Halıları eskiterek yurt dışına gönderiyor

Manisa'nın Demirci ilçesinde yaşayan Hüseyin Yanar, halılara eskitme işlemi yaparak renklerini solduruyor.

Demirci Sanayi Sitesi'ndeki iş yerinde halı yıkama ve eskitme işlemi yapan Hüseyin Yanar, çeşitli ülkelerden siparişler alıyor. 10 yıldır yurt dışından eskitilmek üzere halı siparişi alan Yanar, halılarını 63'e yakın aşamadan geçiriyor.

Hüseyin Yanar, "İlk olarak halıları dezenfekte için yıkamaya alıyoruz. İlaçlama ve renk soldurma işlemlerinin ardından yeniden yıkamaya alıyoruz. Bir halının eskitme işlemi yaklaşık 3 ay zaman alıyor ve daha sonra müşterinin kullanımına hazır hale getiriyoruz" dedi.

Metrekaresi 40 liraya yapılıyor

Eskitme işleminden geçen halılar başta Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Amerika ve Arap ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere gönderiliyor. Yanar, bu iş sayesinde hem ilçe hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

ABD'nin Florida eyaletinde ve İstanbul'da mağazaları olduğunu söyleyen Yanar, müşterilerinin eskitme modellerini görmek için buralardaki mağazalara gittiğini söyledi.

Eskitme işinin yurt dışında ilgi görmesi nedeniyle özel katalog hazırlattığını söyleyen Yanar, "Toplu olarak sipariş veren firmalara toptan eskitme yapıyorum, fakat bireysel müşterilerim de mağazalarımıza gelerek kataloglardan eskitme modellerine bakıyor. En çok da 80 yıllık veya 100 yıllık eskitme modelleri tercih ediliyor" dedi.

Yanar son olarak bir halının eskitme metrekare maliyetinin yaklaşık 40 lira olduğunu sözlerine ekledi.

BİR YORUM YAPIN 0