Gastronomi nedir? Gastronomi ve mutfak sanatları mezunu ne işe yarar?

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü mezunu olan kişiler genelde aşçı, gıda denetleme, gurmelik ve üniversite'de akademisyen olarak görev yapmaktadırlar. Gastronomi bölümünü genelde yemek yapmaya ilgi duyan ve yemek yapmaya yeteneği olanların genelde tercih ettiği bölümler arasında yer alır. Peki gastronomi nedir, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü mezunu ne iş yapar? Detaylar haberimizde:

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, son dönemlerde Türkiye'de en ok yükselen meslekler arasında yer alıyor. Özellikle TV8'de 3 yıldır yayınlanan Masterchef Türkiye yarışmasından sonra daha çok tanınarak sevilmeye ve meslek olarak tercih edilmeye başlandı. Gastronomi bölümü daha çok mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim almak isteyecek olanların seçmesi gereken bir bölümdür. Yemek yapmaya ilgisi olanların ve yemek yapmaktan keyif alanların bu alanda ilerleyebileceği en güzel sektörlerden biridir. Özellikle büyük şeflerden alınan eğitimlerle daha da deneyim ve bilgi öğrenen kişilerin bu meslekte fazlasıyla ilerleme şansı elde edebiliyor. Gastronomi eğitimi, birçok gastronomi alanında uzmanlaşmış öğretmenler tarafından verilmektedir. Gastronomi bölümü  çalışma alanı diğer bölümlere göre daha fazla ilgi çekmektedir. Gastronomi okurken hem yemek yapıp hem de festival etkinliklere katılıp eğlenme şansı bulabiliyor. Geniş bir iş yelpazesi sunan gastronomi hakkında tüm merak edilenler haberimizde:

GASTRONOMİ NEDİR?

Gastronomi yemeğin alfabesi olarak adlandırıldığı gibi yemek yemek yemek yapmak ve bütün dünya kültürlerinin kendi kültürlerini ifade edip tanıtması olarak da bilinir. Kültürel bir derinlik olan Gastronomi sadece yemek yapmak anlamını taşımaz. 

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ EĞİTİM SÜRESİ KAÇ YIL?

Türkiye'de dört yıllık lisans bölümü olarak yiyecek ve içecek, emek pişirme yöntemleri ve teknikleri, restoran kültürü gibi birçok eğitim verilmektedir. Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Türk mutfağı bu konuda çok büyük avantaj sağlamaktadır.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ DERSLERİ

⇒ Gıda Bilimine Giriş

⇒ Gastronomi ve Mutfak Sanatları için Gıda Teknolojisi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

⇒ Yiyecek Üretimi

⇒ Dünya Mutfak Kültürleri

⇒ Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü

⇒ Mutfak Yönetimi

⇒ Temel Pastacılık

⇒ Mutfak Planlaması ve Tasarımı

⇒ Ziyafet Yönetimi

⇒ Gastronominin Temelleri

⇒ İşletmeye Giriş

⇒ Gıda Hijyeni ve Güvenliği

⇒ Restoran İşletmeciliği

⇒ Gıda Bilimi

⇒ Mutfak Uygulamaları

⇒ Gastronomi Tarihi

⇒ Servis Teknikleri gibi birçok farklı eğitici dersler bulunuyor. Gideceğiniz üniversiteye göre de biraz değişiklik göstermektedir.

GASTRONOMİ MEZUNU NE KADAR MAAŞ ALIR?

Gastronomi bölümü mezunu maaşları çalışılacak yere göre değişmekle birlikte genelde başlangıç 5000-7000 TL şeklinde oluyor.

GASTRONOMİ BÖLÜMÜ MEZUNU İŞ İMKANLARI

⇒ Mutfak Şefi

⇒ Aşçılık

⇒ Yöneticilik

⇒ Gıda Kontrolcüsü

⇒ Tüketim Şefi

⇒ ARGE Ürün geliştirme Uzmanı

⇒ Yemek Yazarlığı

⇒ Gurmelik

⇒ Sous Şef

⇒Executive Şef olarak, otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette çalışma imkanı bulabilirler.

Arem ne demek ve arem isminin anlamı nedir? Arem ismi Kuran'da geçiyor mu

İLİŞKİLİ HABER

Arem ne demek ve arem isminin anlamı nedir? Arem ismi Kuran'da geçiyor mu
Nikah şekeri modelleri ve fiyatları 2020

İLİŞKİLİ HABER

Nikah şekeri modelleri ve fiyatları 2020
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Ömer 2 yıl önce

başlangıç 5k yazmışssınız sesli gülmedim değil

Toplam 1 beğeni

Bbbsheek 2 yıl önce

Neden

Toplam 0 Beğeni