Görüntüler büyük tepki çekmişti! Yeni tartışma: Eldiven kullanılır mı?

Hafta başında sosyal medyaya düşen bir görüntü gıdada hijyen konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Video kaydında bir balık firmasının tesislerinde tonbalığı elle paketlenmesine ilişkin görüntüler vardı. Sosyal medyada elle üretimin hijyenik olmadığı iddiaları öne çıkarken, Dardanel ise elle üretimin doğal ve gıda koteksine uygun olduğu vurguladı. Bu tartışmanın ardından konuyu gıda mühendisleri yanıtladı. Hürriyet'in haberine göre; 4 ayrı gıda mühendisi de konunun çok karışık olduğunu, bu yüzden isimlerinin yazılmaması kaydıyla açıklama yapabileceklerini iletti.

İşte o video:

TAM OTOMATİK MAKİNE

İzmir'den bir gıda mühendisi, "Gıda kodeksine göre yapılan işlemde bir yanlışlık yok. Ancak elin direkt olarak gıdaya temas etmesi ve bu görüntülerin ortaya çıkması tüketicileri rahatsız etti. Şirketin yaptığı açıklamada doğru. Bu açıdan bakınca bir sıkıntı yok gibi gözüküyor. Burada gıda kodeksine uygun olduğu için yasal işlem yapılması da uygun değil. Bu yüzden bundan sonrası için şirketin yapması gerekenler bulunuyor. O da tam otomatik sistemlerle dolum işleminin yapılması. Bunu uygulayan firmalar var. Başlangıçtan sonuna kadar neredeyse insan eli değmeden üretim gerçekleştiriliyor" dedi.

ELDİVEN KULLANILIR MI?

İstanbul'da özel bir firmada çalışan başka bir gıda mühendisi ise konu hakkında şunları söyledi: "Firmanın üretim tesislerinde ortaya çıkan görüntüler tüketiciyi tedirgin etti. Ancak gıda kodeksine uygun bir durum var. Bu da firmanın açıklamasını doğru kılıyor. Gıda kodeksine uygun olabilir ama oradaki hijyen şartlarının yerine getirilip getirilmediği de önemli. Bu konuda yapılacak sıkı denetimlerle olası kötü durumların önüne geçilebilir."

Başka bir gıda mühendisi ise, "Eldiven kullanımı kodekse uygun olmasa da bu tip işlerde kullanılabilir. Ancak eldivenin sürekli değiştirilmesi gerekir. Eldiven olmayınca insan elinden gıdaya farklı şeyler düşebilir, buna çok iyi dikkat edilmeli" dedi.

Ankara'dan bir başka gıda mühendisi de şu açıklamaları yaptı: "Eldiven kullanımı farklı sorunlara yol açabilir. Çünkü eldivenden parça kopma ihtimali vardır. Eğer bu fark edilmezse gıdaya karışabilir. Bu daha büyük sorunlara yol açar. Bu işin çözümü otomasyon doluma geçmektir. Elle temas ancak otomasyonla çözülür. Bu durumda ise, orada çalışan insanların işsiz kalma durumu ortaya çıkıyor. Bakıldığında şirketin de tüketicinin de haklı olduğu bir durum ile karşı karşıyayız."

FİRMADAN AÇIKLAMA: TAMAMEN EL ÜRETİMİ

Olay sonrasında tonbalıklarının üreticisi firma tarafından Hürriyet’e yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Plastik eldivenlerin konserve üretim süreçlerinde kullanılmaması tüm dünyada gıda otoriteleri tarafından kabul edilen bir uygulamadır. Plastik eldivenlerin kolay yırtılabilir ve parçalanabilir bir malzeme olmasından dolayı son üründe yabancı madde bulaşı riski oluşturduğu bir gerçektir. Tüm çalışanlarımız el hijyeni konusunda çok önemli uygulamalardan geçmekte, ulusal ve uluslararası mevzuatlara göre ciddi şekilde kontrol edilmektedir. Ayrıca tuz, zeytinyağı ve balığın dışında hiçbir katkı malzemesi bulunmayan bu ürünlerimiz, tuzun eşit bir şekilde dağılması için deniz tuzu ve su (salamura) kullanılmaktadır. Videoda gösterilen üretim kısmı bizde ve dünyada butik olarak tamamen ‘el yapımı’ yapılmaktadır.”

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 11

Anka 3 yıl önce

Tamam ama burada dikkatinizden kaçan bişey var. Fİrmanın ambalaj uzerinde sadece tuz ve zeytinyagı kullanıldıgı belirtiliyorken, içine ayrıca su kattıkları görülüyor. Hayırdır? su koyuyorsun ama ambalaja yazmıyorsun. Gramaj hilesi resmen. Bunlar zeytinyaglı diye çok pahalıya satılan ürünler.

Byd 3 yıl önce

kurumsal işletmenin bu konuda hatalı uygulama yapacağını sanmam,görüntülerde uygun gözüküyor,başta eğitim sonra denetim ve takip edilmesine devam,gıda uzmanı,isg uzmanı,diğer uzmanların görüşleri,tabiki de tüketici görüşüde önemlidir.

ali 3 yıl önce

İşe başlareken elleri tertemiz yıkıyorlarsa hiç bir problem olmaz eldiven falan hikaye

Toplam 1 beğeni

izmir dobracı 3 yıl önce

cola kökleri tatlı olduğundan fabrikada fareler o kökleri kemiriyor.kepçeyle yükleyip kaynama kazanına atılıyor haşlanıyor.sonra cola oluyor afiyet olsun

Hisseda 3 yıl önce

Şirketin daha önceki PR çalışması olan fabrika reklamında bütün personel eldivenliydi. Yani şirketin açıklaması kendi içinde tutarsızlık barındırıyor.

Yorumların Tümünü Okuyun