Türkiye'nin varlık kütüphanesinden: "Köyünüzün bir varlığını seçip, gelin" çağrısı

İstanbul Üsküdar'da başlatılan Ogiv girişimiyle birlikte ülkedeki tüm bölgelerin kendi varlıklarıyla katma değer üreteceği bir ekonomik model sunuyor. Türk değerlerinin toplanacağı bir varlık kütüphanesi hazırlığındaki bu girişim, tüm Türkiye'ye "köyünüzün bir varlığını seçip, gelin" çağrısı yapıyor.

İstanbul Altunizade’deki İsmail Zühtü Paşa Hamamı’na ait binada, şimdilerde Ogliv isimli bir işletmeye hizmet vermeye başladı. Ogliv, bölgelerin kendi varlıkları üzerinden kalkınmasını amaçlayan bir oluşum ve Türkiye’nin tüm bölgesel varlıklarını, Altunizade’deki bu tarihi binada bir müze gibi ziyaretçilerle buluşturmayı hedefliyor. "Her bir bölgenin kendi varlıklarıyla kalkınacağı bir modeli hayata geçireceğiz"

Ogliv’in kurucusu Ferhan Geylan içerisinde bulundukları girişimi "Amacımız her bir bölgenin, köyün, mahallenin kendi varlıklarıyla değer üreterek kalkınması. Bir bölgesel kalkınma ve değer üretim modeli geliştirdik. Şimdilerde bunu hayata geçirmek için çabalıyoruz. Her bir bölgenin doğal, kültürel veya beşeri bir varlığı var ve maalesef bunların çoğu gün geçtikçe daha fazla unutuluyor. Bahsettiğim varlık, bölgedeki bir doğal taş, bir tarihi eser, müzik, edebiyat eseri, bir çeşit peynir ya da herhangi bir tarım ürünü olabilir. Amacımız bu örneklendirdiğimiz varlıklarla her bir bölgenin kendi değerlerini üreterek kalkınmasını sağlamak. Zira gerçek kalkınma ancak böyle olur. Kırsal kalkınma bu işin başlangıç noktasıdır" diye anlatıyor.

Geylan "Örneğin, Konya’nın Divle köyünün Obruk peyniri, Türkiye’nin önemli değerlerinden birisi. Bu varlık üzerinden bir köyün kalkınması mümkün. Zira bahsettiğim bu peynir Türk rokforu olarak biliniyor ve dünyanın her yerinde sofralarda yer alabilecek nitelikte. Biz de o köyden bir hanımla temasa geçmiş durumdayız. Bu peynirle beraber köyün markalaşmasını da sağlayacak proje içerisindeyiz. Bu peynirin satıldığı bayiler kurulması için hazırlıklar sürüyor. Obruk peynirinin dünyaca tanınmasına Üsküdar’da, bu varlık kütüphanesi vesile olacak" diyor. 

ÇEVRİMİÇİ KÜTÜPHANE VE AKADEMİ KURULUYOR

Projelerinin birden fazla ayaktan oluştuğuna işaret eden Geylan "Somut olarak ziyaretçilerle buluşturabileceğimiz Türk varlıklarını, burada sergileyeceğiz. Böylece gelenler, bu varlıklara dokunabilecek, onları tadabilecek. Bunun haricinde de ‘Ogliv-wiki’ dediğimiz Wikipedia mantığıyla alt yapısını hazırladığımız çevrimiçi varlık kütüphanemiz olacak. Burada Anadolu’nun her bir noktasına ilişkin varlıklar, coğrafi etiketleme ile birlikte sunulacak. Bu ortak geliştirilen, açık kaynaklı bir veri tabanı olacak. Bu kaynak bölge insanları tarafından geliştirilecek" dedi ve Türkiye’nin her bölgesinden milyonlarca kişiye de bir çağrıda bulundu: 

"Buradan tüm ülkeye sesleniyorum. Herkes kendi köyünün, kendi mahallesinin veya şehrinin bir değerini seçip bizimle temasa geçsin. Biz de bu değer üzerinden hem girişimciyi hem de o bölgeyi kalkındıracak bir iş modeli oluşturmak için bize gelenlere destek verelim. İleride bu girişimcileri gönüllülerden oluşan bir akademi üyeleriyle buluşturacağız. Bu akademide farklı disiplinlerden çok sayıda uzman olacak. Teknolojiden, organik tarıma veya pek çok alana kadar farklı uzmanlıkları olan kişilerle temasa geçiyoruz. Hatta Türkiye’nin önde gelen markalarıyla da bize destek vermeleri için anlaşmalar yapıyoruz. Yapmaya çalıştığım şey tam manasıyla kahramanlık. Amacımız ise girişimciler vesilesiyle tüm Anadolu’yu karış karış kendi bölgesinin varlıklarıyla katma değer üretir hale getirmek. Bunun için de firmalarla anlaşıp, "askıda ekmek" konseptinden esinlenerek ‘askıda girişimcilik’ uygulaması başlatıyoruz" dedi.​

 

Yamaç paraşütü yaparken "Türk kahvesi ve lokum" keyfi yaptı!

İLİŞKİLİ HABER

Yamaç paraşütü yaparken "Türk kahvesi ve lokum" keyfi yaptı!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0