastalığı belirtileri nelerdir, Türkiye'de var mı?

Türkiye’nin protesto ederek katılmadığı toplantılarda Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘X Hastalığı’ için panel düzenleyeceği öğrenildi. DSÖ’nün ‘X Hastalığı’ tanımlaması, henüz kaynağı bilinmeyen potansiyel salgın riskleri için kullanılıyor. Peki "X Hastalığı" nedir? X hastalığı belirtileri nelerdir, Türkiye'de var mı?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Dünya Ekonomik Forumu'nda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın da aralarında bulunduğu konuşmacılardan oluşan bir panel düzenleneceği duyuruldu. Forumda herhangi bir sağlık tehdidi karşısında hangi yeni çabalara ihtiyaç duyulduğunun tartışılacağı "X Hastalığına Hazırlık" adlı bir toplantı yapılması planlanıyor.  Dünya Sağlık Örgütü, 2017 yılında Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Ebola gibi bilinen katillerin yanı sıra araştırma için en öncelikli patojenlerin kısa listesine X Hastalığı de ekledi.


X HASTALIĞI NEDİR?

X HASTALIĞI NEDİR?

X HASTALIĞI NEDİR?

"X Hastalığı"nın koronavirüsten 20 kat daha ölümcül etkileri olacağı tahmin ediliyor. DSÖ'nün web sitesinde, "X Hastalığı, insanlarda hastalığa neden olup olmadığı bilinmeyen bir patojenden kaynaklanan ciddi bir uluslararası salgını temsil ediyor." ifadesine yer verildi.

Toronto Üniversitesi'nden biyoetik ve küresel sağlık profesörü Kerry Bowman, "X Hastalığı, Covid-19'dan daha güçlü olan çok ciddi bir hastalığın ortaya çıktığı varsayımsal bir senaryoyu temsil ediyor. Bu, hızla yayılan bir hastalık tehdidine dünyanın nasıl tepki vereceği konusunda varsayımsal bir hazırlık." dedi.

En büyük "X Hastalığı" tehdidinin zoonotik, yani hayvanlarda ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanacağına inanılıyor. Zoonotik hastalıklara bir örnek, yaygın olarak domuz gribi olarak bilinen "H1N1 influenza" virüsü. Dünya çapında insanlar yüzünden nesli tükenen hayvanlar ve orman kaybının çarpıcı boyutları, bu tehdidi giderek daha olası hale getiriyor.

Tehdit bu kadar ciddiyken hastalığa karşı hazırlıklı olmak kadar hastalığı önlemeye odaklanmanın önemi de artıyor.

DSÖ, "öncelikli hastalıklar" için bir dizi aracın geliştirilmesini hızlandırmak üzere bir Ar-Ge planı oluşturdu. DSÖ’nün Ar-Ge planının mevcut listesi şu şekilde:

  • Covid-19
  • Kırım-Kongo kanamalı ateşi
  • Ebola virüsü hastalığı ve Marburg virüsü hastalığı
  • Lassa ateşi
  • Orta Doğu solunum sendromu (MERS) ve SARS
  • Nipah ve henipaviral hastalıklar
  • Rift Vadisi Ateşi
  • Zika
  • Hastalık X
Kaş laminasyonu nedir ve ne işe yarar? Kaş laminasyonu ne kadar kalıcı?

İLİŞKİLİ HABER

Kaş laminasyonu nedir ve ne işe yarar? Kaş laminasyonu ne kadar kalıcı?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0