Gece geç saatlere kadar telefon kullananlar dikkat! Bu sendroma yakalanmış olabilirsiniz

Son zamanlarda ellerden düşmeyen telefonlar için uzmanlardan bekleyen tehlike alarmı çaldı. Gece geç saatlere kadar telefon kullanımının yeni nesilde jet-lag sendromuna yol açtığı saptandı.

Günümüzün en başta gelen sorunlarından biri olan telefon bağımlılığı gün geçtikçe daha da çıkılmaz bir hal alıyor. Telefon kullanımında yaş skalasının iyice düşmesinin ardından yaşanan bazı sorunlar uzmanlar tarafından sıklıkla uyarılsa da bu durumun önüne geçilemiyor. Yatmadan önce saatlerce bilgisayar ya da telefona bakmanın uyku düzenini bozduğunu belirten uzmanlar, bu durumun aynı gün içinde 6 saat diliminden fazla uyuyan kişilerde görülen jet-lag benzeri sendroma yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Sosyal jet-lag adı verilen bu uyku bozukluğu, gençlerde ergenlik problemlerinin daha şiddetli görülmesine, okul başarısının düşmesine, psikolojilerinin bozulmasına, yetişkinlerde ise Tip-2 diyabetten obeziteye, depresyondan kalp hastalıklarındaki artışa kadar önemli sağlık problemlerine yol açıyor.

"BİYOLOJİK RİTİMDE BOZULMAYA NEDEN OLUYOR"

Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir "Sanayi devrimi ile artan mesai saatleri, elektriğin keşfi ve son 30 yıl içerisinde bilgisayar teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak insanların karanlık saatlerde ışığı daha fazla kullanması biyolojik ritim üzerinde olumsuz etkilere neden oldu. Sosyal bir varlık olan insan 24 saat içerisinde birçok aktivite yapmak zorundadır. Okul ve iş hayatı gibi yükümlülükler, hobiler, aile- arkadaş ilişkileri nedeniyle zamanın aşırı kullanımı uyku ya da biyolojik ritmimizde bozulmalara neden oluyor. Aşırı çalışma saatleri, vardiyalı çalışmalar, yeterli gün ışığı alamama (özellikle plaza çalışanları), uyku düzeninde bozulmalar sosyal jet-lag'a neden oluyor" dedi.

"PAZARTESİ SENDROMUNUN SEBEBİ"

Herkesin kâbusu olan pazartesi sendromunun da en önemli sebebinin sosyal jet-lag olduğunu belirten Dr. Taşdemir "Hafta sonu daha geç saatlerde uyanılmasına rağmen halen yorgunluk hissetmek, yeni başlayan haftaya daha yorgun girmek, haftanın son günlerine doğru iş ve okul hayatına alışmışken, hafta sonunun gelişiyle yeni bir haftaya yine yorgun başlanabileceğinin verdiği stres, sosyal jet-lag ile bağlantılı olabilir" açıklamasını yaptı.

NASIL BAŞ EDİLİR?

  • En önemli adım uyku düzendir. Hafta sonu dâhil uyku ve uyanma saatiniz aynı olmalıdır. Günde en az 7 saat uyuyacak şekilde planlama yapmalısınız.
  • Gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanmalısınız. Çalışma ya da okul saatler arasında gün ışığına çıkmaya çalışmalısınız.
  • Kafen kullanımına dikkat etmeli, akşam saatlerinde kafen almamalısınız.
  • Beslenmeye dikkat etmeli
  • Gün içerisinde mümkün ise spora vakit ayırmalısınız.
1 yaşındaki bebeğin beyninden çıkartılan şey resmen şok etti! Görülmemiş olay!

İLİŞKİLİ HABER

1 yaşındaki bebeğin beyninden çıkartılan şey resmen şok etti! Görülmemiş olay!
Batman'ın bir köyünde bulunan tek çocuk!

İLİŞKİLİ HABER

Batman'ın bir köyünde bulunan tek çocuk!
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0