Türk bilim kadınlarının Antartika'da çıkarması

Antartika'da, buzulların arasında bilimsel çaraştırmalarına devam eden Türk bilim kadını, çalışmalarıyla Türkiye'nin gururu oldu

Antartika'daki yürüttükleri çalışmalar ile, Türk bayrağını dalgalandıran ekibin başında bulunan  Doç. Dr. Burcu Özsoy, Dünya Kadınlar Günü öncesi, "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" çalışamlarını ilk kez anlattı. 

Türkiye'nin ilk ve tek kurumu olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar (Uygulama ve Araştırma) Merkezinin (PolReC) 9 kişilik Türk Antarktik Seferi Ekibine liderlik yapan Doç. Dr. Özsoy, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda ve İTÜ'nün destekleriyle süren çalışmaların, Türkiye'nin gelecekte Antarktika üzerinde bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. 

Sefer sırasında herhangi bir sağlık sorunu yaşamadıklarını söyleyen Doç. Dr. Özsoy, Türkiye'den getirdikleri özel kıyafetlerle korunduklarını belirtti. 

Çalışmalarına seferlerle ve arazi çalışmalarıyla devam ettikleri belirten Doç. Dr. Özsoy, arazi çalışmaları sırasında da enerji kaybını engellemek için sandviç, kuru yemiş ve çikolata yediklerini kaydetti.

Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve içerisinde ülke bulunmayan tek kıta olan Antarktika'da Türk bayrağını dalgalandırmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Doç. Dr. Özsoy, kıtada var olabilmenin temelinin "bilime" dayandığının altını özellikle çizdi. 

BİR YORUM YAPIN 0