Alışveriş bağımlılığını ortadan kaldırmak için 10 yöntem!

Her 10 kadından birinin alışveriş bağımlısı olduğunu varsayarsak bu alışveriş bağımlılığından kurtulmak için uygulayacağınız çok güzel ve basit yöntemler bulunuyor. Hazır pandemi döneminde insanların alışveriş tutkusu azalmışken, ihtiyacınız olmadığı halde bir şey satın almaktan vazgeçip, mantıklı bir moda tüketici olmak için hadi şimdi adım atalım. Detaylar haberimizde:

Ülkemizde ortalama her 100 kişiden 6'sı ''oniyomani'' olarak adlandırılan alışveriş bağımlılığı problemini yaşıyor. Günümüzde her gün alışveriş merkezlerinde birçok insan ihtiyacı olmadığı halde alışveriş yapıyor. Alışveriş bağımlılığı kişinin olumsuz duygularını azaltmak veya bastırmak için yöneldiği, hissettiği doyumsuzluk duygusunu satın alma sonrasında hissettiği alışveriş yapma dürtüsüdür. Alışveriş bağımlılığında kadınlar, makyaj malzemesi, takı, kıyafet, ev eşyası; erkekler ise en çok cep telefonu, otomobil parçaları ve elektronik eşyalar almayı tercih ediyor. Sürdürülebilirlik kavramının ilk maddesi yeni bir şeyler satın almamak ve hızlı tüketimden çok hızlı bir şekilde uzaklaşmak. Doğayı korumanın ilk yollarından biri akıllı bir moda takipçisi olup gereksiz alıveriş yapmamaktır. Özellikle kadınların sosyal medyada ve internet alışveriş sitelerinde gördüğü her yeni kombini almak yerine anlamsız alışverişin önünü kesebilirsiniz. İşte alışveriş bağlılığınızı ortadan kaldıracak 10 yöntem: 

1- DOLABINIZI TANIYIN

Öncelikle boş bir deftere vücut ölçülerinizi yazıp internetten vücut tipinize uyacak en doğru kesim kıyafetlerin hangileri olduğunu araştırın. Teninize ve saç renginize uyacak renkleri hangileri olduğunu öğrenin ve deftere not edin. Dolabınızı açın ve not ettiğiniz kağıdı dolabın üzerine yapıştırın. İlk olarak vücut tipinize uygun olmayan bir kıyafet varsa onu direk eleyebilirsiniz. ihtiyacı olan biri varsa direk ona verebilirsiniz. Bir moda sitesini inceleyin ve son trend kıyafetlere bakıp değerlendirmeye başlayın. Bazı birkaç farklı detaylarla terzide kıyafetler üzerinde yapacağınız değişiklikler yeni sezonu yakalama fırsatı elde edebilirsiniz.

 ►2- YARATICI KOMBİN FİKİRLERİ YAPABİLİRSİNİZ

Dolapta olan kıyafetleri denemek için aynanın karşısına geçin ve birbirleriyle uyum sağlayabilecek kıyafetleri kombin yapmayı deneyin. Moda siteleri ya da moda dergilerinden fikir alabilirsiniz.

3- HER ZAMAN FARKLI GİYİNMENİZE GEREK YOK

Üzerinize en çok yakışan kombinleri farklı takı ve aksesuarlarla kombinleyip birçok defa giyebilirsiniz. Birkaç defa giydiğiniz kıyafetin modasının geçtiğini düşünmeyin. Unutmayın ki yıllar önce annelerimizin giydiği kıyafetler tekrar moda olup herkes tarafından giyiliyor.

4- 30 DEFA KIYAFETLER GİYİLİR Mİ?

Son dönemlerde yeni moda dünyasında aldığınız bir kıyafet ve stil size ancak 30 kez giydiğinizde adapte sağlıyor. Yani 30'dan az giydiğiniz hiçbir kıyafetin anlamı yok. Alışveriş yaparken de kendinize "Ben bunu 30 defa giyer miyim?" diye sormanız isteniyor.

5- KIYAFETLERİ MEVSİMLERİNE GÖRE AYIRMAYI DENEYİN

Dolabınızda bulunan kıyafetleri mevsimlerine göre ayırıp kombinlerseniz daha çok kıyafet seçeneği yapma şansınız olur.

6- YAKINLARINIZDAN ÖDÜNÇ ALMAYI DENEYİN

Bazı özel durumlarda kıyafet almak yerine varsa yakınlarınızdan ya da arkadaşlarınızdan almayı deneyebilirsiniz. Almak istemeseniz de bazı mağazalardan kiralamayı deneyebilirsiniz.

7- İKİNCİ EL ALIŞVERİŞ YAPMAYI DENEYİN

Bazı kaliteli kumaşı olan ve düzgün üretilmiş kıyafetler ne kadar kullanılsa da eskimez. İkinci el olan ve temiz kullanılmış eski kıyafetleri satın alarak kendi modanızı kendiniz yaratabilirsiniz.

8- KREDİ KARTLARININ LİMİTİNİ AZALTMAYI DENEYİN

Bu yöntemle yavaş yavaş alışveriş yapmanız azalacaktır. Psikolojik olarak alışveriş bağımlılığında kurtulmanızı sağlayacak bir yöntem olabilir.

9- MAĞAZALARI ARAŞTIRIN

Alacağınız kıyafetlere para vermeden önce her şeyini araştırmayı deneyin. Kumaşın nereden geldiğini, dikişin nerede yapıldığını öğrenirseniz çoğu zaman içinizdeki alışveriş yapma isteği azalıp gidecek.

10- ETİK MODA ANLAYIŞINI BENİMSEYİN

Az üretim yapan, üreticileri belli olan markalara tercih edebilirsiniz. Aşırılığı bir kenara bırakıp sade ve düz renklere yönelin. Vücudunuza yakışan kesimlerden almayı deneyin.

20 günlük İngiliz diyeti ile 7 kilo zayıflama listesi! İngiltere diyeti nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

20 günlük İngiliz diyeti ile 7 kilo zayıflama listesi! İngiltere diyeti nasıl yapılır?
Tekrarları en çok izlenen diziler

İLİŞKİLİ HABER

Tekrarları en çok izlenen diziler
Yaz sezonu indiriminden almanız gereken trend parçalar

İLİŞKİLİ HABER

Yaz sezonu indiriminden almanız gereken trend parçalar
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0