Melek İpek serbest kalabilir mi? Melek İpek olayında son durum ne? Meşru müdafaa nedir?

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde oturan Melek İpek, ellerini kelepçeleyip sabaha kadar işkence ettiğini öne sürdüğü 12 yıllık eşi Ramazan İpek'i 8 Ocak sabahı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Olay sonrası gözaltına alınan Melek İpek'in verdiği ifade tüm Türkiye'nin dikkatini bu olaya çekti.

Melek İpek ve çocuklarının yaşadıkları bu acı olay sonrası Melek İpek'in tutuklanması kamoyunda yoğun bir şekilde eleştirilirken, konunun uzmanı Avukat Ezgi Esnik Günay, Yasemin.com'a özel olarak Melek İpek olayını değerlendirdi. Avukat Günay, olayda Melek İpek'in yaşadığı şiddet ile orantılı bir karşılık verdiğine dikkat çekti. Avukat Ezgi Esnik Günay, bu olayda Melek İpek'in kaçma şüphesi olmadığına ve bu nedenle de tutuksuz yargılanabileceğine vurgu yaptı.

Melek İpek somut olayında meşru müdafaada bulunmuştur. TCK madde 25'de "Meşru savunma ve zorunluluk hâli" düzenlenmiş olup bu düzenleme aynen şu şekildedir:

Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez."

MELEK İPEK ORANTILI SAVUNMADA BULUNMUŞ!

Somut olayda Ramazan İpek'in ölmüş olması durumunu "orantısız savunmada bulunulmuş olduğu şeklinde niteleyebilenlerde olabilecektir. Fakat Melek İpek'in, olay anı elleri kelepçeli ve çıplak halde bulunması, yüzünde ve vücudunda ki morluk ve yaralar tehlikenin ağırlığı ile orantılı olarak savunmada bulunulduğunu göstermektedir. Ayrıca Melek İpek ifadesinde eşinin kendisini öldüreceğini beyan etmiş olup zira Melek İpek'in vücudunda yer alan yaralarda öldürmeye amacı ile hareket edildiğini göstermektedir.

MEŞRU MÜDAFAA NEDİR?

Meşru müdafaada kişi kendisine veya başkasına yapılan saldırıyı defedecek şekilde kuvvet kullanmaktadır.

"MELEK İPEK TUTUKSUZ YARGILANMALIDIR"

Somut olayda Melek İpek'in de bu çerçevede meşru müdafaada bulunduğu  göz önüne alınarak tutuksuz yargılanması gerekmektedir. Zira somut olayda, olay gününe ilişkin olarak delillerinde şimdiye kadar toplanmış olacağı gözetildiğinde delillerin karartılması gibi bir şüphede bulunmamaktadır.

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NDEKİ YAŞAM HAKKINA VURGU

Kişinin yaşam hakkı esastır, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesinin 2. fıkrasında yaşam hakkının 3 istisnasına yer verilmiştir. Bunlardan ilki "Bir kimsenin yasadışı şiddete karşı korunması" yani yasal savunma hakkı, meşru müdafaadır. Kişi kendi yaşam hakkını korumak için kendini savunma hakkına sahiptir. Kişi kendisini savunur iken, kendisine karşı yönelen tehlikenin ağırlığına göre savunmanın derecesini belirlemesi gerekmekte olup somut olayda ise savunmanın aşıldığı iddia edilemeyecektir, tüm bu sebeplerle Melek İpek'in tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünenlerdenim.

NE OLMUŞTU?

Antalya'nın Döşemaltı ilçesinde gerçekleşen olayda önceki gün kocasının kelepçe ile bağlayarak çıplak halde dövdüğü Ramazan İpek'i av tüfeği ile vurarak öldüren 2 çocuk annesi 31 yaşındaki Melek İpek’in olaya ilişkin ifadesi ortaya çıktı. Ev hanımı olan Melek İpek ifadesinde, eşi Ramazan İpek ile liseden arkadaş olduklarını ve 12 yıldır evli olduklarını ifade etti. 

Evliliğinden 6 ve 8 yaşlarında iki çocukları olduğunu anlatan İpek, “3 yıl önce bu şuan ki mevcut evimize taşındık. Burada kiracıyız. Evliliğimiz başından beri maddi sıkıntılardan kaynaklana huzursuzluk ve kıskançlıkları vardı. Sürekli kavga ediyorduk beni tokatla ve tekme ile dövüyordu. Ailem bu evliliğe karşı çıktığı için bende ayrılmak istemedim. Çok dayak yediğim zaman karakola gidip ifade vermeyi çok istedim. Ancak eşim her defasında eşim, özellikle büyük kızımın doğumundan sonra, kendisini şikayet edersem, ”Sen koruma kararı alırsın ben ifade verir çıkarım döndüğümde senide çocuğu da sülaleni de öldürürüm" diye konuştu. 

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer ve protokolü nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer ve protokolü nedir?
Estetik ameliyatları ve güzellik uygulamalarında hukuki sorunlar

İLİŞKİLİ HABER

Estetik ameliyatları ve güzellik uygulamalarında hukuki sorunlar
Şiddetli geçimsizlik boşanma davası açma! Hangi durumlar şiddetli geçimsizlik sayılıyor?

İLİŞKİLİ HABER

Şiddetli geçimsizlik boşanma davası açma! Hangi durumlar şiddetli geçimsizlik sayılıyor?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 9

serkan 3 yıl önce

eğer gerçekten kadın haklı ise tutuksuz yargılanması lazım ve derhal temyize çekilmesi lazım sebep ise karşı tarafın işkence yapması mağdurun işkence görmesi ve böyle birşeyin müsade edilecek durumda olmaması insanın psikolojik baskısının cinayete tekabül ettiği gözlenmektedir .

hknslh 3 yıl önce

eğer böyle şeyler meşru müdafaa kapsamına girmiyorsa hiçbir şey girmiyor demektir. kaldırılsın.

bülent 3 yıl önce

kadının yüzüne bakınız, kendini savunduğu ortada, daha ne yapsın öldürülmeyi mi beklesin

Toplam 1 beğeni

Adnan 3 yıl önce

Hani kadın hakları diye kendini paralayan adalet sistemi, nerede? İşkence eden zalimin elinden kurtulmak için nefsi müdafaa hakkı yok mu sizin adalet sisteminizde?

Toplam 1 beğeni

İsimsiz 3 yıl önce

Olay tersi olaydı, Öldürülen kadın olasaydı.??

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun