Oruç Reis kimdir? Oruç Reis Gemisi nedir? Oruç Reis'in tarihteki önemi

Oruç Reis Gemisi, 23 Ağustos'a kadar NAVTEX ilan etti ve Akdeniz'e açıldı. Son dönemde ise Oruç Reis Gemisi ve Oruç Reis hakkında sorgulama yapmaya başladılar. Peki Oruç Reis kimdir ve tarihteki önemi nedir? İşte Oruç Reis hakkında merak edilenler.

Google üzerinde en çok aratılanlar arasında Oruç Reis yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Twitter üzerinden yaptığı Oruç Reis açıklamasının ardından insanlar Oruç Reis kimdir sorusunu aratmaya başladılar. İşte Oruç Reis ve Oruç Reis Gemisi hakkında merak edilenler:

ORUÇ REİS KİMDİR?

Oruç Reis, kesinliği bilinmese de 1470 veya 1474 yılında Midilli Adası'ndan dünyaya geldi. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyi olan Oruç Reis, gençliğinde denizciliği ve deniz ticaretini en iyi şekilde öğrendi. Cesaretli, zeki ve girişimci biri olan Oruç Reis,  kendisine ait bir geminin de sahibi oldu. Gemisiyle Mısır, Suriye, Trablusşam ve İskenderiye'ye mal taşıdı ve Anadolu'ya götürdü.

18 GEMİNİN ANA KOMUTANLIĞINI YAPTI!

Trablusşam'a giderken Rodos Şövalyeleri'ne ait olan büyük savaş gemileriyle karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmada esir düştü. 3 yıl kadar esir kalan Oruç Reis, kurtulduktan sonra Memlük Devleti'ne amirallik yaptı.

Memlük emrinde uzun zaman kalmayıp, Şehzade Korkut’un verdiği on sekiz büyük savaş gemisine komutan oldu. Bunlarla, Rodos kıyılarında basılmadık yer bırakmayan Oruç Reis, ânî bir baskın sonucunda gemilerini kaybetti. Leventleriyle birlikte bu baskından kurtulduktan sonra, Şehzâde Korkut’a tekrar başvurdu. Kendisine, biri yirmi dört oturak, ikincisi yirmi iki oturak iki savaş gemisi verildi. Şehzâde Korkut’un elini öpüp, hayır duâsını aldıktan sonra Akdeniz’e açıldı. Seferlerinde pek çok ganîmet, ticaret malı ve esir aldı. On senedir uğramadığı Midilli’ye gelerek kardeşlerine, akrabalarına, fakir ve muhtaçlara, yetimlere pek çok mal dağıttı.

II. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un kendisine verdiği 18 büyük savaş gemisinin komutanı oldu. Bu gemilerle Rodos kıyılarının neredeyse tamamını bastı ancaka ni bir baskınla bütün gemilerini de kaybetti. Bu saldırıdan kurtuldaktan sonra Şehzâde Korkut'a gitti. Şehzade Korkut ona, biri 24 oturaklı diğeri de 22 oturaklı 2 ayrı savaş gemisi verdi. Şehzade Korkut'un elini öpüp hayır duasını aldıktan sonra yola koyuldu.

 

Cezayir'de bir devlet kurma hayaliyle hareket eden Oruç Reis, bu toprakları ele geçirdi. Dönemin İspanya Kralı Şarlken, Cezayir'e donanma gönderdi fakat Oruç Reis buradan çıkmadı.

Güç durumda olan Emevilere yardım ederek Kuzey Afrika'ya taşınmalarını sağladı. Kuzey Afrika'yı istilacılara karşı korudu. Emevilerin tüm ihtiyaçlarını karşıladı. Bu süreçte İspanyol denizcilerle mücadele etmeye devam etti. 

Becâye kuşatması sebebiyle sol kolundan ağır yaralanan ve doktorların tavsiyesiyle bu kolu dirsekten itibaren kesilen Oruç Reis, tek kollu olsa da mücadelesine devam etti.1518 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın padişahlık döneminde vefat etti.

ORUÇ REİS NEDEN ÖLDÜ?

Tek koluyla Cezayir'i savunduğu dönemlerde halkın isyanıyla karşılaştı. Bu süreçten sonra mücadelesi başladı. 20 kadar levendi bu mücadelede öldü. Kurtulması mümkün değildi. Levendlerini korumak için nehire daldı ancak mızrak yarası sonucunda öldü.

İspanyollar ölümü kanıtlamak için Oruç Reis'in başını keserek bal dolu bir torba içerisinde İspanya Kralı'na götürdüler. Levendler ise başı kesik bedeni alarak Cezayir'de Sidi Abdurrahman Camii'nin yakınındaki türbeye defnettiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Uğur Işılak'tan sosyal mesafeli selamlaşma

İLİŞKİLİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Uğur Işılak'tan sosyal mesafeli selamlaşma
Bay Yanlış dizisinin Ezgi'si Özge Gürel'in dizi kıyafetleri

İLİŞKİLİ HABER

Bay Yanlış dizisinin Ezgi'si Özge Gürel'in dizi kıyafetleri
Yaz düğünleri için dekorasyon önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Yaz düğünleri için dekorasyon önerileri

BİR YORUM YAPIN 1

h topcu 3 yıl önce

Peygamberimiz sav efendimizin evladı.Allah cc cümlesine rahmet etsin.