Tarihi Gaziantep Kalesi'nde tüneller ve su alanı keşfedildi!

Ülkemizde her yıl binlerce turist ağırlayan Gaziantep'te tarihi yapısıyla şimdiye kadar hiç keşfedilmemiş bir yapı gün yüzüne çıkıyor. Gaziantep'in simgelerinde biri olan Gaziantep kalesinde tünel ve tünellere bağlı yaklaşık 18 metre derinliğinde su alanı keşfedildi.

Unesco Dünya geçici miras listesinde yer alan Gaziantep Kalesinde şimdiye kadar hiç görülmemiş bir yapı gün yüzüne çıkıyor. Tarihi dokusuyla ülkemizde gezilmesi gereken yerlerin başında yer alan Gaziantep Kalesinde tüneller ve tünellere bağlı yaklaşık 18 metre su aşanları bulundu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararına göre yapılan temizleme çalışmalarında yerin 18 metre altında "Tatlı- Acı Su" bulundu.

Gaziantep ve çevresinde yapılan çalışmalar tamamlandığında Kurtuluş Savaşı dönemine kadar savunma amaçlı kullanılan tüneller ortaya çıkarılarak turizme kazandırılacak. Gaziantep Kalesinde bulunan kastel ve livaslarla bağı olduğu tespit edilen acı- tatlı su ise inceleme altına alındı. 6 bin yıllık tarihi, gizli geçitleri, tünelleri, savunma sistemleri ve kastelleri ile şehrin merkezinde zamana meydan okurcasına dimdik ayakta bulunan Gaziantep Kalesi, devam edecek çalışmalar ile birlikter tünellerin ve su kaynaklarının tamamı temizlendikten sonra, turizme kazandırılacak. 

Kalede bulunan "Tatlı- Acı Suyu" ziyaret eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Gaziantep’in yüzü Antep Kalesi’ndeyiz. Bizim çocukluğumuzda anlatılan bir hikaye vardı. 'Kalenin altında bir acı bir de tatlı su var' derlerdi. Şu anda içinde balıkların yüzdüğü tatlı suyu bulduk. Antep Kalesi’nin altından Dülük’e kadar giden hatlar mevcut. KUDEB başkanımız ve bütün ekibimiz, bu konuda uzman arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Mağaracılık yükselen bir değer. Kalenin altında bulunan bu tarihi dokuyu, dünyaya tanıtmak ve bu networku şehrimize çekmek büyük önem taşıyor. Şu anki çalışmalar itibariyle 500 metrelik hattı açmış bulunuyoruz, yolumuza devam edeceğiz. Ortaya çıkarılan tünel ve galerilerle şehrin sırrı çözülecek" diye konuştu.

GAZİANTEP KALESİ HAKKINDA

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisidir. İhtişamı ve heybetiyleaynı zamanda bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 m yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Asıl kale kapısından girince, kalenin iç kesimlerine ve üstüne doğru açılan iki yol vardır. Sola açılan yoldan, kalenin üst kısmına ulaşılır. İç kesimlerine doğru devam eden yoldan ise; galeri, dehliz ve kale odalarına ulaşılır. Kalede ana kütle altında ise bir su kaynağı bulunmaktadır.

Geometrik desenler nasıl kombinlenir? Geometrik desenler için doğru renkler

İLİŞKİLİ HABER

Geometrik desenler nasıl kombinlenir? Geometrik desenler için doğru renkler
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0