Evde apandisit patlaması testi nasıl yapılır? Apandisit ağrısı nasıl olur?

Günümüzde çok sık duyduğumuz ve özellikle kış aylarında rastlanan apandisit, genellikle iltihaplanması ile birlikte anılır. Gaz sıkışması veya üşütmeyle karıştırılan apandisit konusunda evde yapabileceğiniz test ile aklınızdki tüm soruların yanıtını öğrenebilirsiniz. Peki evde apandisit testi nasıl yapılır?

Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde yer alan 5 ile 10 cm boyutunda olan ve aynı zamanda apendiks olarak da bilinen bir kör bağırsak uzantısıdır. Apandisit, yarım santimetre genişliğindedir ve içinde lümen denilen bir uzantı bulunur. Apandisit iltihaplanması genellikle bu lümenin tıkanmasıyla birlikte ortaya çıkar. Apandisit hastalarının da tedaviyi ertelememeleri gerekir. Çünkü apandisit patlaması oldukça sancılı ve ağrılı bir süreçtir. Enfekte olan apendiks sızdırma yaparsa apse oluşturur. Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri:

  • Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık
  • Göbek çevresinde künt bir ağrı
  • Sindirim güçlüğü, kabızlık ya da ishal
  • Yüksek ateş
  • Hızlı Kalp atımı
  • Gaz çıkaramama, dışkıda zorlanma ve ağrı hissi

APANDİSİT OLUP OLMADIĞINIZI ANLAMANIN 5 BELİRTİSİ

Apandisit belirti göstermeye başladığı zaman sancılı bir süreç gerçekleşebilir. Tedavi edilebilen bir durum olmasına rağmen günlük yaşam sürecini aksatabilmekte ve acil tıbbi müdahale gerekmektedir.  Ağrı ilk olarak göbek çevresinde başlayarak sağ alt tarafta lokalize olarak değişmektedir. Sancının olduğu bölgeler, derin nefes alma, öksürme veya hapşırma gibi durumlarda daha da kötüye gidebilir. Diğer semptomlar ise mide bulantısı, kusma, ateş, kabızlık ve ishal olarak kendini göstermektedir. Bazı istisna durumlarda semptomatoloji bulanık olabilir. Özellikle yetişkinlerde görülen bu durum bazen tanıyı zorlaştırmakta ve tipik olmayan bulgular ortaya çıkarmaktadır.

EVDE APANDİSİT TESTİ NASIL YAPILIR?

Apandisit tanısı koymak için evde kesin bir test bulunmamakla birlikte, belirtilerle ilgili dikkatli bir gözlem yapabilirsiniz. Eğer şiddetli karın ağrısı, kusma, ateş ve iştah kaybı gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız, derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmeniz önemlidir.

 

Ne kadar gündem kurdusun? Kendinize güveniyorsanız Yasemintrend10 testini çözmeye hazır olun!

İLİŞKİLİ HABER

Ne kadar gündem kurdusun? Kendinize güveniyorsanız Yasemintrend10 testini çözmeye hazır olun!
Saganaki peynir kızartması nasıl yapılır? Yunan mutfağının saganaki meze tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Saganaki peynir kızartması nasıl yapılır? Yunan mutfağının saganaki meze tarifi
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0