Estetik ameliyatları ve güzellik uygulamalarında hukuki sorunlar

Cilt problemleri, yaşlılık izleri, epilasyon, botoks... Güzellik sektörü her geçen gün yeni yöntemlerle farklı metotlar sunuyor ve estetik müdahaleler hem kadınlar hem de erkekler tarafından ilgi görüyor. Ancak zaman zaman istenmeyen sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki bu durumda sorumluluk kime ait, hangi hukuki yollara başvurulabilir? Avukat Ezgi Esnik Günay merak edilen soruları yanıtladı.

Son yıllarda ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi estetik cerrahi büyük ilerleme ve gelişim kaydetmiş, estetik ameliyat olanların sayısı büyük oranda artış göstermiştir. Estetik amaçlı tıbbi müdahaleler tedavi amaçlı ve güzelleştirme amaçlı olarak ayrım göstermektedir. Özellikle geçtiğimiz hafta İstanbul’da ruhsatsız bir güzellik merkezinde kalça dolgusu yaptıran Kübra Boyraz fenalık geçirdi. Daha sonra güzellik merkezindeki bir kadın çalışan, Kübra'yı ailesinin evine götürdü. Ailesine düştüğü bilgisi verilen Kübra, kötüleşince hastaneye kaldırdı ve aynı gün hayatını kaybetti. 

Kübra Boyraz

Kübra Boyraz

Bir diğer olay ise Antalya'da yaptırdığı estetik operasyonlar sonrasında alt dudağını kaybeden ve ağız içi dokularında çürüme meydana gelen kadın, "Dudağımın kötü görüntüsü nedeniyle yakın çevremi kaybettim. İnsanlardan çekinip, saklanıyorum. Maskeyle kendimi kamufle ederek yaşamaya çalışıyorum" demişti. Aşçılık yapan 3 çocuk annesi Songül Uzunoğlu, göz altı torbalarından kurtulmak için arkadaşlarının tavsiyesi üzerine geçen yıl şubat ayında Muratpaşa ilçesi Lara turizm bölgesindeki güzellik ve estetik merkezine gitti. Uzunoğlu'na, göbek bölgesinden alınan yağın, yüz bölgesinin dolgusunda kullanılacağı, operasyonun çok kalıcı, ekonomik ve 2 yıl garantili olduğu söylendi.

Songül Uzunoğlu

Songül Uzunoğlu

PEKİ BU DURUMLARDA SUÇ KİME AİT? HANGİ HUKUKİ YOLA BAŞVURULABİLİR?

Avukat Ezgi Esnik Günay merak edilen soruları yanıtladı.

Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler ve ulaşılabilirliğin artması, estetik ve güzellik sektörünün daha çok büyümesine ve bu alandaki problemlerin bu büyüme ile birlikte daha çok artmasına sebep olmuştur. 

Son zamanlarda güzellik merkezleri çok fazla artmış ve insanların bu güzellik merkezlerinde ki hizmetlere ulaşabilmesi de çok kolaylaşmıştır. Bu kolaylaşma ile birlikte ise bu güzellik merkezlerinde sunulan hizmetler dolayısı ile hizmet alanların problemleri de artmıştır. Bu durumda güzellik merkezlerinde hizmet alan kişi bir problem ile karşılaştığında ne yapabilir. 


Güzellik merkezlerinden hizmet alan kişi tüketicidir ve Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında korunmaktadır. Güzellik merkezi, verdiği hizmetin vaat edilen şekilde olmasından yani hizmetin ayıplı olmamasından sorumludur. Örneğin güzellik merkezine başvuru yapan tüketici, aldığı hizmet dolayısı ile bir sağlık problemi ile karşılaşabilir, verilen hizmet kusurlu olabilir veya parasını ödediği halde hizmet almamış olabilir. Öncelikle şunu belirtmek gerekli, güzellik merkezine hizmet almak için başvuru yapan kişinin asli yükümlülüğü, güzellik merkezi ile yapmış olduğu sözleşme uyarınca vaat edilen zamanlarda hizmet bedelini ödemektir, aksi halde güzellik merkezi de tüketiciye hizmet vermeyecektir. 

HATALI ESTETİK SONRASI NEREYE BAŞVURULUR?

Tüketici sözleşmeye uygun olarak parasını ödemiş olmasına rağmen güzellik merkezinin sunduğu hizmeti ayıplı ifa ettiği durumlarda tüketici, hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilecektir. Tüketici böyle bir sorun ile karşılaştığında, hizmet sağlayan ile anlaşarak sorununu çözemiyor ise belirlenen parasal sınırlar dahilinde ilçe tüketici hakem heyetine, il tüketici hakem heyetine veya Tüketici Mahkemelerine başvuru yapabilme hakkına sahiptir. 



Son zamanlarda özellikle lazer epilasyon hizmeti alan tüketicilerde lazer epilasyon sonucu bazı sağlık sorunlarının olabildiğini görüyoruz. Tüketicide aldığı hizmet sonucu sağlık problemleri oluşuyor, kişinin bedensel bütünlüğüne zarar veriliyor ise tüketici, hizmet aldığı kurumdan ayrıca maddi ve manevi tazminat talebinde de bulunabilir ve dava açabilir. Bunun yanı sıra tüketici, hizmet almak için kuruma ödeme yapmış ama hizmet alamamış veya vaat edilen tarihte hizmete başlanmamış ise güzellik merkezi, tüketiciden aldığı ödemeyi aynen iade etmelidir, aksi halde faizi ile iade etmek zorunda kalacaktır. 

PARA İADESİ YAPILIR MI?

Tüm bunlar yanı sıra, genel olarak tüketiciler güzellik merkezlerine belli tarih aralıkları ile düzenli bir hizmet almak için başvuru yapabilmekte, alacakları hizmetin karşılığını da peşin ödemiş veya taksit ile ödeme konusunda vaatte bulunmuş olabilmektedirler. Örneğin tüketici, güzellik merkezi ile her ay yapılmak üzere bir yıllık cilt bakım hizmeti konusunda anlaşmış ve sözleşme imzalamış olabilir. Tüketici hizmeti almaya başladıktan bir süre sonra aldığı hizmetten memnun kalmayarak sözleşmesini iptal etmek isteyebilir. Böyle bir durumda tüketiciye parasının iade edilmesi gerekecek midir? Öncelikle tüketicinin, güzellik merkezi ile yapmış olduğu sözleşmeden dönebilmesi yani ben artık hizmet almayacağım bana paramı iade edin diyebilmesi için, güzellik merkezinin sunmuş olduğu hizmeti ayıplı olarak ifa etmiş olması gerekir. Eğer ki güzellik merkezinin hizmeti sunar iken hiçbir kusuru yoksa tüketici sözleşmeden dönme hakkına sahip olmayacağından parasının iadesini isteyemeyecektir. Fakat güzellik merkezi, kusurlu ifade bulunmuş ise bu durumda ödemiş olduğu bedelin tümünün iadesini isteyebilecektir. Tüketici eğer hizmet bedelini taksitli ödeme konusunda anlaşma yapmış ise taksitleri ödemeyi bırakacak, ödemiş olduğu taksit tutarlarının da iadesini isteyecektir. 

ESTETİK HATALARINDA TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR Mİ?

Tabi tüm bu açıklamalarımız yanı sıra güzellik merkezlerinden alınan hizmet sonucunda güzellik merkezi tüm edimlerini kusursuz bir şekilde yerine getirdiği halde kişinin beklediği karşılığı alamamasının bir hizmet kusuru olarak değerlendirilmemesi gerekir. Bu noktada estetik operasyonlar, estetik müdahaleler bu yönü ile hizmet sözleşmelerinden ayrılacaktır. Kişi eğer ki bir sonuca bağlı estetik operasyon için anlaşma sağlamışsa, yani kişiye yapılacak operasyon sonucunda, istediği sonucu alacağı vaat edilmiş ise burada hizmet alan kişi ve operasyonu yapan kişi veya kurum arasında bir eser sözleşmesinin yapıldığı kabul edilir.  Güzellik amacı ile yapılan estetik operasyonlarda, hizmet alana operasyon sonrası belirli bir sonuç vaat edilmiş ve operasyon sonucu hizmet alan da bu sonucu elde edememiş ise bu durumda Borçlar Kanunu çerçevesinden hizmet sunandan tazminat talebinde bulunabilecek ve tazminat istemi ile dava açabilecektir. Yani güzellik amacı ile yapılan estetik operasyonlarda hizmeti alan, hizmetin sunuluşu sırasında ki kusur ve eksikler, hatalar sebebi ile hizmet sunana karşı talepte bulunabileceği gibi hiçbir kusur yokken hizmet soncunda istediği sonucu alamamış ise, istediği sonucu alamamış olması sebebi ile de tazminat talebinde bulunabilecektir. 

Av. Ezgi Esnik Günay
Youtube: 
https://www.youtube.com/channel/UCsWuHcddhGDCiMRayjkHPkg
Instagram: https://www.instagram.com/av.ezgiesnikgunay/?hl=tr

https://ezgiesnikgunay.av.tr/

Melek İpek serbest kalabilir mi? Melek İpek olayında son durum ne? Meşru müdafaa nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Melek İpek serbest kalabilir mi? Melek İpek olayında son durum ne? Meşru müdafaa nedir?
Doktor hatası sonucu ölüm veya sakatlık durumunda diyet ödenir mi? Diyet ne demektir?

İLİŞKİLİ HABER

Doktor hatası sonucu ölüm veya sakatlık durumunda diyet ödenir mi? Diyet ne demektir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 21

mesut 3 yıl önce

Allah ın yarattıgını beğenmessen sonucunaa katlanırsınıs boyle

Toplam 1 beğeni

NAİL 3 yıl önce

Bu hastalıktan değil Allah ın verdiği güzelliği beğenmemektir. hastalık olsa şşifasını aramak farz ama ne için kim için güzel görüneceksin mevlam çirkin yarattıda insanlar daha güzelini mi yapacak haşa. sonra o silikonlar birçok hastalık yapıyor şükretmeyi bilmiyoruz ölüm var oysaki insanoğlu ne yaparsa yapsın dağlar kadar altında harcasa yaşlanmaya çare yok bu dünyada güzel görünüp yaşamak için değil yaşam gayesini bilerek yaşamak lazım .niçin varış niçin yaşıyoruz bu dünyaya neden geldik hiç insanoğlu düşünmez

Toplam 2 beğeni

safa 3 yıl önce

Oh olmuş demem lakin Allah akıl versin derim. Sağlık sıkıntısı olmadan bu işe girmek nasıl bir kafa?

Toplam 2 beğeni

hakan 3 yıl önce

mevlam güzel yapamamış haşa sen yaptıracan öylemi bunlar iman zayifliği cahillik alametleri acımıyorum

Toplam 2 beğeni

Muşlu 3 yıl önce

Allah’ın verdiğini beğenmeyip kuldan beklersen kuldan gelene rıza göstereceksin hiç üzülmedim kimse kusura bakmasın

Toplam 7 beğeni

hatic han 3 yıl önce

ne gerek ya gūzellik ne allah iman güzelliyi versin

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun