Tarihi Mısır Apartmanı nerede? Mısır Apartmanı'nda kimler oturdu? Mısır Apartmanı geçmişi

Günümüzde sanat galerilerine ev sahipliği yapan tarihi Mısır Apartmanı, geçmişi ve yapısal özellikleriyle dikkat çekiyor. 100 yıllık bir tarihe sahip olan Mısır Apartmanı'nda başta Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere birçok önemli isim ikamet etmiştir. Tarihi Mısır Apartmanı hakkında tüm merak edilenleri, haberimizde derledik.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî Mısır Apartmanı, hikayesi ve iç yapısıyla kendisine hayran bırakıyor. İstiklal Caddesi içerisinde bulunan Galatasaray Semti'nde, cadde ile meşhur Acara Sokağı'nın kesişme noktasında bulunan apartman aynı zamanda İstanbul'un en büyük kiliselerinden biri olarak kabul edilen Sent Antuan Katolik Kilisesi'ne de komşudur. Şehrin ilk betonarme yapılarından olan Mısır Apartmanı 1910 yılında Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından, yıkılan Trocadero Tiyatrosu'nun yerine bir kışlık konak olarak yaptırılmıştır. Yapımı için Fransa'dan inşaat malzemeleri getirtilen apartman için Art Nouveau tarzı kullanılmıştır. Her ne kadar kişisel kullanım amacıyla yapılmış olsa da, Abbas Halim Paşa'nın vefatı sonrasında varisleri tarafından konak statüsünden çıkarılıp bir apartmana dönüştürülmüştür. Binayı 1940 yılında dönemin en ünlü iş insanlarından Hayri İpar satın almıştır. Ancak 2000 senesinde de Koray Holding adlı firma tarafından satın alınıp restore edilmiştir.

MISIR APARTMANI'NIN İÇİ

Üç cepheye birden bakan yapının girişi/ön cephesi İstiklal Caddesi'ne bakmaktadır. Bu kısımda geniş pencereler, dikkat çekici balkonlar ve boşluklar bulunmaktadır. Binanın görünüm açısından tamamında sadelik tercih edilmiştir. Dış cephesinde kesme taşlar ve cephe heykelleri bulunmaktadır. 2000 yılı sonrasında gerçekleşen restoreyle apartmana 2 kat daha eklenmiş ve 6 kattan 8 kata çıkmıştır. Apartman içerisinde asansör de bulunmaktadır.

MISIR APARTMANI'NDA KİMLER OTURDU?

Yüz yıllık bir sürede varlığını sürdüren apartmanda birçok önemli isim yaşamıştır. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, 1936 yılında bu apartmanda bir daireye taşınmış ve ölümüne kadar burada yaşamıştır. Yine ünlü şairlerimizden Mithat Cemal Kuntay da bu apartmanda yaşamış ve vefat etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün diş hekimi Musevi asıllı Sami Günzberg'in muayenehanesi bu binada bulunmaktaydı. Atatürk'ün diş muayeneleri için bizzat binaya ziyarette bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca apartmanda Cumhuriyet'in ilk senelerinde bulunan mode ve dikimevleri de bulunmaktaydı. 

2021 yılının renkleri belli oldu: Pantone, ultimate gri ve canlı sarı’yı seçti!

İLİŞKİLİ HABER

2021 yılının renkleri belli oldu: Pantone, ultimate gri ve canlı sarı’yı seçti!

BİR YORUM YAPIN 0