Kurban Bayramında nereye gidilir? Kapadokya'da gezilecek yerler nerelerdir?

Kurban Bayramının gelişiyle bayram tatilini fırsata çevirmek isterseniz Türkiye'nin eşsiz güzelliklerinden biri olan Kapadokya'da muhteşem bir tatile kucak açabilirsiniz. Tarihi açıdan zengin bir bölgeyi gözler önüne seren Kapadokya'da mutlaka gitmeniz gereken yerleri sizler için araştırdık. Peki Kurban Bayramı tatilinde nereye gidilir? Kapadokya'da gezilecek yerler nerelerdir? İşte detaylar…

Eski çağlarda Persler tarafından "Güzel Atlar Ülkesi" olarak isimlendirilen Kapadokya, dünyada bir eşi daha olmayan eşsiz bir güzelliği gözler önüne seriyor. Dört mevsim boyunca binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Kapadokya, kimi zaman balayı tatilleri için kaçırılmaz bir fırsat sunarken kimi zaman da kısa süreli tatillerde ilk tercih haline geliyor. Tarih kokan coğrafyası ve zengin kültürüyle ön plana çıkan bu yer, Kurban Bayramı tatilinde hoş vakit geçirmek isteyenler için muhteşem bir seçenek olacaktır. Antik yeraltı şehirleri, Göreme'deki kaya kiliseleri, muazzam peri bacaları, benzersiz vadileri ve birbirinden eğlenceli aktiviteleri ile cazibe merkezi haline gelen Kapadokya hakkında merak edilen tüm detayları sizler için ayrıntılı bir şekilde araştırdık. Gelin, göz alıcı manzaralarıyla zaman ve mekan duygusundan soyutlanabileceğiniz Kapadokya'yı daha yakından tanıyalım.

Kurban Bayramında nereye gidilir? Kurban Bayramında gezilecek yerler İLİŞKİLİ HABERKurban Bayramında nereye gidilir? Kurban Bayramında gezilecek yerler

KAPADOKYA NEREDE?

İç Anadolu Bölgesi'nin tam göbeğinde yer alan Kapadokya, Nevşehir'de bulunmaktadır. Ancak Kırşehir, Aksaray, Niğde ve Kayseri'ye kadar uzanan bu yer, zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Kaliteli zaman geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan olan Kapadokya'nın tarihi MÖ 2 bin yılının başlarına kadar uzanıyor. Hitit İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu, Kapadokya Krallığı, Selçuklar ve Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini taşıyan Kapadokya, mağara kiliseleri, kayalara oyulmuş evleri, peri bacaları ve yeraltı şehirleri ile hayallerinizin ötesinde bir gezi fırsatını sizlere sunacak.

Kapadokya

Kapadokya

KAPADOKYA'DA NERELERE GİDİLİR? KAPADOKYA'DA GEZİLECEK YERLER

60 yıl önce volkanik dağların püskürttüğü lavlar sonucu oluşan yumuşak tabakaların yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan Kapadokya, dünyada eşi benzeri olmayan doğal güzellikte bir coğrafyayı görme fırsatı tanıyor. İşte Kapadokya'da mutlaka deneyimlemeniz gereken şeyler şu şekilde:

  • Peri Bacaları
  • Balon Turu
  • Güvercinlik Vadisi
  • Avanos
  • Paşabağ Rahipler Vadisi
  • Göreme Açıkhava Müzesi
  • Yeraltı Şehirleri
  • Ihlara Vadisi

PERİ BACALARI

Kapadokya denildiğinde akla ilk gelen yer vadiler ve peri bacaları oluyor. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Peri Bacaları, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgârın tüflerden meydana gelen yapıyı aşındırması sonucunda ortaya çıkmıştır. Aslında Nevşehir'in birçok bölümünde peri bacaları vardır. Ancak büyük bir kısmı Nevşehir'e 7 kilometre mesafedeki Kapadokya'da yer almaktadır. Peribacalarının heybetli görüntüsü görenleri hayran bırakacak nitelikte.

Peri Bacaları

Peri Bacaları

BALON TURU

Kapadokya'ya geldiğinizde tüm bu doğal güzellikleri kuş bakışıyla izlemeden dönmek olmaz. Sıcak hava balonlarıyla yapacağınız 2 saatlik tur ile Kapadokya'nın ayaklarınızın altına serildiğini hissedeceksiniz.

Balon Turları

Balon Turları

Sabahın ilk ışıkları kendini gösterirken, havada süzülen rengarenk balonları izlemek içinizi ısıtacak. Güne keyifli bir başlangıcın sırrı olan bu görüntü, görsel bir şov nitelinde. 

Kapadokya Balon Turu

Kapadokya Balon Turu

GÜVERCİNLİK VADİSİ

Güvercinlik Vadisi, Uçhisar'dan başlayarak Göreme'ye kadar uzanan 4 kilometrelik bir alandır. İsmini kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından alan bölgede 9. yüzyıla kadar güvercinler önemli bir yer ediniyordu. Çünkü halk, bu yuvalarda güvercinleri besliyor ve gübrelerini üzüm bağlarında, yumurtalarını kilise frekslerin alçılarında kullanıyordu.

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi

Şu anda bu minik oyuklar turistik gezilerde fazlasıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca vadide 15 metre yüksekten akan bir şelale bulunmaktadır. Doğa'nın içinde tarihsel bir yolculuk yapmak isterseniz; mutlaka burayı gidilecekler listenize ekleyin.

Güvercinlik Vadisinden kareler

Güvercinlik Vadisinden kareler

AVANOS

Kızılırmak Nehri kıyısında yer alan Avanos, Nevşehir'e 18 km uzaklıktadır. Avanos, tarihte birçok farklı isimle anılmıştır. Örneğin; Hititler dönemine Zu-winasa, Antik Yunan'da ise Venessa olarak isimlendirilmektedir. Çanak çömlek yapımcılığı ile ünlü olan ilçede çanakçılığın tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Avanos'a yolunuz düşerse mutlaka çanak atölyelerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Avanos

Avanos

PAŞABAĞ RAHİPLER VADİSİ

Paşabağ Rahipler Vadisi, geçmişte rahipler ve keşişlerin inziva yeri olarak kullanılıyordu. Vadi içerisinde kayalara oyulmuş yerleşim yerleri ve tünel, değirmen gibi alanlar bulunmaktadır. Bu vadi, Avanos ve Göreme arasında yer almaktadır. Paşabağ Rahipler Vadisi, peri bacalarının en güzel ve en iyi şekilde göründüğü yerdir. Üç şapkalı peri bacası, vadinin en ünlü peri bacasıdır. Yüzlerce peri bacası arasında yapacağınız ufak bir gezinti Kapadokya'yı yakından görmenize yardımcı olacaktır.

Paşabağ Rahipler Vadisi

Paşabağ Rahipler Vadisi

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ

Kapadokya'nın göz bebeği olan Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. 4 ve 13. Yüzyıllar arasında din adamlarının eğitildiği ve yaşadığı bir yer olan Göreme Açık Hava Müzesi, dini değerler açısından çok özel bir alandır.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi

Müze; kayalara oyulmuş birçok klişe, şapel ve yaşam alanları ile tarihin izlerini taşımaktadır. Burada mutlaka görmeniz gereken yerler ise şöyle: Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Azize Katerina Şapeli, Azize Barbara Şapeli, Yılanlı Kilise, Tokalı Kilise, Karanlık Kilise ve Çarıklı Kilisedir.

Göreme Açık Hava Müzesinden kareler

Göreme Açık Hava Müzesinden kareler

YERALTI ŞEHİRLERİ

Kapadokya’nın her bir karışı görülmeye değer niteliktedir. Farklı yapısıyla yeryüzünde göreceğiniz güzelliklerin yanı sıra; daha fazlasını yerin altında da barındırmaktadır. Yeraltı şehirleri, geçmişte yaşayan insanların baskı ve istiladan korunmak için oluşturduğu bir yaşam alanıdır. Kapadokya'da yaklaşık 200 tane yeraltı şehri bulunmaktadır. Kaymaklı Derinkuyu ve Mazı Yeraltı Şehirleri en ünlü olanlarıdır.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

IHLARA VADİSİ

Ihlara Vadisi, Kapadokya'nın en dikkat çeken ve en göz kamaştıran yerlerinden biridir. Ihlara Vadisini diğer kanyonlardan ayıran en önemli özellik ise geçmişte insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonudur. Melendiz Nehri, buradaki yaşamın en önemli parçasını meydana getirmektedir. Doğal yollarla oluşmuş ve insan eliyle kayalara oyulmuş yüzlerce kilise, manastır ve kaya oyma mekan vadinin, kültürel bir merkez noktası olmasını sağlamıştır.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Bunların yanı sıra; Hacı Bektaş Veli Külliyesi, Aşıklar Vadisi, Devrent Vadisi, Gomeda Vadisi, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Temenni Tepesi Kapadokya'da gezip görmeniz gereken yerlerden birkaçıdır. Kültür, tarih ve doğayla harmanlanan gezinizi tamamladıktan sonra; Kapadokya’nın göz alıcı manzarasına karşı Türk kahvenizi yudumlayarak günün yorgunluğunu atabilirsiniz. 

Kapadokya manzara

Kapadokya manzara

Kapadokya'nın muhteşem atmosferini solumak isterseniz; şimdiden valizinizi hazırlayın, konaklayacağınız oteli seçin ve harika bir bayram tatiline merhaba deyin!

Kabir ziyareti duası nedir? Mezarlıkta hangi dualar okunur?

İLİŞKİLİ HABER

Kabir ziyareti duası nedir? Mezarlıkta hangi dualar okunur?
Kurban Bayramı hazırlıkları nasıl yapılır? Kurban Bayramı'na özel mutfak ürünleri

İLİŞKİLİ HABER

Kurban Bayramı hazırlıkları nasıl yapılır? Kurban Bayramı'na özel mutfak ürünleri
Kurban Bayramı'na özel tesettür kombin önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Kurban Bayramı'na özel tesettür kombin önerileri
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0