Şanlıurfa'nın yeni turist merkezi Karahantepe! Karahantepe neresi? Karahantepe kazıları

Göbeklitepe ile büyük bir turizm kaynağı elde eden Şanlıurfa'da, yapılan çalışmalar ile beraber yeni bir turizm merkezi de ortaya çıkmış oldu. İlk kez 2019 yılında üzerinde çalışmalar yapılmaya başlanan Karahantepe'nin, Şanlıurfa'da turizm açısından olumlu bir büyümeye sebep olması bekleniyor.

Kazı çalışmalarıyla turizm kadar arkeoloji bilimine de hizmet eden Şanlıurfa'da Göbeklitepe sonrasında şimdi de Karahantepe, yerli ve yabancı turistler ile araştırmacıların ilgisini çekiyor. 'Tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'de bulunan bulgu ve kalıntılar sonrasında turizm çeşitliliği artş göstermeye başladı. Artık uçan hava balonlarıyla turların düzenlendiği Göbeklitepe'nin olduğu bölgede, Karahantepe'de bulunan yeni şeyler sayesinde ilgi ve önem daha çok arttı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Karahantepe ile ilgili olarak, 'Muhtemelen de dünyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

SALGININ ETKİLERİ SONRASINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Koronavirüs salgını nedeniyle bölgenin istediği kadar turist ağırlayamadığını belirten Beyazgül, 'Balonla uçulduğu zaman geniş bir ufuk önünüzde var, bir taraf Harran ovası, bir taraf da Karacadağ'a kadar uzanan güzel bir görünüm var. Bu nedenle balon işletmeleri de burada olmak istediklerini ifade ettiler, inşallah renk renk balonları bizim semalarımızda göreceğiz. 2021 yılı normale dönerse ben inanıyorum ki insanlar heyecanla Şanlıurfa'ya gelmeyi bekliyorlar.

Bazen gelen ailelere soruyorum 'Nedir sizi buraya çeken' diye. 'Biz de gelmek istiyorduk ama çocuklarımız illa gidip Göbeklitepe'yi görmek istedi' diyorlar. Çocuklarda bile bir heyecan uyandırmış. İnşallah 2021 yılında pandemi biter Şanlıurfa turizmde yeni bir hareketlilik, ivme kazanır diye düşünüyorum.' dedi.

Beyazgül, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili olarak ise şunları söyledi:

'Karahantepe'de 'T' şeklinde kesilmiş taşlara rastlandı, 'T' şeklinde kesilen taşlar varsa onların olduğu mekanda da muhakkak insanlar yaşamış orada bir tarih yaşanmış diyebiliriz. Benim inancım şudur ki Karahantepe de önümüzdeki yıllarda tüm dünyada adından çok söz ettirecek bir merkez olacak. Orada çıkanları göreceğiz takip edeceğiz. Karahantepe'de insanların düşündüklerini yeniden gözden geçirecek eserler bulacağımıza inanıyorum. Kültür ve Turizm Bakanımız da Karahantepe'den bahsetti. Hep beraber takip ediyoruz şimdi.'

Peki Şanlıurfa için Göbeklitepe kadar önem arz eden Karahantepe, ilk ne zaman keşfedilmiştir? Karahantepe hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

KARAHANTEPE HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

- Arkeolojik bir sit alanıdır.

- Şanlıurfa şehir merkezine 46 km. uzaklıktadır.

- İlk kez 1997 yılında keşfedilmiştir.

- Neolitik Dönem'den günümüze taşındığı düşünülmektedir.

- Bulunduğu alanda  250 dikilitaş vardır.

- Karahantepe'de ilk kazı çalışması, 2019 yılının Eylül ayında yapılmıştır.

Atmosferin faydaları nelerdir? Atmosfer olmasaydı neler olurdu?

İLİŞKİLİ HABER

Atmosferin faydaları nelerdir? Atmosfer olmasaydı neler olurdu?
Kocaeli'de bulunan mağazada öksüz ve yetim çocuklar için ücretsiz satış yapılıyor

İLİŞKİLİ HABER

Kocaeli'de bulunan mağazada öksüz ve yetim çocuklar için ücretsiz satış yapılıyor
Oturma odası dekorasyonu önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Oturma odası dekorasyonu önerileri

BİR YORUM YAPIN 0