Engelli yolcuların seyahatlerini kolaylaştıran uygulamalar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, akıllara bir kez daha engelli bireylerin seyahat konusunda yaşadıkları zorlukları getirdi. Peki son dönemlerde daha çok tercih edilen ulaşım alanı olan uçaklar için, engelli bireylere nasıl avantajlar sunuluyor? İstanbul Havalimanı'nın engelli yolcularına sunduğu hizmetler neler?

Engelli bireyler için seyahat etmek çoğu zaman zorluklarla karşılaşmalarına neden olabiliyor. Ancak özellikle son dönemlerde kullanımı oldukça yaygınlaşan havalimanlarında, artık engelli bireylere yönelik avantajlar ve kullanım kolaylığını sağlayan uygulamalar hayata geçiriliyor. Bunu sağlayan kuruluş İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA oluyor. Kuruluş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, engelli bireyler için Erişilebilirlik Deklarasyonu'na 32 paydaş ile beraber imza attı. Bu deklarasyon kapsamında SerebralPalsi, Görme Engeli, Otizm ve Hareket Kısıtlılığı yaşayan yolcuların, havalimanında geçirdikleri süreçte seyahatlerini kolaylaştırmak amaçlandı. Peki hazırlanan bu uygulamalar neler?

# 1 OTOPARKLARDA ERİŞİLEBİLİR KAPILAR

Otopark yolu üzerinden giriş yapacak olan yolcuların, asansör ve giriş kapılarına gidiş de zorluk yaşamamaları için engelli otopark alanı bu yerlere yakın olan konumlara yerleştiriliyor. Ayrıca yine otoparklara engelli bireylere uygun olarak hazırlanmış tuvaletler de yapılıyor. Yürüme yollarına ise hissedilebilir yüzey uygulaması yerleştiriliyor. 

# 2 ÖZEL HİZMET NOKTALARI

Engelli bireylerin bilet ve uçak işlemlerini daha kolay halledebilmeleri için, B ve M check-in adalarına 2 tane 'Özel Yolcu Hizmet Noktası’ ekleniyor.

# 3 ŞARJ KOLAYLIĞI

Elektrikli tekerlekli sandalyelerin şarj gereksinimlerinin karşılanabilmesi için özel odalar hazırlanıyor. Bu odalarda ayrıca protez kullanan yolcular, kendileri için hazırlanmış olan kapalı bölgede protezlerini çıkarıp uçak altına verebiliyorlar. Yolcular aynı zamanda, uçak kalkış anına kadar da burada bekleyebiliyorlar.

Ayçiçeği Yaka Kartı uygulaması ile konuşma güçlüğü çeken, demans vb. engellere sahip olan bireyler, bu kartı kullanarak fark edilmelerini sağlayabiliyorlar. Bu sayede görünmeyen engelliliğe farkındalık oluşturulmuş olunuyor.

# 4 ENGELSİZ MOBİL UYGULAMA

İstanbul Airport mobil uygulaması ile engelli bireyler, iç mekan navigasyonunu kullanarak telefonları sayesinde istedikleri alana rahatlıkla ulaşabiliyorlar ve rota çizip yönlendirebiliyorlar. 

# 5 OTİZM VE DOWN SENDROM'LU BİREYLER İÇİN UYGULAMALAR

SerebralPalsi'li, Otizm'li ve Down Sendrom'lu yolcular için Çok Özel Misafir Kartı adıyla bir uygulama bulunuyor. Bu sayede iç ve dış hatlarda bulunan özel odalara giriş yapılıyor ve buggylerden de ücretsiz olarak faydalanılabiliyor. Burada ayrıca çocuklar için de oyuncaklar bulunuyor. Yumuşak zeminle kaplanmış küçük sessiz odalar ise olası bir kriz anı için odalarda yer alıyor.

Kadınların yeni trendi: Papyon ve Kravat

İLİŞKİLİ HABER

Kadınların yeni trendi: Papyon ve Kravat
Trabzon hurması nasıl çimlendirilir? Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması nasıl ekilir

İLİŞKİLİ HABER

Trabzon hurması nasıl çimlendirilir? Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması nasıl ekilir

BİR YORUM YAPIN 0