Rüstem Paşa Camii nerede, nasıl gidilir? Rüstem Paşa Camisi tarihi, özellikleri

Osmanlı döneminin önemli camilerinden biri olan Rüstem Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından birisi ve aynı zamanda da damadı olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan tarafından yapılan Rüstem paşa camisi nerede, Rüstem paşa camisi tarihi ve özellikleri nelerdir? Cami hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Rüstem Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve o dönemin sadrazamı olan Rüstem Paşa adına yaptırılmıştır. Rüstem paşa camisinin en önemli kılan noktalardan biri caminin Mimar Sinan tarafından yapılmış olmasıdır. Ayrıca Rüstem paşa camisi, Mimar Sinan’ın sekiz destekli kubbeli cami planının ilk örneğini teşkil ediyor. Külliye olarak yapılan caminin alt kısmı depo ve dükkanlardan oluşuyor. Peki Rüstem paşa camisi nerede, Rüstem paşa camii hakkında merak edilenler:

Rüstem paşa camisi nerede

Rüstem paşa camisi nerede

RÜSTEM PAŞA CAMİİ HAKKINDA BİLGİ

Rüstem Paşa Camii, külliye olarak İstanbul’un günümüzde en hareketli yerlerinden biri olan Tahtakale’de bulunuyor. Camii yapıldığı dönemde bulunduğu bölge için önemli bir ticaret alanı olarak bayağı hareketli bir bölgede bulunuyor. Caminin bulunduğu alan çukurda kaldığı için alt kısma dükkanlar ve depolar inşa edilmiş. Daha sonra bunların üstüne cami inşa edilmiştir. Rüstem paşa camii, depo, dükkân, çeşme ve iki handan meydana geliyor. Caminin içerisinde yer alan çini süslemeleriyle çok ünlüdür. Aynı zamanda caminin içi dönemin en güzel İznik çinileriyle döşenmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmış eserler arasında yer alıyor.

Rüstem Paşa Camii, 1660 İstanbul yangını ve 1766 depreminde büyük hasarlar almış. Çöken kubbesi ve minaresi daha sonra yenilenmiştir. 1960’lı yıllarda onarım gören cami, en büyük onarımını 1990’lı yıllarda görmüştür.

Rüstem paşa camisine nasıl gidilir

Rüstem paşa camisine nasıl gidilir

RÜSTEM PAŞA CAMİİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Rüstem paşa camisi, İstanbul Eminönü Tahtakale’de Hasırcılar Çarşısı olarak bilinen çarşının içerisinde yar alıyor. Eminönü’nün silüetinde nadide bir parça olan eser, sekiz destekli kubbesiyle kıyıya da egemen bir konumda bulunuyor. Camii’ye belediye otobüsü, tramvay, metro gibi toplu taşıma araçlarıyla ve özel araçlarınızla rahatlıkla gidebilirsiniz. Belediye otobüsüyle gitmek isterseniz; 146B, 28T, 30D, 399C, 46C, 66, 74A, 9A, 99A hatlarından birini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaray ile gitmek isterseniz Sirkeci durağında inip, biraz yürüyorsunuz. Özel araçla gitmek isterseniz Eminönü güzergahını kullanıyorsunuz. Eminönü’ndeki otoparklardan birine aracınızı park edip, 5 dakikada camiye ulaşabilirsiniz.

Rüstem paşa camii tarihi

Rüstem paşa camii tarihi

RÜSTEM PAŞA CAMİİ TARİHİ

Kanuni Sultan Suleyman’ın kızı Mihriman Sultanın kocası ve aynı zamanda da sadrazamı olan Damat Rüstem Paşa 1561 yılında vefat ediyor. Kanuni Sultan Süleyman hem damadı hem de sadrazamı olan Rüstem Paşa için bir cami yaptırılması fermanını veriyor. Tarihi kayıtlarda caminin 1562’de bittiği belirtiliyor. Halbuki bu tarihte Mimar Sinan, cami için yer bakmaktadır. Caminin bugünkü yerinde Halil Efendi Mescidi (Kenise Mescidi) bulunuyormuş. Alan çukurda kaldığı için, alt kısma dükkanlar yapılarak, bir su basmanı oluşturulmuş. Cami, tahmini olarak 1564’de tamamlandığı kabul ediliyor. Sade bir görünüme sahip olması, eleştiriler almasına neden olmuş. Bunun üzerine de Mimar Sinan, caminin içini İznik çinileriyle süsleyerek, dıştan sade ama içeriden muhteşem güzelliğe sahip bir cami ortaya çıkarmış.

Rüstem paşa camii özellikleri

Rüstem paşa camii özellikleri

RÜSTEM PAŞA CAMİİ ÖZELLİKLERİ

Camiye iki yandan merdivenlerle çıkılıyor. Dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Merkezi kubbe sekiz desteklidir. Kubbe kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturuyor. Son cemaat yeri altı sütunlu ve beş kubbelidir. Önüne sonradan kemerler, sütunlar ve ahşap çatılı, saçaklı bir kısım eklenmiş.

Ahşap çatı avlunun büyük bir kısmını örtüyor. Çatı beş kubbeden oluşuyor ve altı adet sütun üstüne oturtulmuş. Caminin minaresi kesme taştan çokgen gövdeli, tek şerefeli ve kurşun külahlıdır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alıyor.

Caminin dışı ne kadar sade bir özelliğe sahip olsa da içi ayrı bir güzelliğe sahiptir. Caminin içi mavi ağırlıklı İznik çinileriyle süslenmiştir. Kubbe altına kadar her yer çinilerle kaplanmıştır. Özellikle lale motifli çiniler, Osmanlı çini sanatının en güzel örneklerini sergiliyor.

Kudüs Kahvesi nerede? Kudüs Kahvesi nasıl gidilir? Kudüs Kahvesi fiyatlar nasıl?

İLİŞKİLİ HABER

Kudüs Kahvesi nerede? Kudüs Kahvesi nasıl gidilir? Kudüs Kahvesi fiyatlar nasıl?
SMA hastası Bedia Ferhan yardımlarınızı bekliyor!

İLİŞKİLİ HABER

SMA hastası Bedia Ferhan yardımlarınızı bekliyor!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0