Mitra ne demek ve Mitra isminin anlamı nedir? Mitra ismi Kuran'da geçer mi?

Kırmızı Oda'ya yeni dahil olan Mitra karakteri ile bu ismin ne anlama geldiği merak konusu oldu. İzleyiciler İranlı bir baba ve Türk bir anneden doğan kızın isminin anlamını araştırmaya başladı. Peki, Mitra ne demek? Mitra ismi (kelimesi) ne anlama geliyor?

Gülseren Budayıcıoğlu'nun eserinden uyarlanan Kırmızı Oda dizişinin son bölümünde yeni bir hikaye başladı. Oyuncu Melisa Aslı Pamuk Mitra karakteri ile kliniği ziyaret etti. Bu andan itibaren Mitra ismine dair detaylar ve Mitra’nın hikayesi merak konusu oldu. TDK'da yer almayan Mitra ismi, farklı dillerde farklı anlamları barındırıyor. İran'ın önde gelen ailelerinden birine mensup babası ile Türk annesinin yollarının kesişmesiyle başlayan sırlarla dolu Mikra'nın hayat hikayesi ise ekran başındakilerin dikkatini çekti.

MİTRA İSMİNİN ANLAMI NEDİR, NE DEMEK TDK?

Mitra,Farsça ve Hintçe anlamları olan kelime olarak kaynaklarda yer alıyor. Türkiye'de ender rastlanan isimlerden olan Mitra, efsane, arkadaş ve prenses gibi anlamlara geliyor. Bebek sahibi olmayı bekleyen çiftlerin dikkatini çeken Mitra Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık olarak biliniyor.

Mitra, (Hinduizm) dürüstlük ve arkadaşlık tanrısı, Antik Roma’da eski bir din. Türk Dil Kurumu'nda (TDK) yer almayan Mitra, efsane, arkadaş ve prenses. Farklı dillerde farklı anlamlar taşıyor. Ancak bu bilgi ile ilgili kesin bir doğruluk payı yer almıyor. Mitra Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık. Sözleşmelere uyulmasını denetlemenin yanında her şeyi gören; gerçeğin, sığırların, hasadın ve suyun koruyucusu olduğuna inanılır. Mithra Zent dilinde bir sözcüktür. M.Ö. 4. yüzyılda Roma Cumhuriyeti'nde yaygınlaşan Mitraizm, kaynağını Fars ya da Zerdüşt kaynaklarındaki Mitra'dan alır.

Mitra'nın mi-it-ra- olarak bilinen ilk kaydı Van Gölü'nün güneyindeki Hurri kırallığı Mitannilerle Hititler arasında M.Ö. 1400 tarihli barış antlaşmasında, dört diğer Hint-Ârî geleneğinden tanrıyla birlikte şahit ve koruyucu olarak belirtilişidir. Daha sonra Vedaların en eski bölümlerinde gözükürken son hâlini Avesta'da alır. Güneş ve güneş ışığıyla tasviri dışında dostluk, doğruluk, arkadaşlık gibi kavramlarla da ilişkilendirilmiştir. Sanskritçede dost ve arkadaş olarak geçerken Avesta'ya sözleşme, anlaşma olarak geçer.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Aysem 2 yıl önce

Bordo renk yokmu cok güzel mürdüm ne zaman gelecek lütfen cevap bir aya kadar mürdüm gelirmi

Hüseyin 2 yıl önce

Stoklarınızda olmayan bir ürünü varmış gibi uygun bir fiyattan gösterip insanları yanıltmayın lütfen

Toplam 1 beğeni