Selimiye Camii nerede? Selimiye Camii hangi ilçede? Selimiye Camii'nin önemi

Edirne'nin merkezinde yer alan ve hakkında birçok rivayet bulunan Selimiye Camii, Ramazan ayında en çok ziyaretçi kabul eden camiiler arasındadır. Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii'nin önemini ve kolay ulaşım sağlama yollarını haberimizde derledik.

Edirne'de bulunan ve Osmanlı Padişahı 2. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Selimiye Camii, Sinan'ın 90 yaşında mimarlığını yaptığı ve ustalık eseri olarak gördüğü ve aynı zamanda Osmanlı mimarisinin en büyük yapıtlarından biridir. Açılışı 2. Selim'in vefatından sonra gerçekleşen Selimiye Camii, şehrin merkezinde bulunmaktadır. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilen camii hakkında bilinmesi gereken birçok detay bulunuyor. Bunlardan ilki; Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yazan bilgilerdir. Eserde yer alan bilgiye göre padişah rüyasında İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (SAV.) 'i görmüş ve o'nun kendisinden Kıbrıs'ın Fethi anısı için bir cami yaptırmasını istemiştir. Fakat bahsi geçen iddia, fetihten 3 yıl kadar öncesine dayandığı için bu iddia da doğru kabul edilmez. Camii'nin inşa edilmesiyle ilgili olarak bilinen en doğruya yakın gerekçe ise şu şekildedir:

Ayasofya CamiiİLİŞKİLİ HABERAyasofya Camii'sine nasıl gidilir? Ayasofya Camii hangi ilçede yer alıyor

  • Camiinin inşa edildiği dönemlerde İstanbul'da inşa edilecek yeni ve büyük bir camiiye ihtiyaç duyulmamaktaydı.
     
  • Osmanlı'da o dönemde Edirne, Rumeli Bölgesi'nin merkezi konumundaydı.
     
  • Şehzadelik döneminden bu yana 2. Selim'in Edirne'ye ayrı ve özel bir sevgi beslediği belirtilmektedir.

Selimiye Camii ile ilgili olarak dikkat çeken bir diğer detay ise ters lale motifidir. Camiinin müezzin mahfili ile mermer ayaklarından birinin alt kısmında duran bu motif hakkında da bir rivayet bulunmaktadır. Bu rivayete göre;

Selimiye Camii özellikleri

Selimiye Camii özellikleri

Caminin inşa edileceği arsanın tam üzerinde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Arsanın sahibi de en başta satış gerçekleştirmek istememekteydi. O'nu ikna eden ise Mimar Sinan'ın talebini yerine getirmesi olur.

Arsa sahibi Mimar Sinan'dan camide bir lale motifinin bulunmasını talep eder. Mimar Sinan talebi kabul eder. Lale, arsanın eskiden bir lale tarlasının olduğunu ters olması ise arsa sahibinin ters birisi olmasını simgeler.

SELİMİYE CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR?

Selimiye Camii nerede?

Selimiye Camii nerede?

Edirne merkezde yer alan camiiye ulaşım şu şekilde sağlanmaktadır:

- Edirne merkezde yer alan Mimar Sinan Caddesi'ne gittiğinizde camiiye de ulaşmış olursunuz.

- Eğer şehir dışından geliyorsanız toplu taşıma ile ulaşım sağlamanız oldukça kolaydır. 

Adres: Mimar Sinan Caddesi / Selimiye Camii Meydan / Edirne

Düdüklü tencereler nasıl seçilir? En iyi düdüklü tencere modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Düdüklü tencereler nasıl seçilir? En iyi düdüklü tencere modelleri

BİR YORUM YAPIN 0