Mihrimah Sultan Camii nerededir? Mihrimah Sultan Camii özellikleri nelerdir?

Her yıl binlerce turiste kapılarını aralayan Mihrimah Sultan Camii, mimari özellikleri açısından benzersiz bir yapıdır. Peki, Mihrimah Sultan Camii nerede? Mihrimah Sultan Camii mimari özellikleri nelerdir? İşte Mihrimah Sultan Camii hakkında bilinmesi gereken her şeyi yazımızda sizler için açıkladık...

Türkiye, geçmişten günümüze pek çok nadide esere ev sahipliği yapmaktadır. Mimari dokuların nefes kesen görsel bir şölen oluşturduğu bu eserler, özellikle Osmanlı İmparatorluğunda en parlak dönemini yaşamıştır. Her uygarlık ve her dönemde ön plana çıkan İstanbul'da ise pek çok tarihi ögeler yer almaktadır. Mimar Sinan'ın en güzel yapılarından biri olan Mihrimah Sultan Camii, etkileyici mimarisi ve bulunduğu konum itibariyle yerli ve yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği yerler arasındadır. Gelin, İstanbul'un göz bebeği Mihrimah Sultan Camii hakkında bilinmesi gereken her şeyi birlikte öğrenelim.

Sultanahmet Camii nerede, nasıl gidilir? Ramazan ayında nereye gidilir?İLİŞKİLİ HABERSultanahmet Camii nerede, nasıl gidilir? Ramazan ayında nereye gidilir?

MİHRİMAH SULTAN CAMİİ NEREDE?

Mihrimah Sultan Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Mimar Sinan mahallesindedir. Mimari özellikleri açısından benzersiz bir yapı olan Mihrimah Sultan Camii, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından kızı Mihrimah Sultan için özel olarak yaptırılmıştır.

16. yüzyılın en ihtişamlı eserlerinden biri olan cami, 1548 yılında dönemin en ünlü mimarlarından biri olan Mimar Sinan'ın nadide eserlerinden biri olarak görülmektedir. Mimar Sinan'ın erken dönem eserlerinden biri olan cami, İstanbul'un en yüksek tepelerinden birine konumlandırılmıştır.

AY VE GÜNEŞİN ETKİLEYİCİ UYUMU

Mihr ü Mah, kelime anlamıyla Ay ve Güneş anlamını taşımaktadır. Bundan dolayı Mihrimah Sultan'ın ismini taşıyan camiye aynı zamanda doğum günü olan 21 Mart'ta gidildiğinde güneşin batışını ve ayın doğuşunu aynı anda gözlemlemeniz mümkündür. Doğanın ve matematiğin ahengini bu camiye her baktığınızda fark edebilirsiniz.

MİHRİMAH CAMİİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Dikdörtgen bir şekilde inşa edilen Mihrimah Sultan Camiinin doğu, batı ve kuzey doğu bölümlerinde avluya doğru açılan kapılar yer almaktadır.

Cami, on metre çapında tek kubbeli bir yapıya sahip olmakla beraber;  kubbesi üç yanından yarım kubbelerle çevrelenmiştir.

Tek şerefli iki minaresi ve mukarnaslı mihrabıyla dönemin en dikkat çeken eserlerinden biri olarak görülen caminin yüksekliğinin 37 metre olduğu bilinmektedir. Caminin çevresinde medrese, türbe, mektep ve hamam da konumlandırılmıştır.

Mihrimah Sultan Camii'nin kubbe ve kemer içlerinde çok sayıda pencere açıklığına yer verilmiştir. Aydınlık görünümüyle görenlerin gönlünü ferahlatan cami, özgün ve orijinal çizgileriyle inşa edilmesinin üzerinden 500 yıl geçmesine rağmen yoğun ilgi görmektedir.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0