Aman dikkat: Fark edilmezse sıkıntı büyük! Skolyoz (Omurga Eğriliği) belirtileri nelerdir?

Daha çok çocuk yaşlarda fark edilen, tedavi edilmediğinde cerrahi müdahale gerektirebilen skolyoz hastalığı, Skolyoz en basit tabirle karşıdan bakıldığında omurganın S çizmesidir. Bu tip bir eğrilik gözlemlendiğinde uzmana başvurulmalı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Başlarda egzersiz ve ağrı kesiciyle tedavi edilebilen ağrılar, ilerleyen zamanlarda kronik hastalıklara dönüşebiliyor. Özellikle oturarak çalışanlarda rastlanan bel ağrıları, kişinin bel fıtığı, skolyoz olma riskini de artırıyor. Omurga Eğriliği olarak da bilinen skolyoz, omurga sistemini önemli ölçüde etkileyen skolyoz oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Skolyoz, doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebilen ve hayat kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalık olarak tanımlanıyor. Skolyoza karşı erken dönemde önlem almak büyük önem taşırken gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde ciddi sağlık problemleri de kaçınılmaz olabiliyor. Özellikle masa başı çalışanlarda sıklıkla görülebilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği zaman büyük sorunlara sebep olabilmektedir. 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yasemin.com'a aktardı.

SKOLYOZ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Skolyoz (omurga eğriliği), omurganın yana doğru eğilmesiyle ‘’S’’ veya ‘’C’’ şeklini aldığı 3 boyutlu bir omurga şekil bozukluğudur.

SKOLYOZ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

SKOLYOZ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sağlıklı bir omurga yapısında eğilmemize ve hareket etmemize yardımcı olan doğal bir eğrilik vardır. Ancak, omurgamız olması gereken bu doğal eğriden daha fazla kıvrılarak yana doğru bir eğrilik oluşturduğunda skolyoz olarak bilinen durum ortaya çıkar.

Bir tarafa eğilinmiş gibi görünüm ile kendini gösteren skolyozun belirtileri şunlardır:

  • Bir kürek kemiğinin diğerine göre daha belirgin olması
  • Bir kalçanın diğerinden daha çıkık olması
  • Göğüs kafesinin bir tarafı öne doğru çıkıntılı olması
  • Omurga şeklinde değişiklik
  • Skolyoz ilerlemişse sırt ağrısı

  • Oturma veya ayakta durmada zorlanma
  • Başın vücudun geri kalanıyla aynı hizada olmaması
  • Düz dururken kollarda vücudun yanında sarkma şeklinde farklılıklar
  • Öne eğilirken sırtın yanlarında yükseklik farkı
  • Kaburgaların önden veya arkadan asimetrik görünüşü

Skolyoz belirtileri diğer omurga rahatsızlıkları veya deformitelerine benzeyebilir. 

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0