Uyku apnesi beyin felcine ve kalp krizine neden olur mu?

Sabahları baş ağrısı, ağız kuruluğu ve yorgunlukla uyanıyorsanız uyku apnesi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Halk arasında çok sık rastlanan ancak teşhisi zor olan uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde kalp ve beyin hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Uyku apnesi beyin felcine ve kalp krizine neden olur mu? İşte sorunun yanıtı:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Tıbbi terimlerden uzaklaşarak yapılan en basit tanım ile uyku apnesi, uykuda solunumun durması ve beyin ile kalbe işlevlerini gerçekleştirmesi için yeteri kadar oksijen sağlanamaması durumu olarak açıklanabilir. Uyku apnesi rahatsızlığına yakalanmış olan hastanın uzun yıllar bu rahatsızlığın farkına varmamış olması ise genelde rastlanılan bir durumdur. Yani uyku apnesi tanısı konulan kişiler genelde yıllarca bu hastalıkla yaşamakta ama farkına varamamaktadır.

UYKU APNESİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ:

UYKU APNESİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ:

UYKU APNESİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ:

Her iki formda da görülen yaygın belirtiler şu şekilde özetlenebilir:

  • Uyku sırasında sürekli horlama
  • Uyku sırasında nefes alamamaya bağlı boğulma hissi
  • Sık sık uykudan uyanma ve gece sık sık idrara çıkma
  • Uzun saatler uyumuş olmaya rağmen bir türlü uykuyu alamama
  • Gün içinde aşırı halsizlik ve uyuma isteği
  • Dikkat dağınıklığı ve odaklanamama

UYKU APNESİ BEYİN FELCİNE VE KALP KRİZİNE NEDEN OLUR MU?

UYKU APNESİ BEYİN FELCİNE VE KALP KRİZİNE NEDEN OLUR MU?

UYKU APNESİ BEYİN FELCİNE VE KALP KRİZİNE NEDEN OLUR MU?

Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerde solunum, birkaç saatlik uyku müddetinde yüzlerce defa durabilmektedir. Bu nedenle beynin ihtiyacı olan oksijen karşılanmaz ve kalıcı beyin hasarlarına neden olabilecek durumlar gerçekleşebilir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, uyku apnesi olan kişilerde beyin felci rahatsızlığı geçirme oranı, uyku apnesi sorunu yaşamayanlara göre dört kat daha fazladır.

Ayrıca erken müdahale ile tedavi edilmeye çalışan inme vakalarında uyku apnesi; inme tedavisi sırasında farklı olumsuz durumların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0