Psikolog mu, yaşam koçu mu?

Herhangi bir konuda yardım arayan birçok kişinin aklına gelen seçenekler, psikolog ve yaşam koçudur. Peki hangisini tercih etmeli?

Yardıma ihtiyacınız olan konularda, psikologa mı yoksa yaşam koçuna mı gitmelisiniz kimi zaman karar veremeyebilirsiniz. İlk yardımı çevrenizden alarak, gideceğiniz yönü tayin etmeye çalışırsınız. Peki, psikolog ile yaşam koçu arasındaki fark nedir?

Psikolog; insanların zihinsel ve davranışsal süreçlerine ilişkin, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim alarak değerlendirme yapan ve yorum geliştiren kişidir. Yani, bilimsel olarak insan davranışlarını incelemektedir. 

Yaşam Koçu; ICF gibi federasyonlar tarafından sertifikalandırılan ve kişisel hedeflerinizi ortaya çıkarmanızda yardımcı olarak, bu hedeflere ulaşma yolculuğunuzda size eşlik eden kişidir. Yaşam koçunun odak noktası, kişisel problemlerin çözülmesi değildir. Size sorular sorarak düşündürür, kendi odak noktanızı tayin etmenizde yardımcı olur. 

Burada, kişisel olarak somut hedeflerinize ulaşmak ve motivasyonel destek almak istiyorsanız; bir yaşam koçuna danışabilirsiniz. Fakat, daha sağlıklı bir ruh haline sahip olmak ve yaşadığınız problemi çözmek istiyorsanız, bir psikolog ile görüşebilirsiniz. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0