Ünlü sunucu Bekir Develi'den cenazelerde gerçekleşen densizliklere eleştiri

Ünlü sunucu Bekir Develi, cenaze zamanlarında insanların acılı aileleri hiç düşünmeden yaptıkları densizliklere Twitter üzerinden değindi. Develi, cenaze evinde yemek yeme yarışı ve cenazeyi kameraya alma isteği gibi pek çok yanlış davranışa yönelik eleştirilerini paylaştı.

Ünlü sunucu Bekir Develi, son dönemde sıklıkla yapılmaya başlanan bazı toplumsal yanlışlara değindi. Cenaze haberinin aileye sorulmadan sosyal medyada duyurulması, defin anının kameraya çekilip YouTube gibi platformlara yüklenmesi, acılı ailelere ölüm  anıyla ilgili soru sorulması ve cenaze evlerinde ev sahiplerinden ikram beklenmesi gibi yanlışlara değinen Develi, Twitter hesabından bir dizi paylaşımda bulundu.

Ünlü sunucu, 'Şuraya içimde kalmasın için birkaç şey yazmak istiyorum.. Kardeşlerim; birinin vefat haberini ilk duyuran olmak bir fazilet, bir meziyet değildir. Allah rızası için, böyle bir haber size ulaştığında sosyal medyadan bunu paylaşmadan evvel bir düşünün. Ailenin tüm fertleri vefattan haberdar mı? Vefat haberinin hemen duyurulmasına rızaları var mı? Yakınlarının vefatını ilk sosyal medyadan öğrenmek isterler mi? İlk ben duyurursam elime bir şey geçecek mi?' diyerek, vefat haberini duyurma yarışlarına değindi.

Develi, 'Bir kardeşimizin cenazesine katılmak bizim müminler olarak görevimizdir. Ama o cenazeyi an be an cep telefonuna kaydetmek gibi bir görevimiz yok bizim.Allah rızası için bunu yapmayın.Siz babanızın ya da annenizin kabire indiriliş görüntüsünü YouTube’de izlemek ister misiniz?' yazıp mesajını, 'Bu davranışınızla vefat eden kişinin yakınlarına eziyet ettiğinizi nasıl fark etmezsiniz? Lütfen yapmayın.. Cenaze yerindekilere hele de vefat edenin yakınlarına, "Nasıl oldu? Kaçta oldu? Kim vardı yanında? Son nefesini nasıl verdi?" gibi sorular sormak densizliktir yapmayın!' sözleriyle süldürdü.

Cenaze evlerinde yemek yeme telaşına da değinen Develi, 'Yas yeri dediğimiz taziye evlerinde gelen gidene ikramlarda bulunulur. Bu çok güzel bir geleneğimizdir. Lakin bu ikramı ya da yemekleri vefat edenin yakınları hazırlamakla uğraşmaz.Konu komşu yapar,getirir ve dağıtır yemeği. Doğu illerimizde bu gelenek hala aslî şekli ile muhafaza ediliyor olmasına rağmen ne yazık ki batı'da bir çok yerde vefat edenin yakınları yapmak zorunda kalıyorlar bu işi.. Daha acısını bile yaşamaya fırsat bulamayan insanlardan, "Biraz pul biber alabilir miyim? Benim çay açık olsun."gibi düşüncesizce taleplerde bulunmayın..' yorumunda bulundu.

Ünlü sunucu son olarak, 'Lütfen eskilerin “hemhâl olma” diye tabir ettikleri şeyi biraz daha tefekkür edin.. Bir gün hepimiz öleceğiz.. Kendi cenazenizde yapılmasına rıza göstermeyeceğiniz şeyleri, Allah rızası için başkalarının cenazelerinde yapmayın.. Lütfen..!!!' ifadelerine yer verdi.

Kırmızı çizgim eşim ve çocuğum diyen Pınar Altuğ: Onlara uzanan dili koparırım!

İLİŞKİLİ HABER

Kırmızı çizgim eşim ve çocuğum diyen Pınar Altuğ: Onlara uzanan dili koparırım!
Polise hakaret eden Özbek Sanatçı Yulduz Usmanov'a ülkede büyük kriz çıkardı!

İLİŞKİLİ HABER

Polise hakaret eden Özbek Sanatçı Yulduz Usmanov'a ülkede büyük kriz çıkardı!

BİR YORUM YAPIN 3

ccey 3 yıl önce

Cenazelerde en olmaması gereken konular teşekkür ederiz, olması gerekende açıklanmış, Allah razı olsun, Belki okur birileride biraz olsun azalır bu durumlar bunu Diyanet işleri de Tv sohbet ve programlarında vaazlarda anlatılmalı yanlış uygulamalardan vazgeçilir

Toplam 2 beğeni

Fatma 3 yıl önce

Cenaze evinde asla yemek pişmez ve cenaze evine yemek yemek için gidilmez hane halkı doyurulur 3 gün sonra hane halkı mevtanın ruhu için ne isterse pişirir yedirir

AHMET 3 yıl önce

Bekir Develi kardeşimizden Allah razı olsun çok mühim bir konuyu ve yapılan yanlışları çok ama çok doğru bir şekilde dile getirmiş...Lütfen hassas olalım..

Toplam 3 beğeni