Göçer kadınların eşek sırtında zorlu 'süt' yolculuğu!

Ağrı'da çadırlarını kurarak konaklayan göçer kadınlar, süt elde etmek için her gün eşek sırtında çocuklarıyla birlikte kavurucu sıcakta zorlu yolları aşarak, eşlerinin dağlarda otlattığı koyunlara ulaşmaya çalışıyor.

Ağrıdaki yaylalara çadırlarını kurarak konaklayan göçer kadınlar eşlerinin yüksek rakımlı dağlarda otlatıp koyunlardan sütü sağıp getirmek için her gün eşek sırtında zorlu sarp kayalıkları ve vadileri aşarak getirmeye çalışıyor.

Elektrikten, teknolojiden ve sosyal hayattan uzak bir yaşam sürerek zorluklarla mücadele eden göçer kadınları sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp günlük işlerini yapıyor. Daha sonra hazırlıklarını yapıp koyun sürülerinin bulunduğu dağlık alanlara ulaşabilmek için eşeklerle zorlu bir yolculuğa koyuluyor. Göçer kadınları çocuklarıyla birlikte kavurucu sıcakta dere ve vadileri aşarak binlerce koyunun otladığı yüksek rakımlı dağlara ulaşıyor.

Göçer kadınları, zorlu yolculuktan sonra dağlara ulaştıklarında , eşlerinin sağdığı sütleri bidon ve kovalara doldurup eşeklerin sırtına yükleyerek, tekrar çadırlarını kurdukları bölgeye iniyor. Bin bir zahmetle getirdikleri sütleri tencerelere doldurup odun ateşinde pişiren emekçi kadınlar, ardından satmak ve kışın tüketmek için peynir ile tereyağı gibi süt ürünleri yapıyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0