Osman Müfüoğlu açıkladı: 3. dalga başladı mı?

Osman Müftüoğlu pandemide 3. dalganın başladığını anlatarak Hürriyet'teki köşesine taşıdı, merak edilen diğer sorulara yanıt verdi. İşte o yazı...

Son 2 haftanın vaka sayıları ve son 2 günün 20 bini geçen günlük rakamları, "pandemi matematiği"ni bilen her uzmanı korkutuyor. Halk sağlığı uzmanları, "Eğer rakamlar bu şekilde seyreder ve bu hızla artmaya devam ederse bizde de tıpkı İtalya, Fransa ve Almanya'da olduğu gibi bir 3. dalga başlayabilir" korkusu içindeler.

Daha da kötüsü, aynı uzmanlar, bu gidişle kasım başında yaşadığımız "tsunami benzeri" bir tatsızlığın da gelişebileceğinin altını çiziyorlar. NETICE ŞUDUR: Eğer süreci sadece devletin aldığı, alacağı bilindik önlemlere bırakırsak ve biz katılımcı, yardımcı hatta hepimiz birer pandemi gönüllüsü olmayı unutursak, kasım başında karşılaştığımızdan daha yüksek vaka sayılarına ulaşabilir ve önümüze konabilecek daha ciddi önlem paketlerine, kısıtlamalara razı olmak durumunda olabiliriz.

Mutant virüs nedir? Mutant virüs belirtileri nelerdir? Çift maske mutant virüsü önler mi?İLİŞKİLİ HABERMutant virüs nedir? Mutant virüs belirtileri nelerdir? Çift maske mutant virüsü önler mi?

BİR UYARI: UZAYAN COVİD SORUNU BÜYÜYOR

Daha önce de yazdım: En az 10 COVID-19 hastasından birinde hastalık atlatıldıktan sonra da bazı sağlık sorunları aylarca sürebiliyor. Özellikle 50-60 yaş arasındaki kadınlar ve insülin direnci, şeker hastalığı, obezite gibi kronik iltihabi hastalığı olanlar ile hastalığı ağır belirtilerle atlatanlarda "uzayan CO-VID/long COVID/COVID survivor" gibi farklı adlarla tanınan bu sorunlar yumağına daha sık rastlanıyor. 

O sorunların başında da “sisli beyin/braing frog, kas ve eklem ağrıları/fibro fog, koku ve tat kaybı, yorgunluk, halsizlik, göğüste darlık/daralma hissi, hava açlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı, elelrde titreme" gibi çok farklı hatta birbirleriyle ilişkisiz pek çok belirti geliyor.

TRİGLİSERİDİNİZİ İZLİYOR MUSUNUZ?

İddia ediyorum: Trigliserid yüksekliği en az kolesterol yüksekliği kadar önemli bir meseledir. Altını ısrarla çiziyorum: 150'yi geçen trigliserid rakamları en az şeker hastalığı kadar mühim bir sorun, en az hipertansiyon kadar etkili bir damar düşmanıdır. Bu nedenle damar sağlığını düşünen özellikle de beyin ve kalp sağlığı risk altında olan herkesin trigliserid seviyesini dikkatle izlemesi ve etkili bir"trigliserid stratejisi" oluşturması lazımdır. Peki nasıl? İlk iş laboratuvar raporlarında yazan maksimum üst sınırı 150'dn 100'ün hatta 80'in altına indirmek olmalı. Hemen sonra da "trigliserid / HDL kolesterol oranı"na odaklanılmalı. Bu oran 2'den yüksekse ve özellikle de HDL yani iyi kolesterol fazlaca düşükse (kadınlarda 50'den, erkeklerde 45'ten az ise) trigiliserid seviyesi mutlaka 80'lerin altına indirilmeli. 

TRIGLISERIDİ AZALTAN 5 DEĞİŞİM

1-Alkole 'hayır' denilecek.

2-Şekere el sürülmeyecek

3-Una ve nişastaya sınır koyulacak

4-"Meyve canavarı" olunmayacak

5-Daha çok "Omega-3" kazanılacak

KALİTELİ BİR UYKU DNA'YI DA TAMİR EDİYOR

Biliyorsunuz, bu köşenin üzerinde ısrarla durduğu  4 sağlık parametresi var: Nasıl besleniyoruz? Nasıl uyuyoruz? Ne kadar hareket ediyoruz? Huzurlu muyuz?

Pandemide özellikle uykunun önemi bir kez daha belirginleşti, mevcut pandemiye bir de "uyku pandemisi" eklendi. Diğer taraftan uykunun bağışıklık sisteminin gücünü belirlemede; kanser, diyabet, damar sertliği, obezite gibi kronik hastalıkları önlemede vazgeçilmez sağlık parametrelerinden biri olduğunu gösteren binlerce çalışma var. Diğer taraftan 2019 tarihli bir araştırma, uykunun DNA hasarlarının tamirinde de önemli bir belirleyici olduğunu gösterdi. O araştırmada DNA'daki "çift ipklikçik kopmaları"nın uyanıklık sırasında arttığı, uykuda azaldığı anlaşılmış.

KISA BİLGİ 1: GÖZALTI TORBALARININ 5 NEDENİ

-Genetik eğilim

-Yaşlanma süreci

-Uyku bozukluğu

-Yorgunluk

-Yoğun stres

KISA BİLGİ 2: DİŞ ETİ KANAMALARININ SEBEBİ

-Kötü ağız hijyeni

-Diş eti iltihapları

-Vitamin noksanlıkları

-Bazı ilaçlar

-Kan hastalıkları

HASTA SONU TAVSİYESİ

Bu hafta sonunun tavsiyesi de yine Andre Maurois'nın 'Yaşama Sanatı' kitabından geliyor: "Her şey başa gelir... Her şey unutulur... Her şey yoluna girer... Hiç kimse hiçbir şeyden hiçbir şey anlamaz... Herkes herkesin herkes hakkında söylediklerini bilsyedi, kimse kimseyle konuşmazdı."

Yemek yapanlar aman dikkat! Herkes bunu yapıyor: Tifoya yol açabilir

İLİŞKİLİ HABER

Yemek yapanlar aman dikkat! Herkes bunu yapıyor: Tifoya yol açabilir
Osman Müftüoğlu yazdı: Hafta sonu kapanmalı mıyız?

İLİŞKİLİ HABER

Osman Müftüoğlu yazdı: Hafta sonu kapanmalı mıyız?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0