TikTok'ta viral oldu! Oil pulling (ağızda yağ çalkalama) nedir, nasıl yapılır? Faydaları

Son zamanlarda TikTok'ta milyonlarca kez görüntülenerek giderek daha fazla ilgi çekmeye başlayan oil pulling yani ağızda yağ çalkalama tekniğinin binlerce yıllık şifa olduğu ortaya çıktı. Tarihin çok eski yıllarında da yapılan ağızda yağ çalkalama tekniğinin faydaları nelerdir ve nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim...

Ağzı yağ ile çalkalama uygulaması, ağız sağlığını iyileştirmek amacıyla bir miktar yağı ağza alıp çalkalama ve tükürme şeklinde yapılıyor. Aslen eski bir ayurveda tekniği olan bu uygulama, son zamanlarda TikTok'ta milyonlarca kez görüntülenerek giderek daha fazla ilgi çekmeye başladı. Günümüzde de hala araştırmalar devam etmektedir. Etkilerinden dolayı susam yağı ve zeytinyağı ile denenen bu tedavi türü, yıllar geçtikçe çeşitli bitkisel yağlar ile de yapılmaktadır.  Türkçe’ye direkt olarak çevrildiğinde “yağ çekme” anlamına gelen Oil pulling, özellikle ağız kokusu ve diş eti problemleri olan kişiler tarafından alternatif bir şifa yolu olarak deneniyor. 

Eski zamanlarda oil pulling yaparken kullanılan yağların evde kolay bulunan yağlar olmasına özen gösterilirdi. O zamandan bu zamana gelen ve geleneksel olarak kullanılan yağlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Zeytinyağı
  • Ayçiçeği yağı
  • Susam yağı
  • Hindistan cevizi yağı

Bu yağlar arasından en çok tercih edilen yağ, Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağı; yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından diğer yağlara göre çok daha zengin olmakla birlikte katı formu ve hoş tadı dolayısıyla daha kolay uygulama imkanı sağladığından tercih edilir.

OİL PULLİNG( AĞIZDA YAĞ ÇALKALAMA) NASIL YAPILIR?

OİL PULLİNG( AĞIZDA YAĞ ÇALKALAMA) NASIL YAPILIR?

OİL PULLİNG( AĞIZDA YAĞ ÇALKALAMA) NASIL YAPILIR?

Diş ve diş eti sağlığı için kullanılan alternatif yöntemlerden biri olan oil pulling için tek ihtiyacınız olan şey 1 çorba kaşığı yağ! Oil pulling yöntemini uygulamak kolay olsa da 15-20 dakika yapılması önerildiği için birçok kişi bu süreyi ayırmaktan kaçınabiliyor. Yirmi dakika önerilen süre olsa da bu yönteme alışmak için başlangıçta 5 dakikalık bir süre boyunca deneme yapabilirsiniz. Sabah uyandıktan sonra aç karnına, 1 çorba kaşığı susam yağı veya Hindistan cevizi yağını ağzınızda iyice gezdirin. Bunu yaparken yanaklarınızı sağa-sola şişirerek yağın ağzınızın içinde iyice ve olabildiğince basınçlı çalkalanmasını sağlayın. Ardından yağı tükürün ve kesinlikle yutmayın.

OİL PULLİNG( AĞIZDA YAĞ ÇALKALAMA) TEKNİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

OİL PULLİNG( AĞIZDA YAĞ ÇALKALAMA) TEKNİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

OİL PULLİNG( AĞIZDA YAĞ ÇALKALAMA) TEKNİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Oil pulling ile stres, depresyon, baş ağrısı ve halsizlik gibi problemlerden kurtulabilirsiniz.
  • Uyku düzeniniz bozulduysa ve rahat uyuyamıyorsanız, gün içinde oil pulling uygulayabilirsiniz.
  • Bağırsak problemlerini özellikle de kabızlığı bu yöntem ile yenebilirsiniz.
  • Mide sorunlarınızı, sancı ve krampları oil pulling deneyerek yok edebilirsiniz.
  • Ağız içinde bakteri oluşumunu engellemektedir. Aynı zamanda dişlerinizin daha sağlıklı olması da yağ çekme yöntemi ile mümkün olabilir.
  • Düzenli olarak oil pulling yapan kişilerin dişleri daha sağlıklı olmaktadır. Çürükleri de bu yöntem ile önleyebilirsiniz.
  • Ağızdaki bakteri sayısını azaltmak, tükürük ve diş plaklarında bulunan zararlı bakteri sayısını azaltmaya da yardımcı oluyor.
  • Kadim bir yöntem olan oil pulling de ağız içine yerleşen bu bakterileri azaltmada etkili oluyor.
  • Ağza yağ çekmede kullanılan bazı yağ türleri iltihabı ve bakterileri doğal olarak azaltan özellikler içeriyor.
  • Kış soğuklarında uygulandığında sizi solunum yolu hastalıklarından korur. Sıcak günlerde uygulandığında ise vücudunuzda bakteri oluşumunu önler.
  • Vücudunuzu arındırır ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
Fırın tepsisi nasıl temizlenir? Kurumuş fırın tepsisi nasıl temizlenir?Fırın tepsisi temizlime

İLİŞKİLİ HABER

Fırın tepsisi nasıl temizlenir? Kurumuş fırın tepsisi nasıl temizlenir?Fırın tepsisi temizlime
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0