Aman dikkat: İçtiği çorba hayatını kararttı! Bozuk çorba felce neden oldu

23 yaşındaki Claudia de Albuquerque Celada çorba içtikten sonra felç kalması üzerine sağlık yetkilileri ciddi bir uyarıda bulundu. Şu anda hastanede solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veren Claudia, bozuk konserve çorbanın hayatını kararttığını açıkladı. İşte detaylar...

Brezilyalı Claudia, hastalandığı sırada bir değişim programı aracılığıyla Aspen, Colorado'da çalışıyordu. Claudia de Albuquerque Celada adındaki genç kız, konserve çorba tükettikten sonra vücudunda farklı belirtiler hissetmeye başladı. İlk aşamada neyin sebep olduğunu anlamasa da, tükettiği çorbadan kaynaklı olup olmadığını düşündü.

23 yaşındaki Claudia'nın hayatı beklenmedik bir şekilde değişti. Ölümcül risk taşıyan bu değişim ise uygun bir şekilde muhafaza edilmeyen ev yapımı konserve çorbayı tükettikten sonra başladı. Çorbayı içtikten sonra vücudunda farklı belirtilen hisseden kadın ilk olarak nefes darlığı, bulanık görme ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşamaya başladı. 

Yapılan tahlil sonuçlarına göre Claudia'nın 'Botulizm' hastalığına yakalandığı öğrenildi. Bu hastalık, C botulinum bakterisiyle birleşen gıdaları tükettiğinizde ortaya çıkabilir. İçerisindeki toksinler ise sinir sistemine hücum ederek felce neden olabilir. Sağlık yetkilileri bunun çorbadan kaynaklanabileceğine inanıyor ve bu hataya başkalarının da düşmemesi için uyarıyor. 

Botulizm, yiyeceklerin uygun şekilde muhafaza edilmediği ev yapımı konservelerde ortaya çıkar. Genellikle sardalya, pesto, domates ve turşu gibi yiyeceklerle ilişkilendiriliyor.

23 yaşındaki genç kızın başına gelen durum ise önce yoğun belirtilerle kendini göstermeye başladı.Nefes darlığı yaşamaya başlayan Claudia, daha sonrasında yüz felci geçirmeye, ardından kol ve bacaklarını hissetmemeye başladı. Hastaneye kaldırıldıktan sonra tükettiği çorbanın neden olduğu botulizm hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.

Botulizm vakası, dünyanın farklı bölgelerinde birçok kişinin başına gelen ölümcül vakalardan biri olarak adlandırılıyor. İnsan vücudunu ele geçiren ölümcül bakteri ileri seviyelere ulaştığında yaşam boyu sakatlığa ve sürekli fizik tedaviye neden olabilir. Felçli hastaların yürümeyi, konuşmayı ve günlük işleri yapmayı yeniden öğrenmesi gerekir.

 

Dünyada sadece 20 kişide görülen hastalık: Auto Brewery Sendromu nedir ve belirtileri neler?

İLİŞKİLİ HABER

Dünyada sadece 20 kişide görülen hastalık: Auto Brewery Sendromu nedir ve belirtileri neler?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

coban 1 hafta önce

Türk bakkallarinda satilan konservedeki salcada bu tür bozukluk gözlemleniyor.. bu yüzden Türk salcasi yemiyorum.. hicbir önlem alinmiyor..