Uludağ'da kaybolmamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde uzun yıllar dağ rehberliği yapan Uludağ Milli Parkı Alan Kılavuzu Hasan Ören, Uludağ’da kaybolmamak için neler yapılması gerektiğini siz değerli okuyucularımızla paylaştı. Peki, Uludağ'a gittiğinizde kaybolmamak için hangi yolu denemelisiniz? İşte, Uludağ'da kaybolmamak için göz ardı edilmemesi gereken bilgiler...

Karın yağmaya başlaması ile kayak merkezleri dolup taşıyor. Kayak merkezleri arasında en gözde yer olan Uludağ, son sürat ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Uludağ'ı daha önceden hiç görmeyenlere özel bu haberi sizlere, yaklaşık 40 yıldır doğa ile içe olan, çeşitli gruplara uzun yıllar rehberlik yapan ve Uludağ hakkında kitap yazan Hasan Ören'in yardımlarıyla derledik. Uludağ'a daha önce gitmeyenlere ve kaybolmaktan korkanlara özel tüyoları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...

Uludağ

Uludağ

ULUDAĞ'DA KAYBOLMAMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Uludağ 2 bin 543 metre yüksekliğinde ve Batı Anadolu'nun en yüksek noktasıdır. Uludağ, yüksek olmayışı sebebiyle geçmişten beri doğa faaliyetleri yapanlar tarafından hep küçümsenmiştir. Ancak her ne kadar yükseltisi az da olsa, ani hava değişimlerinin etkisi yüzünden Türkiye'de ciddiye alınması gereken dağlar arasında yer alması gerektiği bilinmelidir. Basında sürekli olarak yansıyan kaybolma haberlerinin başında mevsimsel değişim gelmektedir.

Birden fazla mevsim yaşanan Uludağ'da gece ve gündüz ısı farklı oldukça yüksek olmaktadır. Hava kirliği ile doğru orantılı olarak Bursa'nın sahile yakın kesimlerinde sis meydana gelmektedir. Yılın yarısının sisli olarak geçtiği bilgisine ulaşıldı.

Uludağ

Uludağ

Kış aylarında karın yağmasıyla birlikte ormanlık alanda 2-3 metre kar oluşmaktadır. Bu nedenle patika yolu karın altında kalmaktadır. Yürüyüş yolları karla kaplandığından yürümek zorlaşır.

Uludağ

Uludağ

Kış ayları, yaz tatili gibi değildir. Kışın konaklayacağınız mekanlar, kayak merkezleri olacaktır. O nedenle deneyimli olunması gerekmektedir ya da gideceğiniz kayak merkezi hakkında yeterli bilgiye sahip olunması gerekir.

Uludağ

Uludağ

İletişim bilgilerini vermeden parkura başlamayınız. Harita, pusula, GPS gibi aletleri yanınızda bulundurmanız, bunları en iyi şekilde kullanma becerine sahip olmanız gerekmektedir. 

Uludağ

Uludağ

Kışın en az 3 kişi olmadan doğa yürüyüşüne karar vermeyiniz. Uludağ'daki yürüyüş parkurlarının harita üzerinden gidiş ve dönüş pusula açılarını bir küçük deftere not edin, GPS bile kullansanız, bir seferde aldığınız pusula açı değeri ile yön kontrolünüzü yapınız. 

Uludağ

Uludağ

Yarı yıl tatilinde ailecek gidilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Yarı yıl tatilinde ailecek gidilecek yerler

BİR YORUM YAPIN 0