İshak Paşa Sarayı nerede? İshak Paşa Sarayı tarihi ve özellikleri nelerdir?

Türkiye'nin en eski ve en ünlü yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı, çağın ötesindeki mimarisi ve etkileyici atmosferiyle her dönem yerli yabancı turistlerin odak noktası haline geliyor. Peki İshak Paşa Sarayı nerede? İshak Paşa Sarayının tarihi ve özellikleri nelerdir? İşte tüm merak ettiğiniz soruları sizler için yanıtladık...

Yüzyıllardır pek çok medeniyetin ayak izlerini taşıyan ülkemizin her bir köşesinde tarihin saklı izleri adeta bir elmas gibi parlıyor. Doğusundan batısına zengin bir kültürü gözler önüne seren bu coğrafyada muhteşem bir serüvene katılabilirsiniz. Özellikle etkileyici mimarisiyle birçok tarihe yapıya kucak açan Türkiye'de mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında İshak Paşa Sarayı yer alıyor. İhtişamlı atmosferi ve göz kamaştıran el işçiliğiyle görenleri kendine hayran bırakan İshak Paşa Sarayı, ziyaretçilerini zamanın çok ötesinde bir mimariyle tanıştırıyor. Bir kartal yuvasını anımsatan bu yapının gizli kalan her detayını gelin birlikte adım adım keşfedelim.

TürkiyeİLİŞKİLİ HABERTürkiye'de mutlaka görülmesi gereken antik kentler nedir? En ünlü antik kentler

İSHAK PAŞA SARAYI NEREDE?

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en dikkat çeken eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yer almaktadır. Doğubeyazıt'ın "Yukarıtavla" mahallesinde konumlandırılan saray, Ağrı Dağı'nın yakınında yer almaktadır. Doğubeyazıt'ın 5 kilometre doğusunda yer alan saray, heybetli görünümüyle dikkat çekmektedir.

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı

İSHAK PAŞA SARAYININ ÖZELLİKLERİ NEDİR? İSHAK PAŞA SARAYININ TARİHİ

Osmanlı mimarisinin Anadolu'da günümüze kadar gelebilen tek saray yapısı olan İshak Paşa Sarayının inşasına 1685 yılında başlanmıştır. Yapımı 99 yıl süren sarayın inşası 1784 yılında tamamlanmıştır.

İshak Paşa Sarayından kareler

İshak Paşa Sarayından kareler

Mehmet Paşa tarafından tasarlanan İshak Paşa Sarayı, yalnızca Ağrı'nın değil Türkiye'nin en güzel tarihi yapılarından biridir.

İshak Paşa Sarayı özellikleri

İshak Paşa Sarayı özellikleri

GÖZ KAMAŞTIRAN BİR MİMARİ 

Geleneksel Türk mimari karakterini yansıtan saray, Selçuklu mimarisinin izlerini de yansıtmaktadır. Büyük Selçuklu Devleti'nin süsleme sanatının hakim olduğu saray, Osmanlı mimarisinin Anadolu'daki en güzel eserlerinden biridir.

İshak Paşa Sarayı mimarisi

İshak Paşa Sarayı mimarisi

El emeği motifler ve giriş formlarındaki taç kapılarla saray, tam bir şaheserdir. Ağrı'nın gözbebeği olan İshak Paşa Sarayı'nda Avrupa Sanatının Barok Üslubuna da rastlamanız mümkündür. 

İshak Paşa Sarayından kareler

İshak Paşa Sarayından kareler

Sarayın içerisinde tek kubbeli bir cami de yer almaktadır.

İshak Paşa Sarayı içerisinde yer alan cami

İshak Paşa Sarayı içerisinde yer alan cami

Bitkisel zengin motifler ile süslenen cami ve iki farklı renkle örülmüş minaresinin yanı sıra; İshak Paşa Sarayı'nın içerisinde türbe, sur, divan ve harem salonları da bulunmaktadır. 

İshak Paşa Sarayında yer alan motifler

İshak Paşa Sarayında yer alan motifler

İshak Paşa Sarayı, kartal yuvasını anımsatan görüntüsü ve 116 odasıyla Anadolu'nun incisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

İshak Paşa Sarayından kareler

İshak Paşa Sarayından kareler

Her mevsim ayrı bir güzelliği ziyaretçilerine sunan İshak Paşa Sarayı, yabancı turistlerin de gezi rotasında sıklıkla yer almaktadır. Şu sıralar yaz mevsiminde olsak da sizin bu sarayın kış aylarında nasıl bir güzelliğe büründüğünü de görmenizi tavsiye ederiz.

İshak Paşa Sarayında kış mevsimi

İshak Paşa Sarayında kış mevsimi

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0