Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken antik kentler nedir? En ünlü antik kentler

Buram buram tarih kokan coğrafyasıyla geçmişten günümüze adeta gizli bir cevher olan ülkemizde en dikkat çeken yerlerin başında antik kentler geliyor. Yüzyıllar öncesinde yaşamış insanların hayatlarına misafir olma imkanı tanıyan bu antik kentler mutlaka herkesin görmesi gereken eşsiz yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Türkiye'deki antik kentler nerede? Türkiye'deki antik kentlerin adı nedir? İşte detaylar...

Yüzyıllardır pek çok medeniyetin yuvası konumunda olan Türkiye, göz kamaştıran tarihi ve zengin kültürüyle adeta bir hazine niteliğinde. Her köşesinde tarihin tozlu sayfalarından izlere rastlayabileceğiniz bu eşsiz topraklarda kendinizi bir açık hava müzesinde gibi hissetmeniz mümkün. Özellikle bazı yerler var ki görkemli yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakacak bir kültürel birikimi gözler önüne seriyor. Eğer deniz, kum ve güneş üçlüsü yerine daha farklı bir tatil yapmak istiyorsanız Türkiye'de yer alan Antik Kentlere doğru rotanızı çevirebilirsiniz. Gelin, Türkiye'nin paha biçilemez antik kentlerini adım adım keşfedelim.

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'da gezilecek en güzel müzeler hangileridir?

  • EFES ANTİK KENTİ

İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, etkileyici atmosferiyle antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. M.Ö. 6000 yıllarından Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar köklü bir tarihle ön plana çıkan bu antik kent, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağına da ev sahipliği yapmaktadır. 

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Erken Hristiyanlık Dönemi'ne şahitlik eden benzersiz eserleri ve Beylikler Dönemi'nde inşa edilen İslam yapılarıyla adeta bir dinlerin buluşma noktası haline gelen Efes'e adım attığınız andan itibaren resmen görsel bir şölene merhaba diyeceksiniz. 

Efes Antik Kentinden kareler

Efes Antik Kentinden kareler

  • DARA ANTİK KENTİ 

'Doğu'nun Efes'i olarak anılan Dara Antik Kenti, Mardin'in 30 kilometre güneydoğusunda yer alan Oğuz Köyünde bulunmaktadır. 507 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasaniler'e karşı korumak için inşa edilen bu antik kent, İpek Yolu üzerinde konumlandırıldığı için geçmiş dönemlerde ticari açıdan kilit bir rol üstlenmiştir. 

Dara Antik Kenti

Dara Antik Kenti

Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana hakimiyet kuran Dara Antik Kentinin içerisindeki kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları hala daha ziyaretçiler tarafından rahatlıkla görülebilmektedir. 

Dara Antik Kentinden kareler

Dara Antik Kentinden kareler

  • ZEUGMA ANTİK KENTİ

MÖ 300 civarında Büyük İskender'in generallerinden Selevkos I. Nikator tarafından kurulan Zeugma Antik Kenti, Gaziantep'te yer alan Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda tepeler üzerine kuruludur. MÖ 31'den itibaren Roma'ya bağlanan antik kent, "geçit-köprü" anlamını taşıyan Zeugma ismini taşımaktadır. 

Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti

Roma dönemini yansıtan çok sayıda mozaikle tam anlamıyla bir "mozaik kenti" olan Zeugma, özellikle Çingene Kızı mozaiği ile dünya çapında büyük bir ün kazanmıştır. 

Çingene Kızı mozaiği

Çingene Kızı mozaiği

  • TRUVA ANTİK KENTİ 

Tarih boyunca büyük savaşlar görmüş ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Çanakkale'yi özel kılan şeylerden biri de Troya Antik Kenti. Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da bilinen bu eşsiz kent UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunmaktadır. 1870'lerde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından yapılan kazılarla keşfedilen antik kent, mutlaka görülmesi gereken zengin bir mirasa kucak açıyor.

Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti

  • ALACAHÖYÜK

Çorum'un Alaca ilçesindeki Alacahöyük Beldesi'nde yer alan Alacahöyük, Hititler'in önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak tarihe ışık tutuyor. 4 farklı uygarlık katmanının izlerini taşıyan bu eşsiz yer Anadolu'nun en değerli hazinelerinden biri olarak görülmektedir. 4 katmanlı şehir olarak da adlandırılan Alacahöyük Antik Kenti'nde en eski katman 4. şehir katıdır. Geç Kalkolitik Çağ'a dayanan bu yer, kurulan ilk uygarlığa ait detayları kapsıyor.  

Alacahöyük

Alacahöyük

İlk olarak 1835 yılında W. G. Hemilton tarafından keşfedilen Alacahöyük, farklı zamanlarda farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığı için oldukça özel bir yerdir. 

Alacahöyükten kareler

Alacahöyükten kareler

  • ASSOS ANTİK KENTİ

Çanakkale'nin Behramkale Köyü'nde yer alan Assos Antik Kenti, M.Ö. 6'ıncı yüzyıla kadar uzanan köklü tarihiyle dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak görülmektedir. Sönmüş bir volkanik tepe üzerinde yer alan antik kent, andezit kayalıkları arasına, denizden 236 metre yüksekliğe kurulmuştur. 

Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti

Antik kenti özel kılan şeylerden biri de elbette en yüksek noktada bulunan Athena Tapınağı'dır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri haline gelen bu eşsiz yer Anadolu'da yapılan ilk ve tek dor düzenindeki tapınaktır. 

Assos Antik Kentinden kareler

Assos Antik Kentinden kareler

Çocuklarda diyabet artış mı gösteriyor? Çocuklarda diyabet sebebi ve belirtileri neler?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda diyabet artış mı gösteriyor? Çocuklarda diyabet sebebi ve belirtileri neler?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0