Malatya nerede? Malatya'da gezilecek yerler nerelerdir?

Doğu Anadolu'nun nadide güzelliği Malatya, kültürel zenginliği ve tarihsel ögeleriyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasına adını yazdırıyor. Eğer sizde muhteşem bir seyahat rotası çizmek isterseniz Malatya'nın el değmemiş güzelliklerine şans verebilirsiniz. Peki Malatya nerede? Malatya'da nereye gidilir? Malatya'da gezilecek yerler nerelerdir? İşte merak edilen her ayrıntıyı sizler için açıkladık...

Ülkemizin dört bir köşesi karış karış gezilmesi gereken zenginliklere ev sahipliği yapıyor. Yıllardır birçok uygarlığın ayak izlerine şahitlik eden bu muhteşem coğrafyada Doğu Anadolu Bölgesi'nin gizli cevheri Malatya, seyahat severlerin favorileri  Tarihsel açıdan benzersiz bir birikimi içerisinde barındıran Malatya, geçmişte en önemli ticaret yollarından Kral Yolu ve İpek Yolu'nun geçtiği durak noktası olarak bilinmektedir. Tarihsel dokularıyla etkileyici bir mirası gözler önüne seren Malatya'nın doğal güzellikleri de ziyaretçilerine kucak açmaktadır. Yemyeşil doğası ve köklü tarihiyle yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline gelen Malatya'yı gelin birlikte keşfedelim.

TOHMA KANYONU

Malatya'nın en etkileyici yerlerinden biri olan Tohma Kanyonu, her iki tarafında bulunan dik kayalıklar ve sarp bir vadi ile doğanın ihtişamını gözler önüne sermektedir. Malatya'nın Darende ilçesinde yer alan Tohma Kanyonu, bölgenin fiziksel yapısını vurgulamaktadır.

Spor tutkunları için vazgeçilmez bir durak noktası olan Tohma Kanyonunda rafting ve tırmanış yapmak isteyenler içinde harika bir seçenek sunulmaktadır. Her mevsim ziyaretçilerini benzersiz bir görünüme davet eden Tohma Kanyonunda doğa yürüyüşü yaparak huzurlu anlar geçirebilirsiniz. Yer yer dikleşen yollar sizi yorsa da bu yolculuğa değeceğine emin olabilirsiniz!

GÜNPINAR ŞELALAESİ

Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerinde yer alan Günpınar Şelalesi, üç kat halinde yaklaşık 50 metre yükseklikten düşmektedir. Çevresinde yer alan yemyeşil doğa ve berrak suyun akışıyla görsel bir şölen oluşturan Günpınar Şelalesi, doğal yürüyüş parkuruyla ziyaretçilerine harika fırsatlar sunmaktadır.

Eğer buraya gelmeyi düşünürseniz; şelalenin çevresinde yer alan restoranlarda keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.

BATTALGAZİ ULU CAMİİ

Eski Malatya olarak da adlandırılan Battalgazi ilçesinde yer alan Battalgazi Ulu Camii, şehrin en göz alıcı yapılarından biri olarak nitelendirilmektedir. 1224 yılında Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilen cami, günümüze kadar ulaşan nadide yapılardan biridir.

Dört eyvanlı planıyla Battalgazi Ulu Camii, İran'da yer alan görkemli Selçuklu camilerinin Anadolu topraklarındaki ilk ve tek örneği olarak bilinmektedir. Cami göz alıcı taş işlemeleri ve eşsiz mimarisiyle ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırlamaktadır.

ARSLANTEPE ÖREN YERİ

Türkiye'de yer alan en büyük höyüklerden biri olan Arslantepe Ören Yeri, Bizans ve Roma dönemlerine ait izler taşımaktadır. Bu bölgede yapılan kazı çalışmalarında M.Ö 5000 yıl kadar geçmişe sahip ilk yerleşim yerlerine ait kalıntılara rastlanmıştır. 

Muhteşem tarihiyle her dönem yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Arslantepe Höyüğü, 26 Temmuz 2021 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

LEVENT VADİSİ

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde yer alan Levent Vadisi, doğa ve tahin buluşma noktası olarak görülmektedir. Farklı jeolojik yapıları, mağaraları ve neolotik kalıntılarıyla dünyanın en ilgi çekici doğal alanlarından biridir. 28 kilometrelik bir alan üzerinde yer alan Levent Vadisinin içerisinde yer alan eşsiz doğal güzelliklerin tarihinin 65 milyon yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. 

Eğer buraya gelmek ve her bir noktayı ayrıntılı bir şekilde görmek isterseniz; vadinin dik kaya bloğuna çelikten yapılan ve zemini cam olan seyir terasına çıkabilirsiniz. 1400 rakımda ve 240 metre yükseklikte yer alan seyir terası, tüm manzarayı ayaklarınızın altına serecek. Nefes kesen bir manzarayı ziyaretçilerine sunan seyir terasında olağanüstü fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Malatya'nın en önemli turizm noktalarından biri olan Levent Vadisi, doğa tutkunları için adeta nefes alma durağı olarak görülmektedir. Türkiye'nin en değerli jeoarkeolojik merkezi konumunda yer alan Levent Vadisi, mutlaka görmeniz gereken harika bir yerdir.

NEMRUT DAĞI

Malatya'ya gelmişken Nemrut Dağı'nın ihtişamlı manzarasına göz atmadan gitmek olmaz! Adıyaman ve Malatya il sınırında yer alan Nemrut Dağı, Malatya il merkezine 95 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 2150 metre yüksekliğe sahip olan bu ünlü dağ, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

Tarihi ve eşsiz dokularıyla tek başına bir şaheser olan Nemrut Dağı, batı ve doğu uygarlığının köprüsü olarak adlandırılmaktadır.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0