Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'dan oğluna ders niteliğinde öğütler

Yüce Allah'ın kendisine hikmetler bahşettiği salih zatlardan biri olan Hz. Lokman, sözleri ve bırakmış olduğu öğütlerle tanınır ve Lokmanü'l-Hakim olarak da bilinir. Hz. Lokman'ın oğluna bırakmış olduğu ders niteliğinde öğütler de bulunuyordu. Peki Hz. Lokman kimdir ve oğluna bırakmış olduğu öğütler nelerdir? Haberimizde derledik.

Hz. Lokman veyahut bilinen diğer adıyla Lokman Hekim, Kur'an-ı Kerim'de ve aynı zamanda halk efsaneleri içerisinde bahsedilen ve hikmet sahibi olduğuna inanılan bir kişidir. O'nun hekim adını taşıması, tıp bilimi alanında 'hekimliğin atası' olarak bilinmesidir. Lokman Hekim henüz İslam dininden önce Araplar arasında bilgeliği, ata sözleri ve ömrünün uzunluğu ile ön plana çıkmıştır. Çok yönlü bir karaktere sahiptir.

Hace Ahmet Yesevi kimdir? Hace Ahmet Yesevi hayatı ve eserleriİLİŞKİLİ HABERHace Ahmet Yesevi kimdir? Hace Ahmet Yesevi hayatı ve eserleri

  • Kur'an-ı Kerim'in 31. Suresi olan Lokman Suresi'nde, Lokman'ın oğluna öğütlerini içeren ayetler yer almaktadır.
     
  • Lokman Suresi'nde yer alan ayetlerde; anne ve babaya saygı, iyilik için çaba gösterme, sabır, sorumluluk, dini ve ahlaki görevler, tevazu ve şirk inancının yasaklanması yer almaktadır.
     
  • Kur'an-ı Kerim'den kendisinden övgüyle bahsedilmektedir.

     

Hz. Lokman ile ilgili yer alan rivayetlere göre, Hz. Lokman, birçok peygamberin hizmetinde bulunmuştu. Hz. Eyüp'ün soyundan geldiği rivayet edilir. O'nun en az 560 yıl yaşadığı ve bu sebeple uzun ömürlü unvanına da sahip olduğu belirtilmektedir.

HZ. LOKMAN'IN OĞLUNA BIRAKTIĞI ÖĞÜTLER

Hz. Lokman'ın oğluna bırakmış olduğu öğütler, günümüzden bu zamana kadar taşınmıştır. O sözlerden bazıları şöyledir:

 - Ey oğlum! Alimlere karşı öğünmek, akılsızlarla inatlaşmak ve meclis toplantılarında gösteriş yapmak için ilim öğrenme! İhtiyacım yok diyerek de ilimi terk etme.

- Ey oğlum! Dünya derin deniz gibidir. Çok insanlar, o'nda boğulmuştur. Geminin takva, yükün iman, halin tevekkül olsun. Umulur ki kurtulursun.

 - Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse Allah (C.C), onu ortaya çıkarır. Muhakkak ki, Allah (C.C), en gizli işleri bütün inceliği ile bilir. O her şeyden hakkı ile haberdardır.

- Ey oğlum! Seçilmiş kullara teslim ol, kötülerle dost olma.

- Ey oğul! Geçmişte seninle düşmanlığı olmuş kimseye güvenme.

- Ey oğul! Sadakayı çok ver. Mal sevgisini gönlünden çıkar.

Tesbihte en kolay neler çekilir? Namaz sonrası kısa tesbihatlar

İLİŞKİLİ HABER

Tesbihte en kolay neler çekilir? Namaz sonrası kısa tesbihatlar

BİR YORUM YAPIN 0