Emine Erdoğan'ın Sıfır Atık Projesi'nde yeni bir aşamaya geçildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncüsü olduğu ve milyonlarca ton atığın ekonomiye kazandırıldığı Sıfır Atık Projesi ile ilgili olarak yeni bir aşamaya geçilmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın milyonlarca ton atığın Türk ekonomisine kazandırıldığı Sıfır Atık Projesi'nde yeni bir aşamaya geçildi.  Yıllık olarak ortalama 35 milyon ton ile 10 milyar liraya yakın değeri bulunan evsel atık, ekonomiye kazandırılacak. Belediyeler sene sonuna kadar Sıfır Atık sistemine geçecek ve uyum çalışmalarını da 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanmış olacak. İki yılda toplam 400 binaya Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurulmuş olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

BAKAN KURUM: UYUM SAĞLAMALARI ZORUNLU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yönetmelik değişikliği ile ilgili açıklamada bulundu. Kurum; tarife belirleme, sözleşme, teknik alt yapı eksiklikleri, abonelik de dâhil olmak üzere uyum sağlaması gerçekleşmemiş olan evsel katı atık idarelerinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar çalışmalarını tamamlaması gerektiğini belirtti. 

Bakan Kurum yaptığı açıklamada, 'Yönetmelikte atık su ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirmenin hizmetin karşılığı olarak düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılması hükmü yer alıyor. Hizmetten yararlanan ya da yararlanacak her abone ile karşılıklı sözleşme yapılması, bu ücretin büyükşehir belediyesince su faturaları üzerinden toplanması sorumluluğu bulunuyor. Bu tarifelerin belirlenmesi Bakanlığımız yetkisinde değil.' ifadelerini kullandı.

Geri dönüşüm

Geri dönüşüm

Bu kapsamda bakanlık binalarda evsel atık ayrıştırma sisteminin kurulması için teşvik edilecek. Bu sistem ile 2023 yılına kadar toplamda 5 milyar liralık bir katma değer oluşturulması bekleniyor. Atıkların yüzde 52'sini organik atıklar, yüzde 6'sını plastik atıklar, yüzde 10'luk kısmını ise kâğıt ile karton atıkları oluşturuyor. Bununla beraber yüzde 4'ünü cam, yüzde 2'sini metal ve kalan kısmını diğer atıklar oluşturuyor.

Elde edilecek olan geri kazanımın 2023 yılında yüzde 35'e ulaşması bekleniyor. Bu sayede yaklaşık olarak 100 litre petrolden tasarruf edilebilmiş olacak.

Sıfır Atık Projesi

Sıfır Atık Projesi

Olağan Şüpheliler setinde korkunç kaza!

İLİŞKİLİ HABER

Olağan Şüpheliler setinde korkunç kaza!
Tuğçe Kazaz'ın "darbe" ifadeleri sosyal medyayı salladı! "Size bakan da Atatürk..."

İLİŞKİLİ HABER

Tuğçe Kazaz'ın "darbe" ifadeleri sosyal medyayı salladı! "Size bakan da Atatürk..."

BİR YORUM YAPIN 0