Hace Ahmet Yesevi kimdir? Hace Ahmet Yesevi hayatı ve eserleri

TRT1'in yeni dizisi Mavera seyircisiyle buluştu. İzleyenleri ağlatan ve derinden etkileyen dizide Hace Ahmet Yesevi'nin hikayesi anlatılıyor. Diziyi izleyenler de Ahmed Yesevi'nin hayatını yakından öğrenmek istiyorlar. Peki Hace Ahmet Yesevi kimdir? Yaşam biçimi nasıldı ve eserleri nelerdir? İşte Hace Ahmed Yesevi hakkında merak edilenler.

Mutasavvıf ve şair olan Ahmed Yesevi, 1093 yılında bugünkü adıyla Kazakistan‘ın Çimkent şehrinin doğusunda bulunan Sayram kasabasında dünyaya geldi. Henüz 7 yaşındayken babasının ölmüş olması hayatının büyük oranda değişmesine de neden oldu. Ablası ile birlikte Yesi'ye yerleşen Yesevi burada aynı zamanda kendisinin de ilk öğretmeni olan ve “Arslan Baba” adıyla anılan bir şeyh ile tanıştı. 27 yaşına geldiğinde ise Buhara'ya giderek döneminin önde gelen din adamlarından biri olan Şeyh Yusuf Hemedani’nin müridi oldu. Almış olduğu yoğun tasavvuf eğitiminin ardından Şeyhin üçüncü halifesi olmuştur. Yesi'ye geri dönen Yesevi, burada Yeseviye Ocağı'nı kurdu.

Hace Ahmet YeseviİLİŞKİLİ HABERHace Ahmet Yesevi'yi öldürmeye gelen kimdir? Mavera konusu nedir ve oyuncuları kimlerdir?

Ahmed Yesevi kimdir?

Ahmed Yesevi kimdir?

Yesevi, ilk hocasından öğrenmiş olduğu 'ehl-i beyt' sevgisi ile bu doğrultudaki tasavvuf anlayışı üzerine ilerlemeyi tercih etti. Kurulmuş olan ilk büyük “Türk tarikatı”na sahip olmuş oldu. Bu ocak zamanla İran, Azerbaycan ve Balkan gibi topraklarda da yayılmaya başladı. 13. yüzyılda Anadolu’da görülmeye başlanan başta Bektaşîlik olmak üzere Babaîlik ve Haydarîlik, Yesevîlik Ocağı / Tarikatı'ndan çıkmıştır.

HACE AHMED YESEVİ'NİN YAŞAM BİÇİMİ

- İnsanları hem dini hem de ahlâkî yönden yetiştirmeyi amaçlamaktaydı.

- Sahip olduğu tasavvufî düşüncelerini şiirle anlatmaya çalışmıştır.

- Ahmed Yesevi vaktini üçe ayırırdı. Büyük bölümünde ibadet ve zikirle uğraşırdı.

- İkinci kısımda öğrencileri ile ilgilenir ve o'nlara Zâhirî ve Bâtınî ilimlerini öğretirdi.

- Üçüncü bölümünde tahta kaşık ve kepçe yapıp bunların satışını yapardı.

Ahmed Yesevi

Ahmed Yesevi

HOCA AHMED YESEVİ'NİN ESERLERİ

- Dîvân-ı Hikmet

- Fakr-name

- Risâle der Âdâb-ı Tarîkat

- Risâle der Makâmât-ı Erba'in

Necmettin Nursaçan Hoca'dan sahura özel muhteşem dua!

İLİŞKİLİ HABER

Necmettin Nursaçan Hoca'dan sahura özel muhteşem dua!
Sadakatsiz dizisinde koronavirüs şoku! İki oyuncunun daha testi pozitif çıktı

İLİŞKİLİ HABER

Sadakatsiz dizisinde koronavirüs şoku! İki oyuncunun daha testi pozitif çıktı

BİR YORUM YAPIN 0