Elektronik sigara hastalığı: Evalı! Evalı nedir? Belirtileri neler?

Elektronik sigaranın yol açtığı akciğer hasarı EVALI Türkiye’de de görülmeye başladı. Üç aydır elektronik sigara içen ve nefes darlığı şikayeti olan 33 yaşındaki bir erkek hastanın akciğerinde yaygın hasar saptandı. Peki, EVALI hastalığı nedir, belirtileri neler?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Elektronik sigara içenlere yeni bir akciğer rahatsızlığı teşhisi konuldu. Hastalığın adı ise EVALI. Hastalık son dönemlerde ülkemizde de görülmeye başlandı. Bu hastalık 2019'un başlarında ABD'de birçok insanın ani olarak ciddi solunum problemleri yaşamasıyla birlikte ortaya çıktı. EVALI'nin kesin nedeni hala araştırılıyor, ancak bunun kontamine veya katkılı elektronik sigara ürünlerinin, özellikle de esrarın psikoaktif bileşeni olan THC (tetrahidrokannabinol) içerenlerin kullanımıyla bağlantılı olduğuna inanılıyor.

EVALI HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

EVALI, hafiften şiddetliye kadar değişen çeşitli solunum semptomlarıyla kendini gösterir. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Öksürme
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Ateş
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Ağır vakalarda EVALI, yoğun tıbbi müdahale gerektiren akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) yol açabilir.

EVALI (ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

EVALI (ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

EVALI (ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

EVALI hastalığı tipik olarak akciğerlerde hasara neden olduğu için öncelikli tedavi yöntemi akciğerlere yönelik olmalıdır. Bu doğrultuda kişiye antibiyotik tedavisi ve antiviral ilaçlar uygulanabilir. Bunun dışında inflamasyonu azaltmak için kortikosteroid ilaçlar da reçete edilebilir.

Eğer kişideki EVALI belirtileri şiddetliyse hastaneye yatış da gerekebilir. Hastaneye yatışın ardından oksijen desteği, solunum destek cihazları ve doktorun uygun göreceği tıbbi müdahaleler yapılır.

Bunların yanı sıra alternatif tedavi yöntemlerinden biri olan hiperbarik oksijen tedavisi de elektronik sigara hastalığı tedavisinde tercih edilebilir.

Çay ağacı yağının saça ve cilde faydaları nelerdir? Çay ağacı yağı kullanımı

İLİŞKİLİ HABER

Çay ağacı yağının saça ve cilde faydaları nelerdir? Çay ağacı yağı kullanımı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0