Asr-ı Saadet'in ilim ve kimsesizler evi Ashab-ı Suffe nedir?

Asr-ı Saadet'te kimsesizlerin yaşadığı ve zamanla bir eğitim yeri haline gelen Ashab-ı Suffe adında bir merkez bulunmaktaydı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV.) tarafından kurulan ve Medine'nin zenginleriyle birlikte tüm ihtiyaçlarını karşıladığı Ashab-ı Suffe hakkında tüm bilinmesi gerekenleri haberimizde derledik.

Ashab-ı Suffe ya da bilinen diğer adıyla Ashab-ı Suffa, İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (SAV.) tarafından Mescid-i Nebevi'nin duvarına bitişik şekilde kurulmuş olan bir yerdir. Bu yerde Hicret sonrası Medine'ye göç etmiş olan Müslümanlar içerisinde kalacak bir yeri bulunmayanlar kalırdı. Yerin asıl adı Suffe'dir ancak burada kalıp eğitim alanlara ise Ashab-ı Suffe denmekteydi. Buranın tüm ihtiyaçları Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV.) ve Medine’nin ileri gelen zenginleri tarafından karşılanmaktaydı. İslami kaynaklarda yer alan bir kısım bilgiye göre ise; Peygamber Efendimiz’in bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına çokça çaba harcadığı belirtilir.

OsmanlıİLİŞKİLİ HABEROsmanlı'da diş kirası geleneği! Diş kirası nedir?

  • Zamanla bir eğitim kurumu haline gelmiştir.
     
  • Buna, kurumda kalanların Hz. Muhammed Mustafa (SAV.)’i dinleyip İslamiyet'in esaslarını öğrenme gayretinde olmaları gösterilmiştir. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN ASHAB-I SUFFE'YE OLAN İLGİSİ

Peygamber Efendimiz akşam olduğunda bu kişileri evine götürür ve o'nları akşam yemeğinde ağırlardı, bir kısmını ise diğer ashablara pay ederdi. Ayrıca kendisine verilmiş olan sadakaları da yine Ashab-ı Suffe'ye verirdi.

Ashab-ı Suffe, kimsesizlerin barındığı ve aynı zamanda eğitim merkezi olan bir yerdi.

Ashab-ı Suffe, kimsesizlerin barındığı ve aynı zamanda eğitim merkezi olan bir yerdi.

KUR'AN-I KERİM'DE ASHAB-I SUFFE GEÇER Mİ?

Bakara Suresi 273. Ayet'te şöyle denir:

“Kendilerini Allah yolunda adadıklarından seyahat ve ticarete imkan bulamayan yoksullara verin. Yoksulluklarını gizli tuttukları için bilmeyen onları zengin sanır. Kendilerini simalarından tanırsın. O'nlar insanlara asla el açmazlar. Hayır için yaptığınız her harcamayı Allah hakkıyla bilmektedir.” 

Dünyaca ünlü modacılar tasarımlarını yarıştırdı! 3 sağlık çalışanına ise...

İLİŞKİLİ HABER

Dünyaca ünlü modacılar tasarımlarını yarıştırdı! 3 sağlık çalışanına ise...

BİR YORUM YAPIN 0