Pertevniyal Valide Sultan Cami nerede ve nasıl gidilir? Pertevniyal Valide Sultan Cami mimarisi

İstanbul'da tarihi yapısı ve önemiyle hayranlık uyandıran birçok camii bulunuyor. Bu camiiler arasında Pertevniyal Valide Sultan Camii ve Türbesi de bulunuyor. Pertevniyal Valide Sultan Cami nerede ve nasıl gidilir? Pertevniyal Valide Sultan Camii'nin mimarisi nasıldır? Camii hakkında tüm detaylar haberimizde.

İstanbul Aksaray meydanında bulunan Pertevniyal Valide Sultan Camii ve Türbesi, günümüzde Neoklasik Mimari'nin özellikleri taşıması yönüyle dikkat çeken bir yapıdır. Camiinin dış cephesinde ise kabartma tekniği bulunur. Osmanlı mimarisinden günümüze taşınan nadide eserlerden olan Pertevniyal Valide Sultan Camii,  2. Mahmut'un hanımı aynı zamanda da Sultan Abdülaziz'in annesinin adını taşımaktadır. Sultan olarak inzivaya çekilmiş olan Pertevniyal Sultan, bu dönemlerde kıymetli eserler yaptırır. Bunlardan birisi İstanbul'da bulunan Valide Sultan Camii diğeri ise Konya'da bulunan Aziziye Camii'dir.

  • Osmanlı Dönemi'nden günümüze taşınan sayısız sultan camiisi bulunuyor.
     
  • Padişah eşleri, hayır ve vakıf işleri amacıyla camii yaptırmışlardır.
     

Lohusa Hatun Türbesi nerede ve nasıl gidilir? Lohusa Hatun Türbesi hikayesiİLİŞKİLİ HABERLohusa Hatun Türbesi nerede ve nasıl gidilir? Lohusa Hatun Türbesi hikayesi

PERTEVNİYAL SULTAN CAMİİ MİMARİ YAPISI

Türbenin inşa ediliş yılı 1871'dir.  Burada Pertevniyal Valide Sultan'ın naaşı ile Sultan 2. Mahmud'un sandukası bulunmaktadır. Camii de 1869- 1871 yılları arasında yapılmıştır. Camiinin planlarını Sarkis Balyan çizmiş, hazırlanmasında Hagop Balyan'ın da katkıları olmuştur. Yapının mimarı ise Montani'dir.

Devletin ileri gelenleri, din bilginleri ve hocaların katılımıyla düzenlenmiş geniş bir katılımla ilk temeli atılan camii ve türbe için Pertevniyal Sultan, meydanı görebilen bir ev içerisinde bulundu ve töreni izledi.

1956-59 yılları arasında Aksaray Meydanı düzenlenmesinde bazı kısımları taşınmıştır. Camiinin kapısı bu zamana kadar görülmüş tüm Osmanlı camiilerinden daha farklı bir yapıdadır. Neoklasik mimarinin izleri, camii içerisinde ve dışındaki tüm yapı ve detaylarda görülmektedir.

PERTEVNİYAL SULTAN CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR?

Camiinin açık adresi şu şekildedir:

İskenderpaşa, Atatürk Bulvarı / No:3 / 34080 / Fatih

Camiiye Fatih otobüsleriyle rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Masumlar Apartmanı mobilya sponsorları! Masumlar Apartmanı dekorasyon

İLİŞKİLİ HABER

Masumlar Apartmanı mobilya sponsorları! Masumlar Apartmanı dekorasyon

BİR YORUM YAPIN 3

Adem ÖZTÜRK 2 yıl önce

ALLAH Rasulü s.a.v. Efendimiz; mescitlerinizi sade ve temiz tutunuz buyuruyor. gösterişten ve israftan kaçınılmasını emrediyor. camiyi yaptıran anam da olsa babamda olsa maksadını aşıyorsa israftır. israfın da her türlüsü haramdır. halkı, yoksulluk içinde yaşayan yöneticisi lüksiyat içerisinde yaşıyorsa nefsini sorguya çekmesi gerekir...

Husrev Pasa 2 yıl önce

Camiyi Pertevniyal yaptirmis.Kim yapmis? Sarkis Balyan yapmis. Zaten o yuzden Osmanli coktu

Levent Canpolat 2 yıl önce

Pertevniyal Camii ile birlkte Karaköy Nusretiye Camiinin de çok farklı bir mimarileri vardır.İbadetimden sonra bahçelerinde oturup bu eşsiz yapıları seyrederdim Istanbul'a geldiğimde