Feribot yolculuğu sonrası hayatı değişti! Baş dönmesinin nedeni görsel vertigo çıktı

Feribot yolculuğunun ardından başlayan yoğun baş dönmesi nedeniyle günlük yaşamı olumsuz etkilenen 21 yaşındaki Şevval Tuana Eskiyurtun şikâyetlerinin nedeni belli oldu. Merdiven, asansör ve kalabalık ortamlarda baş dönmesi yaşayan genç hastada görsel vertigo tespit edildi.

Baş dönmesi, 21 yaşındaki Şevval Tuana Eskiyurt’un hayatında bir anda günlük işlerini bile yapamaz hale gelmesine neden oldu. Feribot yolculuğunun ardından başlayan şikâyetleri giderek artan genç hasta, yürürken dengesini korumakta zorlanırken merdivenlerden inerken, asansöre binerken, kalabalık ortamlarda yürürken, ekrana bakarken ve markette dolaşırken yoğun baş dönmesi yaşadı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Çalım tarafından değerlendirilen Eskiyurt’un şikayetlerinin nedeninin görsel vertigo olduğu belirlendi. Vestibüler rehabilitasyon tedavisiyle yaklaşık iki hafta içinde belirgin toparlanma yaşayan hasta, eski yaşamına yeniden kavuştu.

FERİBOT YOLCULUĞUNDAN SONRA GÜNLÜK YAŞAMI DEĞİŞTİ

Feribot yolculuğunun ardından baş dönmesi ve dengesizlik şikâyetiyle kendilerine başvuran hastanın öyküsünde, özellikle hareketli taşıtlarda şikâyetlerinin arttığını belirten Prof. Dr. Çalım, baş dönmesinin günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Ayrıntılı değerlendirme için hastanın odyoloji ve vertigo birimine yönlendirildiğini aktaran Prof. Dr. Çalım, “Ayrıntılı değerlendirme sonrasında görsel vertigo tanısını koyduk. Daha sonra uzun süreli ve sabırlı bir süreç gerektiren vestibüler rehabilitasyon uyguladık ve hastamızın şikâyetleri tama yakın düzeldi” dedi.

KİŞİYE ÖZEL REHABİLİTASYON PROGRAMI UYGULANDI

Yapılan testlerde hastanın vestibüler ve görsel girdileri kullanma süreçlerinde sorun yaşadığının tespit edildiğini belirten Uzman Odyolog Melike Nur Dede, bunun üzerine kişiye özel vestibüler rehabilitasyon programı oluşturduklarını söyledi. Hastaya özel hazırlanan mat sistemiyle başlayan egzersizlerin ev programına dönüştürüldüğünü aktaran Dede, süreçte sanal gerçeklik uygulamalarından da yararlanıldığını belirtti.

"İYİLEŞME SÜRECİ KİŞİDEN KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR"

Kontrol testlerinde belirgin iyileşme gözlemlediklerini ifade eden Dede, “Hastamız yaklaşık iki hafta içerisinde eski yaşamına dönmüş oldu. Vestibüler rehabilitasyonda nöroplastisite iyileşme sürecinin önemli bir parçası ve rehabilitasyon süreci genellikle 4 ila 6 haftalık bir zaman dilimine yayılabiliyor. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebiliyor. Hastamızın genç olması, aktif bir yaşam sürmesi ve uyguladığımız protokole düzenli şekilde uyması, yaklaşık iki hafta gibi kısa bir sürede belirgin gelişme göstermesine katkıda bulundu” dedi.

15 yıldır kolunda taşıyordu! 15 santimetrelik dev kitleden ablasyonla kurtulduİLİŞKİLİ HABER15 yıldır kolunda taşıyordu! 15 santimetrelik dev kitleden ablasyonla kurtuldu

MERDİVENDE, ASANSÖRDE, MARKETTE BAŞI DÖNÜYORDU

Yaşadığı süreci anlatan Şevval Tuana Eskiyurt, feribot yolculuğunun ardından yaklaşık iki hafta boyunca yoğun baş dönmesi yaşadığını söyledi. Aşağı doğru inen merdivenlere baktığında başının döndüğünü, sürekli çevresindeki eşyalara tutunma ihtiyacı hissettiğini belirten Eskiyurt, “Asansöre bindiğimde başım dönüyordu. Kalabalık ortamlarda yürürken ve ekrana bakarken de sıkıntı yaşıyordum. Bir markete girdiğimde raflar arasında geçerken de baş dönmesi yaşıyordum. İki hafta boyunca geçmeyince Ömer Faruk Hoca’ya geldim. Gerekli tetkiklerden sonra rehabilitasyona ihtiyacım olduğu söylendi” ifadelerini kullandı.

“İKİ HAFTADA BU KADAR HIZLI DÜZELECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORDUM”

Vestibüler rehabilitasyon sürecinin ardından kendisini çok daha iyi hissettiğini belirten Eskiyurt, egzersizleri evde de düzenli olarak yaptığını söyledi. Tedavinin sonucunu beklediğinden daha kısa sürede aldığını ifade eden Eskiyurt, “İki hafta içerisinde çok güzel bir düzelme gördüm. Ben bu kadar hızlı olacağını düşünmemiştim. Ömer Faruk Hoca yaklaşık bir ay civarında bir sürede düzelme görebileceğimizi söylemişti. Ancak ben bu kadar hızlı düzeleceğimi bilmiyordum. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum” diye konuştu.

Şah damarındaki sessiz tehlike: Felce zemin hazırlayabilir!

İLİŞKİLİ HABER

Şah damarındaki sessiz tehlike: Felce zemin hazırlayabilir!
Okullar açıldı! Çocuklarda viral enfeksiyon ve alerji vakaları arttı!

İLİŞKİLİ HABER

Okullar açıldı! Çocuklarda viral enfeksiyon ve alerji vakaları arttı!
Güldüy Güldüy’de çocuktu, şimdi başrolde! Çağan Efe Ak’ın yıllar içindeki değişimi dikkat çekti

İLİŞKİLİ HABER

Güldüy Güldüy’de çocuktu, şimdi başrolde! Çağan Efe Ak’ın yıllar içindeki değişimi dikkat çekti
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0