Görülme yaşı 20'lere düştü: Bağırsaktan vuruyor! Bağırsak kanserinin en belirgin belirtileri

Son yapılan araştırmalar, dünya genelinde erken başlangıçlı kolon kanserinde artış yaşandığını gösteriyor. Sadece orta yaş grubu ya da yaşlılar değil, gençlerin de büyük risk altında olduğu bağırsak kanserinin görülme yaşının neredeyse 20'lere kadar düşmesi ise akıllarda birçok soru işareti oluşturdu. Kolon (Bağırsak) kanserinin en belirgin belirtileri neler? İşte sorunun yanıtı:

Kalın bağırsak ya da kolon kanseri, dünyada en çok rastlanan kanser türleri arasında bulunur. Kalın bağırsakta kolon bölümünde ortaya çıkan kansere, kolon kanseri denmektedir. Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır. 

50 yaşın altındaki kişilerde teşhis edilen kanser vakaları dünya genelinde yüzde 79 oranında şaşırtıcı bir artış gösterdi. Mart ayında dünyaca ünlü bilim dergisi Nature'da yayınlanan çalışma da erken başlangıçlı kanserlerin artışına dikkat çekti. Araştırmacılar ipucu bulmak için tümör genetiğine, diyet değişikliklerine ve mikrobiyom kompozisyonuna baktılar.

KOLON KANSERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

KOLON KANSERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

KOLON KANSERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir. Dışkılama yaparken ağrı duyma ve zorlanma, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kilo kaybetme ve karın bölgesinde kitle oluşumu da kolon kanseri ile ilgili bulgulardır.

KOLON KANSERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

KOLON KANSERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Rektum dediğimiz yine bu kalın bağırsağın sol kısmındaki anatomik yapıda da kanamalarla yada gözle görülür kanamalarla tümör kendisini gösterebilir. Rektum tümörlerinin üçte biri hastalarda hemoroid dediğimiz halk arasında basur olarak tanımlanan hastalıklar nedeni ile sürekli tedavi görüyor. Bu yüzden büyük abdestte kanama şikayetiyle başvuran hastaların mutlaka tümör açısından değerlendirilmesi gerekir. Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.

Çayın kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Çayın kaliteli olduğunu anlamanın yolları

İLİŞKİLİ HABER

Çayın kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Çayın kaliteli olduğunu anlamanın yolları
Kusursuz kapatıcılık: Ombre concealer trendi nedir? Ombre concealer nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kusursuz kapatıcılık: Ombre concealer trendi nedir? Ombre concealer nasıl yapılır?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Abdullah BAL 1 hafta önce

Allah’tan Geldik Allah’a Geri Döneceğiz Kanser Bir Hastalığın Adıdır Öldüğümüzde Eğer Cenneti Hakkettiysek Zaten Üzülme Olmayacak Hastalık Olmayacak Sonsuza Kadar Dert Tasa Olmayacak Üstelik Dünyada Yaşamadıklarını Orada Yaşayacaklar…

Selim 1 hafta önce

Baharatlı cipsler vs. her türlü paketlenmiş koruyucu maddeler ile dolu ürünler sebeptir.